Ko se odpravljamo na potovanje, vsekakakor obstaja seznam stvari, brez katerih ne gremo na pot. Najprej spakiramo potni list, bančno kartico in seveda mobilni telefon, ki je lahko odličen pripomoček pri načrtovanju potovanj. Dandanes obstaja veliko popotniških aplikacij, ki nam olajšajo načrtovanje potovanja in samo potovanje. Iskanje dobrih aplikacij je zamudno, večina od njih pa ni ravno uporabnih. Preizkusila sva že veliko mobilnih aplikacij, vendar so se le redke izkazale za uporabne. Tukaj je najin seznam 15+ uporabnih popotniških aplikacij, s katerimi si olajšava najina potovanja.

Skyscanner

Skyscanner je precej priljubljena aplikacija, ki omogoča hitro iskanje letalskih kart, vseh letalskih ponudnikov po celem svetu. Uporaba aplikacije je hitra ter preprosta za uporabo, z njeno pomočjo pa hitro najdemo ustrezne letalske karte. Ena od najbolj uporabnih funkcij je ta, da v iskalnik vnesemo odhodno letališče in destinacijo, s pomočjo barvnega koledarja in grafičnega prikaza pa lahko vidimo kako se gibljejo cene letalskih kart in na katere datume so karte ugodnejše. Če imate že izbran datum potovanja, si lahko v aplikaciji nastavite opomnik za določen datum, ta pa vam bo vsako spremembo cene sporočila z obvestilom.

Maps.me

Za navigacijo uporabljava aplikacijo Google Maps ali Maps.me. Slednjo priporočava predvsem v momentih, ko zmanjka mobilnega signala ali v primeru, da nimamo mobilnih podatkov. Pred odhodom na pot, si je potrebno mape za obiskano destinacijo naložiti na telefon. Navigacijo lahko uporabljate tudi med vožnjo s kolesom, avtomobilom in med hojo.

9 uporabnih popotniških aplikacij
iOverlander

Če obožujete divje kampiranje in kampiranje na sploh, je aplikacija iOverlander nepogrešljiva za vas. Namenjena je iskanju prenočišč, kot so hoteli, v prvi vrsti pa predvsem za iskanje kampov in prostorov primernih za divje kampiranje. V aplikaciji so označeni kraji, kjer so ljudje že prespali, v aplikacijo pa so potem zabeležili kraj. Navadno zabeležijo koordinate, kako kraj zgleda, kako je dostopen, kaj je v bližini (voda, elektrika, bar), v večini pa uporabniki za lažjo predstavo dodajo tudi fotografijo. Aplikacija je brezplačna in deluje brez mobilne povezave.

9 uporabnih popotniških aplikacij
Quik

Quik je zelo priročna aplikacija, s katero hitro in na precej enostaven način ustvarite video. Aplikacija omogoča, da iz svojih fotografij in videov na telefonu hitro ustvarite video posnetek. Na voljo je veliko možnosti za ročno nastavitev za ustvarjanje videovv, kot so različni efekti, filtri, dodajanje glasbe itd. Quik analizira izbrane vsebine in naredi pametne reze, da izpostavi najboljši del posnetka.

9 uporabnih popotniških aplikacij
Park4night

Aplikacija Park4night je podobna aplikacija kot iOverlander, le da je bolj prilagojena za potovanje z avtodomom, kombijem ali avtom. V aplikaciji boste našli točke, označene z različnimi ikonami. To so ikone za brezplačna parkirišča, plačljiva in zasebna parkirišča, kampe, kmetije in tudi prostori, primerni za divje kampiranje.

Ko na zemljevidu najdemo primerno mesto, kliknemo na ikono, ki nam prikaže podrobnejši pregled. Tukaj vidimo fotografije (če so), opis lokacije, oceno in komentarje oseb, ki so prostor že obiskale. Aplikacija deluje brez internetne povezave, za iskanje lokacij pa se ni potrebno registrirati.


Google translate

Ena od najbolj popularnih prevajalskih aplikacij je Google Translate, ki prevode omogoča v kar 102 jezikih, v 59 jezikih pa so prevodi možni tudi brez internetne povezave.

