Leto 2019 se je poslovilo in zakorakali smo v novo leto. Preteklo leto je bilo za naju odlično, tako na osebnem, kot tudi na popotniškem področju. V letu 2019 sva bila do sedaj največ na poti in to kar 47 dni, obiskala sva 10 držav, od tega dve novi.

Potovanja so sestavni del najinega življenja

V zadnjih letih so potovanja postala sestavni del najinih življenj. Postala so prioriteta in temu sva v neki meri prilagodila tudi življenjski slog. Iz leta v leto poskušava potovati več in bolj divje. Potovanja nama dajo širino, nama napolnijo dušo in naju kot osebo nekako izpopolnijo. Velikokrat se na potovanjih znajdeva tudi izven svoje cone udobja, kar zna biti včasih malce neprijetno. A ravno to, da stopiš izven svoje cone udobja, da potovanjem svoj čar.

Najino leto 2019

V letu 2019 sva bila na poti rekordnih 47 dni in do sedaj sva v tem letu potovala največ. K temu je pripomogel tudi nov način potovanja. Odkrila sva čare divjega kampiranja, kar v praksi pomeni, da lahko na račun divjega kampiranje tudi nekaj privarčuješ. Vsako leto se na eno od daljših potovanj odpraviva s svojim avtom, zato je padla ideja, da najin avto spremeniva v spalnico na kolesih. Na ta način sva raziskala Grčijo in Bolgarijo, na divje pa sva spala tudi v šotoru na zadnjem potovanju po Omanu, kjer je divje kampiranje celo dovoljeno.


Tekom leta sva obiskala 11 držav, od tega dve novi. Bila sva na Hrvaškem Avstriji, Italiji, Srbiji, Grčiji,  Bosni, Albaniji, Črni gori in Turčiji, novi državi, ki sva ju odkljukala pa sta Bolgarija in Oman.

Nekaj statistike:

  • dva daljša potovanja (Grčija in Bolgarija) in  (Oman in Istanbul)
  • 6x na vikend oddihu
  • 10x na poti
  • 47 dni na poti 
  • nočitve: 11 dni v apartmaju in 36 dni v šotoru/avtu v kampu ali na divje
  • zapravila 3660 eur/1830 eur po osebi

Januar

Prvi mesec v letu je bil za naju precej lenoben. Kakšen sončen dan sva izkoristila za kakšen skok na bližnji hrib, odpravila pa sva se tudi na popoln smučarski dan v Nassfeld.

Februar

Odlično februarsko vreme sva izkoristila za smuko na Mariborskem Pohorju in Kopah, ter za izlet v nama preljubi Trst. Tokrat sva se odpravila po Rilkijevi pešpoti, ki je zanimiva predvsem zaradi svoje lokacije. Pot je speljana ob robu visoke pečine nad Sesljanskim zalivom, pot pa se zaključi pri Devinskem gradu.

Marec

Že 6 leto zapored, sva se odpravila na smučanje na Roglo, kjer sva preživela čudovitih pet dni. V tem času, sva se poleg smučanja odpravila tudi do Črnega jezera in testirala najino novo igračko – drona Dji Spark.

Črno jezero, Pohorje

Črno jezero na Pohorju

April

Med velikonočnimi prazniki sva se v sodelovanju s sobami Borea Rooms, odpravila na raziskovanje Vipavske doline. Za slednjo sva vedela le to, da tam vedno piha. Po dveh dneh raziskovanja Vipave in njene okolice, sva bila izjemno navdušena, predvsem pa presenečena, kaj vse Vipavska dolina ponuja.

Vipavski Križ

Vipavski Križ

Maj

V mesecu maju, se zaradi slabega vremena nisva ravno veliko potepala na okoli. Rajši sva uresničila najin načrt in najinega karavana spremenila v spalnico na kolesih. Kako sva se tega lotila pa najdete tukaj.

Najin avto je lahko tudi spalnica

Junij

V začetku meseca smo končno dočakali pravo poletno vreme, zato odločitev o raziskovanju južne Istre, v sodelovanju s Kampom Dvor, ni bila težka. Vikend sva preživela ob bazenu, s kolesom raziskovala okolico ter se odpravila v simpatično Pulo. Več o najinem vikendu v Kampu Dvor pa najdete tukaj.


Konec meseca je bil čas, da se odpraviva na prvo daljše potepanje, ki sva ga pričela v Bolgariji. V Bolgariji sva zaradi premalo časa ostala 3 dni, v tem času pa sva si ogledala Belogradchik in obiskala glavno mesto – Sofijo.

