Reka Acheron (Acheron River) se nahaja le 25 km iz Parge in je čudovit krajši izlet po kristalno čisti vodi, ki jo obdaja visok kanjon. Reka je pravi vodni biser tega dela Grčije, saj celotno območje oskrbuje s pitno vodo. Nahaja se v čudovitem okolju, z bogato vegetacijo in kristalno čisto vodo, ki sestavljajo čudovito naravno krajino. Reka priteče iz gore Souli Epirus in po dolgi poti doseže Jonsko morje na plaži Ammoudia.
Čudovit dan v soteski reke Acheron

Čudovit dan v soteski reke Acheron

Reka Acheron in grška mitologija

Poleg naravnih lepot so izviri Acherona znani po vsem svetu po mitološki vsebini. V starogrški mitologiji je bil Acheron ena od petih prekletih rek, ki so pripeljale do podzemlja.

Kako do Acheron River?

Do Achero riverja je najbolje, da se odpravite kar s svojim avtom. Vaš cilj oziroma začetek poti, se začne v vasici Gliki. Predlagava, da v navigaciji poiščete ”Acheron River ali Acheron Springs” ali pa sledite obcestnim tablam za ”Acheron Springs”. V primeru, da nimate avta, si lahko izlet rezervirate v kateri od mnogih agencij v Pargi ali okolici.

Raziskovanje reke Acheron

Svoj izlet začnete na večjem parkirišču, kjer pustite avto in se pripravite na pohod. Začetek poti se začne nekaj minut višje iz parkirišča. Za pot potrebujete športne copate ali pa čevlje za v vodo, ki jih prodajajo tudi pred vhodom. Če imate možnost si čevlje in ovitek za telefon raje kupite že prej, saj so cene enkrat ali celo dvakrat višje kot drugje.

 

Ob vstopu v kanjon je voda resnično resnično mrzla zaradi večih izvirov, višje po soteski pa malo toplejša. Večina obiskovalcev hodi po kanjonu nekaj sto metrov globoko, dokler je voda še relativno nizka, potem pa se kmalu vrnejo. Če imate vsaj malo raziskovalne žilice, predlagava da se podate še dlje v kanjon, saj je raziskovanje popolnoma edinstvena izkušnja. Na nekaterih delih reka postane globja in bo potrebno plavati proti toku, spet drugje boste morali preplezati kakšno skalo, večinoma pa je reka plitka in počasna.
Čudovit dan v soteski reke Acheron

Čudovit dan v soteski reke Acheron

Če se odločite, da se boste odpravili do ”konca”, vam bo pot s povratkom nazaj vzela okoli 2 uri hoje. Izlet je primeren tudi za male otroke, kjer je voda še plitka in počasna, višje pa je voda na nekaterih delih globja in hitrejša, s tem pa primerna za otroke, ki so že malo boljši plavalci.

*na začetku poti lahko rezervirate tudi rafting, vožnjo s kajaki, jahate konje po reki ali preprosto uživate v kateri od tavern v reki…

Čudovit dan v soteski reke Acheron

 


Čudovit dan v soteski reke Acheron