Dubrovnik že dolgo velja za eno najlepših mest na hrvaški obali. Mesto poznano po dih jemajoči lokaciji ob morju ter zgodovinskim starim mestnim jedrom, ponuja številne znamenitosti za obiskovalce. Če vprašate naju, je Dubrovnik najino najljubše mesto. Obiščeva ga vedno, ko se nama ponudi možnost, pa če to pomeni le hiter skok na hrib Srđ, od koder je osupljiv razgled na celotno mesto. Vodič po Dubrovniku je nastal z namenom, da vam olajšava raziskovanje tega čudovitega obalnega mesteca.

Zgodovina Dubrovnika

Čar in lepote zdajšnjega Dubrovnika, izhajata iz njegove dolge in pestre zgodovine. Mesto se ponaša z nazivom ”Biser Jadrana”, obdano z nedotaknjenim obzidjem, ki je danes pod UNESCO zaščito. Dolgo nazaj, je bil Dubrovnik uspešna republika, ki je svojo moč in prepoznavnost gradila na pomorski trgovini in davkih. Mesto Dubrovnik, je bil kot republika osredotočen na staro-mestno jedro znotraj mestnega obzidja, zaščiten celo z dvojnim zidom, da res ostane zaščiten. Zgodovina je prepletena z vdori barbarov, močnih tekmecev, obenem pa tudi cvetočo tradicijo umetnosti in zgodovine.

Zaščitnik mesta je sveti Vlah. Njegove kipe lahko opazimo na več mestih v mestu, na mestnem obzidju, na vhodu v mesto, v pristanišču, pročeljih stavb, trdnjavah ter palačah.

Vodič po Dubrovniku

Mesto Dubrovnik

Dubrovnik se nahaja v južni Dalmaciji na Hrvaškem. Mesto se ponaša z nazivom ”Biser Jadrana” in misliva, da povsem upravičeno. Ob omembi Dubrovnika, vsi najprej pomislimo na znamenito staro mestno jedro, obdano z obzidjem ter mnoge muzeje, ki nadzorno prikazujejo zgodovino mesta. Že mnogo let po celem svetu, Dubrovnik poznajo kot eno izmed najbolj znanih destinacij na celotnem Mediteranu. Veličastno obzidje, ozke kamnite ulice, simpatične kavarne, odlična kulinarična ponudba in mnogo zgodovinskih znamenitosti, dajejo mestu prav poseben čar.

Vodič po Dubrovniku: dubrovnik

Vodič po Dubrovniku: dubrovnik

Kako do Dubrovnika?

Dubrovnik se nahaja na jugu Hrvaške, na vzhodni obali Jadranskega morja. Obstaja kar nekaj možnosti, kako priti do mesta.

Z avtom – Dubrovnik je od Ljubljane oddaljen 650 kilometrov, kar vam bo vzelo okoli 8 ur vožnje. Skoraj do Dubrovnika je avtocesta, ki vas bo v eno smer stala 30 eur.
Z letalom – če se odločite za prihod v Dubrovnik z letalom, je najbližje kar dubrovniško letališče Čilipi (DBV), ki je od mesta oddaljeno 20 kilometrov. Dubrovnik ima v poletnih mesecih tudi dobro povezavo iz Slovenije, še boljšo in rednejšo pa iz Zagrebškega letališča. Povratne letalske karte na relaciji Zagreb – Dubrovnik, se gibljejo med 150-250 eur po osebi.
Če prihajate z mednarodnim letom, pride v upoštev tudi letališče v Splitu (210 km od Dubrovnika) in letališče v Črni Gori (Podgorica 150 km).
Z vlakom – z vlakom lahko pridete do Splita, kjer boste zamenjali vlak, ki pelje proti Pločam.
Avtobus – do Dubrovnika boste brez težav prišli tudi z avtobusom. Z rednimi avtobusnimi linijami, lahko pridete iz Slovenije, Avstrije, Italije, Nemčije, Bosne in Črne Gore. Več informacij najdete na spletni strani prevoznikov.

Kako iz letališča do mesta?

Od letališča do mesta, je 20 kilometrov, kar vam bo vzelo okoli 30 minut vožnje. Do mesta se lahko odpravite z avtom, taksijem ali javnim prevozom. Slednji vozi do pristanišča Gruž, do glavne avtobusne postaje, blizu pristanišča.

Čudovito staro mestno jedro

Staro mestno jedro je že samo po sebi velika znamenitost, saj ga sestavljajo zgodovinsko pomembne stavbe. Gre vsekakor za zanimiv in privlačen del mesta. Priporočava, da si za ogled mesta vzamete čas in da se na ogled odpravite dovolj zgodaj, še pred trumami ostalih turistov. Midva sva se za ta namen, v mesto odpravila že pred sedmo uro zjutraj, ko se je mesto šele začelo dodobra prebujati. Vonj aromatičnih zelišč in jutranje kave, ki si jo kuhajo domačini, raziskovanje ozkih kamnitih ulic, hitenje domačinov, da pripravijo svoje pridelke na tržnici, ogledovanju znamenitosti brez ostalih turistov, so najboljši način, da spoznate in občutite pristen utrip mesta.

