Najem avtomobila in vožnja v Omanu, je najboljši način za raziskovanje tega dela arabskega polotoka. Oman se lahko pohvali s precej raznoliko pokrajino, kjer najdemo čudovite wadije, mogočno puščavo in gorovje, čudovite off-road poti in še veliko več. Ena od večjih pomanjkljivosti pri potovanju po Omanu je, da tukaj skoraj ni javnega prevoza, ki bi povezoval pomembne kraje med sabo. Tako je za potovanje (načeloma) edina možnost, da najamete avto.

Zakaj najeti 4×4 avto?

Za potovanje po Omanu resnično priporočava najem avtomobila s 4×4 pogonom, saj boste imeli z njim vso svobodo, ki jo destinacija ponuja. Res je, da je večino ”must see” zanimivosti, kot so Bimah Sinkhole, Wadi Shab, Wadi Bani Khalid itd., dosegljivi z navadnim avtomobilom, vendar Oman ponuja veliko več.

Oman je destinacija, ki vam z avtom 4×4 dopušča popolno svobodo. Z avtom se lahko podate do osamljenih plaž, do wadijev, se zapeljete globoko v puščavo in nenazadnje, prevozite marsikatero off-road pot, ki jih je v Omanu v izobilju. Tudi divje kampiranje bo bistveno lažje s 4×4 avtom, saj se boste z njim lahko zapeljali do najlepših mest za kampiranje . Več o divjem kampiranju si lahko preberete tukaj.

Najem navadnega avtomobila

Tudi, če najamete navaden (dvo-pogonski) avtomobil, lahko z malce iznajdljivosti (in dodatnega budgeta) vidite in doživite velik del Omana. Za obisk puščave Wahiba in gorovja Akhdar in Jebel Shams, boste preprosto najeli voznika, ki vas bo s svojim avtomobilom zapeljal na omenjene kraje. Cene najema voznika za obisk gorovja Jebel Akhdar se gibljejo med 20-40 OMR. Slednja je odvisna od časa najema in vaših sposobnosti barantanja.

Na vašem potovanju boste nedvomno obiskali tudi puščavo Wahiba. Izhodišče za obisk je mesto Bidiah, kjer boste na ulici brez težav našli potencialnega voznika. Cena je odvisna predvsem od tega, kaj želite. Lahko najamete voznika, ki vas bo zapeljal v puščavo in vas naslednji dan prišel iskat. Dogovorite se lahko tudi, da vas z vašim (4×4) vozilom spremljajo med vašo puščavsko dogodivščino. Ob morebitnih težavah boste tako imeli pomoč zraven, vaš obisk puščave pa bo tako manj stresen. Nama so ponudili tudi možnost, da lahko za en dan najameva njihov avto in se z njim odpraviva v puščavo. Cene se gibljejo od 20 OMR za vožnjo v puščavo do 40 OMR za spremstvo in pomoč.

Najem avtomobila in vožnja v Omanu

Wahiba Sands – vožnja po puščavi

Najem avtomobila in vožnja v Omanu

Vožnja skozi gorovje Al Hajar, ko je močan naliv uničil cesto

Navigacija

Ceste v Omanu so načeloma dobro označene, vendar brez navigacije vseeno ne bo šlo. V Omanu pospešeno gradijo nove ceste, kar v praksi pomeni, da ni nujno, da je nova cesta vrisana. Navigacija vam lahko kaže eno cesto, medtem ko se vi peljete že po novi.

Za navigacijo sva uporabljala mobilno aplikacijo Offline Maps in Google Maps. Priporočava oboje, saj sva občasno imela situacijo, ko je ena navigacija kazala pot, druga pa je ni našla. Aplikacija Offline Maps deluje brez mobilnega interneta. Doma si je potrebno le naložiti zemljevid države, kamor potujete. Vsekakor tudi priporočava, da si ob prihodu kupite sim kartico (5 OMR – 4GB). Tako boste vedno imeli na voljo Google Maps, ki se je tako kot Offline Maps izkazal za dobro navigacijo po Omanu.

Najem avtomobila in vožnja v Omanu

Navigacija Offline Maps, deluje brez mobilnega interneta

Najem avtomobila

Ponudnikov za najem vozila je veliko. Priporočava, da pred rezervacijo pridobite in primerjate več ponudb in na koncu izberete najboljšo. Pri najemu morate biti pozorni, kaj cena najema vključuje. Veliko ponudnikov vam bo ponudilo ugodno ceno, vendar z omejenimi kilometri, vsak dodatni kilometer pa vam bodo zaračunali dodatno.

Mesec dni pred potovanjem sva preko maila poslala povpraševanje za najem avtomobila. Veliko kontaktov sva našla na internetu in popotniških skupinah na Facebooku. Od vseh ponudb sva izbrala lokalno agencijo, ki nama je dala cenovno najboljšo ponudbo. Najela sva Dacio (Renault) Duster, s 4×4 pogonom za 17 OMR/dan, z omejitvijo 200 km dnevno. V ceni najema sta bila tudi dva stola, manjša hladilna torba in mobilni telefon z omansko sim kartico (samo za nujne primere). V ceno je vključeno zavarovanje, le v primeru prometne nesreče, bi morala kriti stroške v višini 350 OMR (850 €). Ob najemu avtomobila sva to morala vzeti v zakup.