Lightroom

Brez aplikacije Lightroom preprosto ne moreva. Gre za eno od najbolj kakovostnih aplikacij za urejanje slik, kar na vašem mobitelu. Povprečno sliko lahko z nekaj kliki spremenite tako, da bo zgledala veliko bolje. Aplikacija je brezplačna in enostavna za uporabo. Z njo lahko na preprost način uravnavate barve, obrezujete fotografije, dodajate poljubne filtre itd.


WhatsApp

Precej uporabna aplikacija za komuniciranje, še posebno, če se nahajamo v tujini. Uporabniku omogoča brezplačno izmenjevanje sporočil, fotografij in video klicev. Uporaba aplikacije je brezplačna. Za uporabo potrebujete le internetno povezavo in mobilno številko.

Booking

Najbolj uporabna in uveljavljena aplikacija za iskanje nastanitev, je vsekakor Booking. Iskanje nastanitev preko aplikacije je popolnoma enostavno. V iskalnik vnesete destinacijo, datum, koliko oseb potuje in aplikacija vam že poišče ustrezne namestitve.

Canva

Aplikacija Canva vam bo v veliko pomoč, če ste na svojih potovanjih aktivni na socialnih omrežjih. Aplikacija omogoča enostavno pripravo grafike za različne dokumente, objave za Facebook, zgodbe za Instagram in številne druge zadeve, pri katerih potrebujete hitro in enostavno oblikovanje. Na voljo je veliko že vnaprej pripravljenih predlogov in motivov za uporabo. Uporaba aplikacije je brezplačna.

Hotel Tonight

Odlična aplikacija, če v zadnjem momentu iščete nastanitev. Hotel Tonight omogoča, da rezervirate še isti večer ali sedem dni pred bivanjem. Razpoložljive nastanitve so razvrščene v različne cenovne kategorije, vse od osnovnih sob do luksuznih hotelov, aplikacija pa ponuja odlične cene in popuste za rezervacijo v zadnjem trenutku.

XE Currency Converter

Brezplačna aplikacija XE Curreny Converter hitro preračuna menjalne tečaje med večino svetovnih valut. Vsi podatki se posodobijo ob internetni povezavi, vendar se vseeno shranijo v aplikacijo. Tako lahko aplikacijo uporabljate brez internetne povezave.

Netflix

Netflix pravzaprav ni popotniška aplikacija, vendar je lahko nepogrešljiv pripomoček na potovanjih. Gre za spletno platformo, ki omogoča ogled tv serij in filmov. Če imate račun za Netflix (mesečna naročnina), vam aplikacija omogoča, da lahko preko telefona, tablice ali računalnika, gledate svoje najljubše serije ali filme. Vsebino si lahko naložite na napravo in si jo ogledate kasneje, tudi brez mobilne povezave.

PackPoint

Ste vedno v strahu, da boste na potovanje pozabili spakirati kakšno oblačilo ali pozabili kaj pomembnega? Aplikacija PackPoint bo poskrbela, da se boste na potovanje pripravili brez skrbi ter, da ne boste doma pozabili pomembnih stvari. Aplikacija glede na vaš čas in dolžino potovanja, vreme na destinaciji in aktivnosti, ki se jih boste lotili, svetuje kaj spakirati za vaše potovanje.

Roadtripper

Aplikacija je odličen pripomoček za organizacijo in načrtovanje epskega roadtripa, kjerkoli po svetu. Roadtripper ne načrtuje samo vaše poti, temveč ponuja tudi predloge na katerih mestih se je vredno ustaviti. Aplikacija vam pomaga tako pri iskanju turističnih znamenitosti, prenočišč in primernih restavracij.

Google Maps

Gre za eno od najbolj popularnih navigacijskih aplikacij, za iskanje mest, načrtovanje poti, iskanju znamenitosti itd. Google Maps je nepogrešljiv sopotnik tako na road-tripih, kot tudi na ostalih potovanjih. Ponuja glasovno vodeno navigacijo, za vožnjo z avtom, kolesom ali pešačenje, poleg tega pa tudi javlja zastoje na cesti in vam v tem primeru ponudbi drugo možnost poti. Aplikacijo lahko uporabljate tudi ko niste povezani na internet. V tem primeru priporočava, da si zemljevid kraja naložite že pred odhodom v tujino.