Notranjost obzidja skriva bogato zgodovino, ki jo dopolnjujejo številne prireditve, od gledaliških, glasbenih, do filmskih. Ob vstopu v mesto skozi mestna vrata, boste najprej opazili čudovit Onforijev vodnjak, ki je priljubljeno zbirališče ljudi. Kmalu za tem, se boste znašli na glavni in priljubljeni ulici Stradun, kjer boste opazili veliko trgovinic s spominki, restavracijami, galerij ter uličnih umetnikov. Med ogledom ne izpustite tudi srednjeveške lekarne, mestne katedrale, cerkve svetega Vlaha, palače Sponza (mestni arhiv), Knežji dvorec, Orlandov steber itd.

Vodič po Dubrovniku: dubrovnik vodnjak

Onforijev vodnjak, priljubljeno zbirališče mladih

Vodič po Dubrovniku: pile gate

Ko boste med ogledom utrujeni ali vas zagrabi lakota, le sledite svojemu nosu. Po ozkih dubrovniških ulicah, se vedno širijo omamne vonjave mediteranske kuhinje, ki kar vabijo, da prisedete. A tukaj bodite pozorni tudi na cene, če ne želite preveč odpreti denarnice.


Sprehod po mestnem obzidju

Največja znamenitost Dubrovnika, je vsekakor dva kilometra dolgo obzidje in utrdbe, ki obdajajo stari del mesta. Obzidje mesto obkroža v obliki nepravilnega poligona, z Minčetovim in Janezovim stolpom na jugovzhodni strani morja. Za sprehod po mestnem obzidju, si budilko nastavite zgodaj. Turistična atrakcija se odpre ob deveti uri zjutraj in takrat priporočava, da ste že pri vhodu. Karta je zelo draga in stane 200 KN (25 €). S sten obzidja lahko uživamo v osupljivih razgledih na staro mestno jedro, otok Lokrum, modro morje ter uživamo ob kavici ali dobrem kozarcu vina v kateri od kavarn. Za ogled si vzemite uro do dve uri časa.


Otok Lokrum

Otok Lokrum je odlična izbira za enodnevni izlet iz Dubrovnika. Otok se nahaja v neposredni bližini mesta, le 10 minut vožnje z ladjico in starega pristanišča Porpole. Ladja vozi vsake pol ure, povratna karta pa vas bo stala 20 eurov na osebo. Lokrum je zaščiten naravni park in poseben rezervat gozdne vegetacije. Na otoku boste našli Benediktinski samostan, kraški pojav Mrtvo morje, botanični vrt z 700 eksotičnimi rastlinami, številne zalivčke ter pave, ki se prosto gibljejo po otoku. Povzpnite se do trdnjave Royal, na najvišji vrh otoka, od koder se vam bo odprl čudovit razgled na otok.

Vodič po Dubrovniku: dubrovnik otok Lokrum

Otok Lokrum, odlična izbira za dnevni izlet

Pojdite na organiziran izlet s kajaki

Če iščete pustolovščino in želite obalo raziskati na edinstven način, si morate nujno najeti kajat ali se odpraviti na organiziran izlet s kajaki. Ponudnikov, ki ponujajo tri urni izlet s kajaki, je kar nekaj, cene pa se gibljejo okoli 250 HRK (36 €). Izbirate lahko med izleti, ki vključujejo otok Lokrum, raziskovanje obale ali izlet, ki poteka v času sončnega zahoda.


Srednjeveška Lekarna

V Dubrovniku boste našli tudi eno od najstarejših lekarn v Evropi, ki po 700 letih po odprtju, še vedno deluje. Najdete jo v Franščiščanskem samostanu. V lekarni lahko kupite tako novejša zdravila, kot tudi tista, ki so pripravljena po recepturah menihov.

Po sledeh filmske uspešnice Igre Prestolov

Če ste ljubitelj TV serije Igre Prestolov, potem se obvezno udeležite vodenega ogleda prizorišč, kjer so snemali priljubljeno serijo. Prav zaradi omenjene serije, je Dubrovnik v zadnjih letih še bolj pridobil na svoji prepoznavnosti. Če se sprehodite po starem mestnem jedru in ste oboževalec, boste hitro opazili prizore iz serije.

Vodič po Dubrovniku: game of the trones

Znamenite stopnice, kjer so snemali enega od prizorov Igre prestolov

Trdnjava Lovrijenac

Mogočna trdnjava Lovrijenac že dolgo časa velja za eno od najpomembnejših hrvaških utrdb, ki ga imenujejo tudi ”hrvaški Gibraltar”.  Na vrhu trdnjave, ki stoji na 37 metrov visokem klifu, se vam bo odprl prekrasen razgled na stari del mesta ter na zeleno naselje Lapad. Trdnjava ima odlično lokacijo, saj je obrnjena proti mestnemu jedru in je odlična točka za fotografiranje starega mestnega jedra. Ogled utrdbe je vključen v ceno karte za ogled obzidja, če pa si boste želeli ogledati samo trdnjavo, boste za ogled odšteli 50 KN (7 €).