Julij

Iz Bolgarije sva najino potovanje nadaljevala v Grčijo, kjer sva ostala (sprva nenačrtovanih) 12 dni. Raziskovala sva Halkidiki, si ogledala magične samostane v Meteori, plavala v kanjonu reke Acheron, se odpravila na izlet na otoka Paxos in Antipaxos ter uživala v simpatični in živahni Pargi. Večino časa sva na potovanju po Grčiji divje kampirala. Na kakšni čudoviti divji plaži, stran od radovednih oči, sva prespala v avtu ali si postavila šotor. Tudi tokrat nama je za Albanijo zmanjkalo časa in je bila le najina tranzitna država, kjer sva samo prespala. Zadnje tri dni potovanja, sva ostala v najinem najljubšem kotičku v Črni gori, v kampu Oliva. Med povratkom domov, sva se na hitro ustavila še na čudoviti razgledni točki nad Dubrovnikom.

Meteora

Meteora

Parga

Parga – slikovito grško mestece

Konec meseca sva si malce zaželela hribov in se odpravila na Uršljo goro. Več o najinem izletu pa najdete tukaj.

Uršlja Gora

Avgust

Morje, sonce, mir in seveda kampiranje, so pri nama povod za popolni odklop. Dva vikenda v avgustu, sva preživela na morju in sicer v kampu Oštro v Kraljevici in kampu Belvedere nad Izolo.
V avgustu se mi je tudi izpolnila ena od mojih še najstniških želja, in sicer obisk koncerta nemške hard-rock skupine Rammstein na Dunaju.

Koncert skupine Rammstein
Lep sončen dan sva v avgustu izkoristila za obisk Golt, kjer sva prehodila Krožno pot po Golteh.

Pot po Golteh

September

Dolomiti so bili pri nama že kar nekaj let na ”to do” listi in septembra sva končno imela priložnost, da jih obiščeva. Eden izmed glavnih povodov za obisk Dolomitov, je tudi ”dovoljeno” divje kampiranje. Kaj je lahko še lepšega od brezplačne nočitve in to celo s pogledom na gore? V podaljšanem vikendu sva se odpravila do jezera Sorapiss in Cinque Torri, ter se sprehodila okoli jezera Misurina. Dolomiti so naju navdušili do te mere, da bodo vsakoletna stalnica za vsaj podaljšan vikend. Več o najinem obisku Dolomitov pa najdete tukaj.

Lago di Misurina

Oktober

V mesecu oktobru praznujem rojstni dan in končno se mi je uresničila želja, da svoj rojstni dan praznujem nekje na ”dopustu”. Tokrat sva za spremembo izbrala hotel in sicer Hotel Histrion v Portorožu. Čeprav zelo rada kampirava, morava priznati, da tudi kakšen vikend na off v hotelu prav paše.

Oktobra sva v sodelovanju s SelectBox odšla tudi na kulinarično razvajanje v Gostilno Krištof. Več o najinem kulinaričnem razvajanju najdete tukaj.

November

Končno je prišel tudi težko pričakovani november, ko sva se odpravila na drugo daljše potovanje v tem letu. Odpravila sva se na trinajst dnevni road-trip po Omanu, potovanje pa sva zaključila še z tri-dnevnim obiskom Istanbula.

Po Omanu sva potovala z najetim avtomobilom, najboljše iz potovanja pa je nedvomno divje kampiranje, ki je v Omanu dovoljeno. V trinajstih dneh sva si ogledala lokalne tržnice, mogočno mošejo Sultana Qabosa, se kopala v wadijih, spala v puščavi Wahiba in na vrhu kanjona Jebel Shams, prevozila kar nekaj off road poti ter spoznavala izjemno prijazne ljudi.

Kampiranje v Omanu

Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid

Grand Canyon of Oman

Oman ima tudi svoj ”Grand Canyon”

Na poti domov sva še 3 dni ostala v Istanbulu, za katerega sedaj razumeva, zakaj se ljudje tako radi vračajo. V Istanbulu sva raziskovala živahne pisane ulice, šla na križarjenje po Bosporju, občudovala mogočne mošeje, barantala na Grand bazarju, predvsem pa uživala v izvrstni turški kulinariki.

Istanbul - mavrične stopnice

Istanbul – mavrične stopnice

December

Decembra naju je zajelo pravo praznično razpoloženje. V začetku meseca, sva se tako kot vsako leto, odpravila na ogled praznično okrašenega mesta. Odpravila sva se v sosednjo Avstrijo, kjer sva nakupovanje v nakupovalnem centru Seiersberg združila z ogledom adventnega Graza.

Adventni Graz

Adventni Graz

…in še načrti za leto 2020?

Načrtov, predvem pa želja je za leto 2020 veliko. Veliko je tudi odvisno od financ, zdravja, dopusta in tudi cene letalskih kart. Nimava izbrane nobene destinacije, vsekakor pa si želiva na kakšen zanimiv roadtrip, kjer bi lahko tudi divje kampirana. Spogledujeva se z idejo o raziskovanju Poljske, mikavna je tudi Francija in vse tja do Španije, ponovno naju vleče tudi v Romunijo in v nama ljubo Grčijo. Idej je polno, kam naju bo pa pot zanesla, pa bova še videla tekom leta. V letu 2020 tudi upava (in drživa pesti), da se nama uresniči ena (velika) dolgoletna želja in da nama jo uspe uresničit. A vse ob svojem času 🙂