Prvomajski prazniki bodo kot bi mignil tukaj, zato ni nič nenavadnega, če v teh dneh dobite vprašanje ”Kam za prvi maj?” Letošnji prvomajski prazniki so nam s prostimi dnevi izjemno naklonjeni, za kakšen krajši ali daljši potep. Napisala sva 10 idej, kam se lahko odpravite na krajše ali malo daljše potovanje v času prvomajskih počitnic. Vse spodaj naštete destinacije sva midva že obiskala, zato lahko kar iz prve roke poveva, da jih je vredno obiskati.

MALTA

Malta je odlična izbira za tiste, ki si želijo pobegniti na toplo, biti ob morju, obenem pa še videti in doživeti nekaj novega. Na Malto je najbolje, da poletimo iz beneškega letališča Treviso od koder vozi letalska družba Ryanair, karto pa lahko dobimo že od 50 eurov naprej. Čeprav je Malta precej miniaturna državica, ponuja veliko zanimivih možnosti za oglede. Lahko se sprehodimo po starem mestnem jedru glavnega mesta Valette in občudujemo tipične pisane balkone, obiščemo srednjeveško bivšo prestolnico Malte Mdino, lahko se odpravimo na izlet na otok Gozo in Comino, obiščemo ribiško vasico Marsaxlokk, ki je znana po pisanih ribiških ladjicah Luzu, raziščemo katakombe ali pa preprosto občudujemo arhitekturo cerkev, ki jih je na Malti kar 365… Za prevoz po Malti si lahko najamemo avto, najlažje pa je, da si kupimo tedensko vozovnico za avtobus in na ta način raziskujemo Malto.

SICILIJA

Sicilija je tako kot Malta ena izmed destinacij, ki ponuja tako morje, kot tudi naravne in zgodovinske znamenitosti. Na Sicilijo lahko poletimo iz nam bližnjega Trsta (Trapani) ali iz Benetk (Palermo, Catania), cene kart pa se gibljejo že od 40 eurov dalje. Sicilija ponuja vse od zgodovinskih  in pisanih ribiških mest, vulkana Etne, čudovitih peščenih plaž, odlične kulinarike, templjev v Agrigento… Predlagava, da za raziskovanje Sicilije najamete avto.

BUDIMPEŠTA

Za Budimpešto pravijo, da je eno izmed lepših Evropskih mest in midva se s tem popolnoma strinjam. Mesto je s svojo arhitekturo ter znamenitostmi res čudovito, na ulicah je moč začutiti pravi utrip mesta, povsod je polno restavracij, trgovin, uličnih umetnikov ali pa najrazličnejših prevoznik sredstev, s katerimi lahko raziskujemo mesto. V Budimpešto se lahko odpravimo na vikend oddih, kjer raziskujemo glavno nakupovalno ulico Vaci, se sprehodimo mimo znamenitega Chain Bridge do znamenitega parlamenta, se sprehodimo na grajski hrib… Skratka Budimpešta je odlična izbira za tiste, ki si želijo raziskati res čudovito mesto.

TRST IN OKOLICA

Trst z okolico je odlična izbira za tiste, ki si želijo za par dni skočiti na morje pri tem pa bi še radi malo raziskovali okolico. Trst v svoji neposredni okolici ponuja kar nekaj kolesarskih in pohodniških poti, ki so primerni tudi za otroke. Nekaj kilometrov izven centra mesta se lahko po obmorski promenati odpravimo do čudovitega gradu Miramare ali pa se zapeljemo do sesljanske marine in se po Rilkijevi pešpoti nad pečinami odpravimo do Devinskega gradu.

