Od najinega zadnjega potovanja, je minilo natanko eno leto. Če naju vprašate, absolutno preveč. Precej sva pogrešala malce akcije in pobeg iz klasičnega vsakdana. Da sva dejansko izbrala destinacijo za letošnje potovanje, pa je trajalo kar nekaj mesecev. Pri izbiri destinacije, sva vedela samo to, da ne greva (spet) v JV Azijo, čeprav ta konec sveta naravnost obožujeva. Prvotna ideja je bila J. Afrika, nato Mehika ali Maldivi, nazadnje sva bila  trdno prepričana, da greva na potovanje po zahodni obali ZDA. Po dveh neuspelih in zamujenih akcijah za letalske karte, sva opustila idejo o ZDA in se odločila za plan B.
Greva na potovanje v Oman.

Oman

Oman je država na arabskem polotoku in velja za eno najbogatejših arabskih držav. Na severu zahodu meji na Združene Arabske Emirate, na zahodu na Savdsko Arabijo in jugozahodu na Jemen, po morju pa še meji na Iran in Pakistan. Glavno mesto je Muškat, država pa velja za najstarejšo na arabskem polotoku.

Oman je še relativno neodkrit biser na arabskem polotoku, ki še ni preplavljen z množico turistov. Nedvomno pa Oman iz leta v leto dobiva vse več na priljubljenosti s strani turistov in popotnikov iz celega sveta. Kar pa ni nič nenavadnega, saj ponuja vse od naravnih lepot, drugačne kulture, prostranih plaž do mogočnih gora, vse od puščave do zelenih wadijev, luksuznih letovišč in dovoljenega divjega kampiranja.
Potovanje v Oman

Midva greva v Oman

Vse skupaj se je začelo dobre tri mesece prej z nakupom letalskih kart, ki sva jih uspela skombinirati z dvema destinacijama. Tako ne bova raziskovala samo Omana, ampak tudi Istanbul, ki je že kar nekaj časa na najinem ”to do” seznamu. Letalske karte sva kupila pri letalski družbi Turkish Airlines, za letalsko karto (Ljubljana – Muškat – Istanbul – Ljubljana) pa sva odštela 365 €.

Kdaj?

V Oman se odpravljava v prvi polovici novembra in sicer od 31.10. – 13.11. V tem času je tudi priporočljiv obisk, saj so podnevi znosne temperature za raziskovanje. Idealen čas za obisk Omana je tako med novembrom in marcem, preostali del leta je enostavno prevroč za potovanje.

Kako po Omanu?

Javnega prevoza v Omanu skoraj ni oziroma je zelo omejen, zato je najlažje, da si najamemo avto. Za celotni čas potovanja, sva si najela avto (4×4) v eni izmed lokalnih agencij. Najem avtomobila (Dacia Duster) naju bo stal 17 OMR (40 €) na dan, v ceno pa je vključenih 220 km/dan, dva stola in hladilna torba.

Kje bova pa spala?

Tam kjer spiva najraje – v hotelu z milijon zvezdic. Ena izmed stvari, na katero je vplivala o dokončni odločitvi za Oman, je tudi možnost divjega kampiranja, ki je dovoljen po celi državi. Oman svoj turizem razvija bolj v luksuzni turizem, zato so tudi cene nočitev višje kot bi jih pričakoval. Kljub vsemu se najde tudi dovolj poceni hotelov, ki bodo zadovoljili osnovne standardne. Za prvi dan sva si preko Bookinga v Muškatu rezervirala hotel, ostale dni pa bova divje kampirala.

Potovanje v Oman
Viza

Za obisk Omana potrebujemo tudi vizo, ki se razlikuje glede na dolžino našega potovanja. Za obisk dolg 10 dni, boste za vizo odšteli 5 OMR (11.50 €), za obisk do 30 dni pa bo za vizo potrebno odšteti 20 OMR (47 €). Vizo lahko sklenemo samo preko interneta. Midva sva jo sklenila en teden pred odhodom (odgovor dobila v štirih dneh) preko te strani.

Glavni razlogi za obisk Omana:

  • divje kampiranje
  • puščava Wahiba
  • snorklanje na otočju Daymaniyat
  • zeleni Wadiji
  • divje peščene plaže
  • kultura
  • čudovita narava
  • živahtne tržnice
  • hribovje Jebel Shames in Jebel Akdar