Divje kampiranje postaja vse bolj priljubljen način potovanja in pomeni spanje izven urejenih kampov. To je lahko park, parkirišče, plaža ali pa nekje visoko v gorah. Pri divjem kampiranju ni nujno, da spimo v šotoru. Lahko spimo v avtu, avtodomu, viseči mreži ali pa kar v spalni vreči na tleh.

Ljudje divje kampiranje prakticirajo iz različnih razlogov. Nekateri si s tem želijo zmanjšati stroške potovanja, drugi se želijo odklopiti od stresnega vsakdana, nakateri želijo mir in se izogniti tečnim in glasnim sosedom v kampu, nekateri pa preprosto uživamo, ko si nekje v naravi poiščemo svoj prostor pod soncem.

grčija divje kampiranje

grčija divje kampiranje

Divje kampiranje v Grčiji

Idealna destinacija za divje kampiranje je Grčija, ki sva jo tokrat izbrala za svoje potovanje. Za namen divjega kampiranja, sva si najinega karavana predelala v spalnico na kolesih. Za vsak slučaj sva s seboj vzela tudi šotor, kar se je na koncu izkazalo za zelo dobro odločitev.

Najin cilj v Grčiji je bil Halkidiki in predel okoli Parge. Prve dni sva raziskovala srednji prst Sithonijo, kjer sva divje kampiranje prakticirala tako s spanjem v avtu, kot s spanjem v šotoru. Preostale dni sva raziskovala Pargo in njeno okolico, kjer sva prav tako našla veliko odličnih lokacij za spanje.

Zakaj si nebi pomagali z napredno tehnologijo?

Med potovanjem po Grčiji sva večino lokacij za divje kampiranje našla po naključju, v veliko pomoč pa sta nama bili tudi dve aplikaciji. I overlander in Park4night sta mobilni aplikaciji, v katerih popotniki beležijo lokacije, kjer so prespali. Zabeleženi so tako uradni kampi, kot lokacije za divje kampiranje. Večina lokacij je opremljena z podrobnim opisom, koordinatami in fotografijo. Če želite določeno lokacijo najti, samo kliknete na navigacijo in že se vam izriše pot.

Najine izkušnje z divjim kampiranjem

Z divjim kampiranjem v Grčiji imava zelo dobre izkušnje, saj nikjer nisva imela nikakršnih težav. Vedno sva primeren prostor poiskala že podnevi ali vsaj po svetlem, da sva dobro videla kje si bova postavila šotor ali se parkirala z avtom. Iskala sva bolj divje plaže, kjer sva si vedno šotor postavila stran od radovednih oči. Šotor sva si vedno postavila v mraku, pospravila pa v zgodnjih jutranjih urah. S tem sva se uspešno izognila kakšnemu morebitnemu nezaželenemu obisku.

Najini nasveti za divje kampiranje:

  • šotor postavite po sončnem zahodu in ga pospravite kar se da zgodaj zjutraj
  • poiščite odmaknjene plaže, kjer je kakšen bar, saj imajo ti ponavadi tudi tuš
  • pred šotorom ali avtom čez noč ne imejte postavljenih miz in stolov
  • če najdete kakšen prostor in so blizu domačini, jih povprašajte, če imajo kaj proti, če tukaj prespite. Verjetno ne bodo imeli nič proti. Nama so celo enkrat svetovali, da greva drugam, ker so vsak dan izvajali kontrole.

grčija divje kampiranje

Za konec pa…

Divje kampiranje je po nekaterih državah prepovedano, kar pa ne pomeni, da tega nebi smeli storiti. Poiskati si je potrebno prostor, kjer vas (najveretneje) ne bodo našli. Seveda pa to niso kraji v bližini večjih znamenitostih obiskane države. Da vas odkrijejo je več možnosti v glavni sezoni, ko izvajajo največ kontrol. Odločitev je tako na vas ali vas bo tveganje, da vas dobijo in oglobijo, odvrnilo od poskusa divjega kampiranja.

grčija divje kampiranje