Po branju drugih blogov in forumov, sva tudi midva prišla na idejo, da bi najin dopust zgledal malo drugače. Mikalo naju je overland potepanje in raziskovanje Balkana. Zato je bilo potrebno narediti okvirni načrt poti ter katere države bova obiskala. Tako sva se odločila za dvanajst dnevno potepanje po Srbiji, Makedoniji, Grčiji, nato pa nazaj čez Albanijo in Črno Goro proti domu. V vsaki državi sva si za ogled izprala glavne znamenitosti, še vedno pa je bila prioriteta morje, zato sva se večino časa držala obalnega dela držav.

Prva destinacija na najinem potepanju je bil Beograd, za ogled katerega sva si vzela par uric za raziskovanje. Prenočišče sva si poiskala v hostlu Parlament, kjer majo urejene in čiste sobe.

Po krajšem počitku sva se peš odpravila na ogled mesta, kjer sva se sprehodila po boemski četrti – Skadarliji, kjer so se včasih zbirali igralci, umetniki… Na ulici je danes polno restavracij. V Moj Šešir sva si privoščila pravo srbsko pojedino.


Po odlični večerji sva pot nadaljevala do Knez Mihajlove ulice, ki je poznana promenadna ulica v Beogradu, kjer je polno trgovin, butikov, lokalov, uličnih umetnikov… Pot nadaljujeva do lepo urejenega parka Kalamegdan, ki je pod Unescovo zaščito. Iz parka je lep razgled na Savo in na znane splave.


Poleg parka se nahaja znana trdnjava Kalamegdan, ki je spremenjena v vojaški muzej na prostem, saj med drugim lahko vidimo topove, tanke… Iz trdnjave imamo lep razgled na zlitje Save v Donavo, na razgledno točko Ušče ter na novi del mesta.


Po ogledu mesta sva se vrnila v hostel, kjer sva skozi okno spremljala dogajanje na ulici, saj je bil ta večer na sporedu pol finale v košarki med Srbijo in Francijo.


Za tako hiter ogled mesta si nekako ne moreš ustvariti mnenja. Za ogled mesta bi potrebovala še kak dan več, tako da bi si lahko ogledala še ostale znamenitosti v mestu, ki jih je nedvomno še kar nekaj. Za drugič pa ostane ogled hram Svetog Save, Hiša cvetja, Dedinje, stadion Makarana, obisk živalskega vrta ter še ostale znamenitosti. Vsekar je Beograd vredno obiskati zvečer, ko mesto zaživi in dobi čisto drugo podobo.