Ob pristanku na letališču, sva se srečala z lastnikom agencije in njegovo ženo, ter uredila potrebne papirje za prevzem avtomobila. Avto lahko plačate z gotovino ali kreditno kartico (ob tem plačate 1.7 % provizije od vsote). Za prevzem avtomobila potrebujete osebni dokument in mednarodno vozniško dovoljenje. Na koncu smo še pregledali in zabeležili, če je avto kje poškodovan.

Kontakt agencije za najem avtomobila: speed.global.excellence@gmail.com. Z vsem sva bila zelo zadovoljna in priporočava najem.

Najem avtomobila in vožnja v Omanu

Dacia Duster, 4×4 pogon, cena najema 17 OMR/dan

Cene najema avtomobila

Cena najema avtomobila, je odvisna predvsem od tega, kaj želite oziroma kakšen avto potrebujete. Cena je odvisna tudi od sezone in vaših sposobnosti barantanja.

Cene se gibljejo:

  • cene za dvo-pogonski avto se začno pri 10 OMR/dan
  • cene za 4×4 avto se začno pri 17 OMR/dan za Dacio Duster. Za večji in bolj zmogljiv avto, boste odšteli med 25 – 45 OMR/dan, lahko pa tudi več (Patfinder 29 OMR, Pajero 35 OMR, Land Cruiser 42 OMR) 

Najem avtomobila in vožnja v Omanu

Vožnja

Vožnja po Omanu je precej enostavna in podobna naši, kot smo jo vajeni v Evropi.

  • ceste so lepe in večinoma nove
  • vozijo po desni strani
  • prometna pravila so enaka kot drugod: obvezna uporaba varnostnega pasa, prepovedana je uporaba mobilnega telefona med vožnjo, držanje omejitev hitrosti itd.
  • mesta in znamenitosti so jasno označena na prometnih znakih, ki so napisana tako v angleščini kot arabščini. Mesta so označena z modrimi tablami, zanimive stvari za ogled pa so označene z rjavo barvo

Najem avtomobila in vožnja v Omanu
Pri vožnji po Omanu je potrebno upoštevati tudi omejitve hitrosti. Neverjetno veliko je radarjev, še posebno v Muškatu, kjer so postavljeni na skoraj vsak kilometer. Omejitev na avtocesti je 120 km/h, na hitrih cestah 90 -100 km/h in v mestih med 50 km/h in 80 km/h. Kazni za prekoračitev hitrosti se začno pri 20€. Nekatere renta-car poslovalnice lahko tudi zahtevajo, da pustite predplačilo za morebitno kazen zaradi prekoračitve hitrosti.

Parkiranje

S parkiranjem v Omanu ne boste imeli težav. Parkiranje je potrebno plačati le v Muškatu (predel Mutrah). Za eno uro boste odšteli 0.1 OMR/h, ob vikendih (petek in sobota) je parkiranje brezplačno.

Off-road

Vožnja po stranskih poteh po Omanu, so lahko ena od najlepših doživetij na vašem potovanju. Nekateri kraji so dosegljivi samo s 4×4 avtomobilom. Sem spadajo gorovje Jebel Shams, Jebel Ahkdar, Snake Canyon, Al Hajar, Wahiba Sands itd.

Vožnja v Omanu
Cesta na Jebel Ahkdar je sicer asfaltirana, vendar kljub temu potrebujete avto s 4×4 pogonom. Pred vzponom je namreč policijska kontrola, ki preveri, če imate ustrezen avto. Če ocenijo, da je vaš avto neustrezen, vas ne bodo spustili naprej. Problematičen ni strm vzpon, ampak spust nazaj v dolino. Za spust v dolino, je narejenih veliko ”escape line-ov”, za zasilno ustavitev, če vam pri spustu odpovedo zavore.

Za vzpon na Jebel Shams ni obvezen štiri-pogonski avto, vendar je vseeno priporočljiv. Cesta je na določenih predelih asfaltirana, na določenih predelih pa makadamska in po najinem mnenju težko prevozna z navadnim avtomobilom.
Najem avtomobila in vožnja v Omanu

Najem avtomobila in vožnja v Omanu

…in kako se je obnesla Dacia (Renault) Duster?

Odlično… Za najem Dacie Duster je odločila predvsem ugodna cena najema (17 OMR/dan). Če sva čisto iskrena, od avta nisva veliko pričakovala, še posebaj na bolj zahtevnih terenih, kot je vožnja po puščavi in ostalih off-road poteh. Slaba stran avta je, da ni dovolj zmogljiv, kljub temu pa ima odličen 4×4 pogon. V trinajstih dneh potovanja naju Dacia, kljub zahtevnim terenom ni razočara in pustila na cedilu. Z avtom sva prevozila veliko off-road poti, le na puščavskem pesku mu malo zmanjka moči. Dusterja priporočava za najem, če iščete ugoden 4×4 avto in vam ni prioriteta vožnja po puščavi oziroma po sipinah.

Najem avtomobila in vožnja v Omanu

 

…še nekaj informacij in nasvetov:

  • za liter bencina boste odšteli 0.21 OMR (0.49 €)
  • pred vožnjo v puščavo morate gume spustiti na 18 PSI (1.25 barov)
  • v primeru prometne nesreče, pokličite klic v sili 9999
  • za popolno off-road izkušnjo, lahko kupite knjigo ”Oman off-road”, kjer najdete 37 off-road poti po celotnem Omanu. Vsaka pot zajema satelitsko sliko, priporočene kamp prostore in pomembne informacije o poti (kakšna je cesta, nakloni, zahtevnost). Knjigo je zelo težko dobiti, midva sva jo videla v trgovskem centru Al Fair v Muškatu. Lahko jo naročite tudi preko interneta.