BOSNA – SARAJEVO – MOSTAR

Idealna destinacija za nekajdnevni izlet v času prvomajskih praznikov je tudi Bosna, ki je priročna tudi zaradi svoje bližine. V Bosno se je najlažje odpraviti kar s svojim avtom. Bosna ponuja veliko naravnih kot tudi zgodovinskih znamenitosti. Na izletu po Bosni ne gre izpustiti Sarajeva z okolico, Jajca, Mostarja, slapov Kravic, Vrelo Bune, Banja Luke, raftinga na Neretvi ali Tari…

DUBROVNIK

Dubrovnik je neprecenljiv biser južne obale Jadranskega morja, ki ga je vredno obiskati. Sprehodite se čez dih jemajočim starim mestim jedrom in občudujte ozke kamnite uličice ter ostale znamenitosti in spomenike na poti. Do Dubrovnika se lahko odpravimo z avtom ali pa do tja poletimo iz Zagrebškega letališa. Cene povratne letalske karte se dobijo že od 120 eur naprej.

BEOGRAD

Beograd je zaradi svoje bližine idealen tudi za par dnevni oddih. Verjetno je med slovenci eno izmed najbolj obiskanih mest, saj ponuja vse od živahnega mestnega utripa, do znamenitosti in vse tja do dobrih zabav. Med obiskom Beograda se sprehodimo po glavni Knez Mihajlovi ulici, kjer je polno trgovin, lokalov, uličnih umetnikov… Od tam lahko nadaljujemo po glavni Knez Mihajlovi ulici, ki nas pripelje do parka in trdnjave Kalamegdan, kjer imamo lep razgled na Savo in znane splave. V sklopu trdnjave ne izpustite vojaškega muzeja na prostem. Po ogledu mesta si privoščite odlično večerjo v boemski četrti Skadarliji, kjer je polno restavracij, midva pa nedvmono priporočava večerjo v restavraciji Moj Šešir.

ROMUNIJA – Transilvanija

Simpatična zgodovinska mesta, mogočni gradovi, čudovita in divja pokrajina, visoki prelazi, prijazni ljudje, rudniki soli, grof Drakula… Vse to in še več lahko vidimo in doživimo v Transilvaniji. V Romunijo  je najboljše, da se iz Slovenije odpravite kar s svojim avtom, saj boste tako najbolj fleksibilni, saj so razdalje med kraji precej velike. Za raziskovanje Transilvanije priporočava, da si vzamete vsaj en teden, v tem času pa si lahko pogledamo simpatična mesta Brasov, Sinaia, Timisoara, Sigisoara, mogočne gradove (grad Peles, grad Curvin ter grad Grofa Drakule), rudnik soli v Turdi… V Romuniji boste zelo uživali ljubitelji mesa, saj imajo v svoji ponudbi veliko mesa in najrazličnejših jedi iz žara. Naju je Romunija popolnoma očarala, zato jo vsekakor priporočava.

MAROKO

Maroko je odlična izbira za tiste, ki si želijo iti nekam na toplo, spoznavati drugo kulturo, jesti odlično lokalno hrano, raziskovati starodavne medine, spoznavati nove običaje, spati v puščavi ter občudovati slikovito pokrajino. V Maroko je najbolje, da poletimo iz beneškega letališča Marco Polo, od koder letijo različne letalske družbe (AlItalia, Air Arabia, Ryanair, Royal Morocco..), karto pa lahko kupimo že od 80 eurov dalje. Ker je Maroko izjemno velika in raznolika dežela, za obisk priporočava vsaj 10 dni.

PRAGA

Zlata Praga, mesto stoterih stolpičev in po mnenju mnogih najlepše mesto v Evropi. Obisk Prage je odlična izbira za podaljšan vikend v času prvomajskih počitnic. Sprehodite se skozi čudovito staromestno jedro, si oglejte mogočni Praški grad, se povzpnite na hrib Petrin, obiščite najlepši živalski vrt v Evropi ter uživajte v živahtnem vrvežu na Karlovem mostu. V Pragi tudi ne boste ne lačni ne žejni. Obvezno poskusite katero izmed tradicionalnih jedi (midva priporočava kar golaž) in uživajte v dobrem češkem pivu.