Plaže

Dubrovnik in njegova okolica ponujata kar nekaj čudovitih in zanimivih plaž, ki so vredne obiska. Glavna plaža, plaža Banje, se zahvaljujoč čudovitemu pogledu na mesto jedro, uvršča med najlepše plaže na Hrvaškem. Plaža leži južno od mestnega jedra, le 5 minut hoje od vrat Ploče.

Ena od bolj priljubljenih plaž v Dubrovniku, je tudi plaža sv. Jakoba, ki jo najdete v manjšem zalivčku nedaleč od centra mesta. Zelo popularna je tudi plaža Buče, ki se nahaja na skalah pod mestnim obzidjem.

Plaža Banje, glavna mesta plaža Dubrovnika

Hrib Srđ – najlepša razgledna točka na mesto

Če naju vprašate, kateri je najin izmed najljubših kotičkov na svetu, ki sva jih že obiskala, se nama v misli najprej prikaže gora Srđ in razgled na staro mesto jedro, otok Lokrum in preostalo okolico. Srđ je 412 m visok hrib, ki se dviga v ozadju Dubrovnika. Na njega lahko pridete z avtom, peš (1h) ali pa z vzpenjačo, ki vozi iz obzidja mesta. Slednja vas bo na vrh pripeljala v pičlih štirih minutah, povratna vožnja pa vas bo stala 100 KN (14 €). Na vrhu vas pričaka osupljiv razgled na celoten Dubrovnik in panoramska terasa z odlično hrano. Če imate možnost, se na Srđ odpravite v času sončnega zahoda. Obljubiva, da vam ne bo žal. Vsekakor pa Srđa ne smete izpustiti med vašim obiskom Dubrovnika.


Kje spati?

Dubrovnik slovi kot precej draga destinacija in tako tudi cene namestitev segajo v nebo. Okrožje mesta se deli na štiri predele, Gruž, Lapad, Babin Kuk in stari del mesta. Če želite mesto doživeti v vsem svojem slovesu in sijaju, rezervirajte nočitev nekje v starem delu mesta. V primeru, da želite biti odmaknjeni od mestnega vrveža, vendar vseeno biti blizu dogajanja, namestitev poiščite v predelu Babink Kuk ali Lapad.

Midva sva v Dubrovniku spala dvakrat in nočitev vedno poiskala par kilometrov iz mesta. Prvič sva prespala v ”Kamp pod Maslinom”, ki je od Dubrovnika oddaljen 11 kilometrov. Gre za manjši urejen kamp, z odlično lokacijo, senco ter ugodno ceno. V drugo sva bivala v Apartmajih Violić, ki se nahajajo v mirnem zalivu Zaton. Apartmaji so od Dubrovnika oddaljeni 11 kilometrov. Gre za apartmaje locirane le 10 metrov od morja, s prijaznimi lastniki, mirno okolico ter ugodno ceno.

Kje parkirati?

Eno od najdražjih stvari, ki jo boste plačali v Dubrovniku, je parkirno mesto. Ne samo, da je ura parkiranja draga, tudi parkirnih mest v glavni sezoni ni dovolj, da bi zadostila potrebam. Staro mestno jedro, je območje brez avtomobilov, zato boste vašega jeklenega konjička primorani parkirati zunaj obzidja. Parkirna mesta so razdeljena na cone (0, 1, 2, 3), cena parkiranje pa je odvisna v kateri coni parkirate.

  • Najbližje parkirišče staremu mestnemu jedru, se nahaja pri vhodu ”Pile Gate”, kjer boste za uro parkiranja odšteli 40 KN.
    Najboljša izbira za parkiranje blizu centra mesta, je javna garažna hiša, ki je od centra mesta oddaljena 10 minut hoje. Garažna hiša sprejme 711 avtomobilov, ura parkiranja pa vas bo stala 15 KN
  • Najcenejša možnost in da vam je center mesta dosegljiv peš, so parkirišča ob ulicah. Cena parkiranja je 10 KN, do mesta pa boste potrebovali 10-20 minut hoje
  • Parkirišče Gradec se nahaja na pečini, nasproti trdnjave Lovrijenac. Parkirišče je sicer blizu mesta, vendar se lahko zgodi, da se v glavni sezoni enostavno ne boste prebili do njega.
  • V Dubrovniku lahko parkirate tudi brezplačno in sicer v Babinem Kuku, kjer poiščete brezplačno parkirišče in se z avtobusom odpravite do centra mesta. Vozi avtobus št. 6, za povratno vozovnico boste odšteli 30 KN, vožnja traja 20 minut.

Kjerkoli boste parkirali, se najprej prepričajte, da je to pravo mesto. Redarji so sploh v poletnih mesecih ves čas na preži, za nepravilno parkiranimi avtomobili, katerim pišejo kazni.

”Vsi tisti, ki iščejo raj na zemlji, bi morali obiskati Dubrovnik.” George Bernard Shaw