Če naju vprašate kateri je najin najljubši kotiček v Sloveniji, bova enoglasno odgovorila Kranjska Gora. Letošnje leto sva si zaradi vse situacije s korono vzela čas, za raziskovanje krajev v Sloveniji, ki jih še nisva obiskala. Najprej naju je zaneslo v Kranjsko Goro, kjer se je zgodila ”ljubezen” na prvi pogled. Kranjska Gora naju je pravzaprav tako navdušila, da jo obiščeva skoraj vsak mesec. Slovi kot odlična destinacija za dnevni izlet ali kot podaljšan vikend. V zimskih mesecih privablja ljubitelje belih strmin in teka na smuček, v poletnih mesecih pa okolica ponuja veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Z vami deliva najinih 16 razlogov za obisk Kranjske Gore. 

Kranjska Gora

Kranjska Gora je moderno podalpsko mestece, obdano z Triglavskim narodnim parkom. Mesto je odlično izhodišče za vse gorske ture, turno smučanje, cestne in gorske kolesarje, alpiniste in smučarje, nenazadnje pa tudi tiste, ki si želijo malo miru ali wellness razvajanja. Okrog starega vaškega jedra je skozi leta zrastel nov turistični del naselja s hoteli, apartmaji in sobami ter rekreacijskimi objekti (golf, tenis, plezalna stena itd)


Slap Peričnik

Ko govorimo o slapu Peričnik, pravzaprav govorimo o dveh slapovih, 16 metrov visokem Zgornjem Peričniku in Spodnjem Peričniku. Spodnji slap je s svojimi 52 metri, eden izmed največjih slapov pri nas. Posebnost obeh slapov je ta, da se lahko sprehodimo za njima in si ju ogledamo tudi iz druge perspektive ter opazujemo moč padanja vode. Do slapu se lahko odpravite iz Mojstrane v smeri doline Vrat, izhodišče pa je Koča pri Peričniku. Od tukaj je do slapu 10 minut strmejšega vzpona.

Zelenci

Le dobre tri kilometre iz Kranjske Gore v smeri Rateč, se nahaja naravni rezervat Zelenci, ki je eden od najbolj fotografiranih kotičkov pri nas. Voda iz dna privre iz tal in ustvari do dva metra globoko jezero, ki ima izrazito zeleno barvo, po kateri je jezero tudi dobilo ime. Do Zelencev se lahko odpravite z avtom, peš ali s kolesom. Avto pustite ob glavni cesti na brezplačnem parkirišču in se po gozdni potki odpravite do jezerc (5 min). Zelence lahko obiščete tudi peš ali s kolesom, tako da se po urejeni poti odpravite iz Kranjske Gore. Za obisk priporočava, da izberete zgodnejšo uro, če se želite izogniti gneči ljudi.

16 razlogov za obisk Kranjske Gore: zelenci
Dolina Tamar

Dolina Tamar je ena izmed najlepših alpskih dolin pri nas, ki je odlična točka za lažji pohod ali vožnjo z gorskim kolesom. Dolina je pravzaprav podaljšek Planice, kjer je začetek poti. Do doline Tamar vodita dve poti (cca 4 km). Prva pot je speljana po gozdu in je bolj priljubljena pri pohodnikih in planincih, druga pa poteka po širši makedamski poti, ki je primerna tudi za gorska kolesa. Obe poti potekata večinoma po ravnem, zato poti nista naporni in sta tako primerni za vse starosti in družine. Na koncu doline vas najprej pričaka simpatična kapela, za njo pa planinski dom Tamar, ki je odprt čez celo leto.

16 razlogov za obisk Kranjske Gore: dolina tamar
Dolina Krnica

Koča v Krnici (1113 m) se nahaja v osrčju alpske doline Krnice. Gre za približno 6 km dolgo dolino južno od Kranjske Gore, ki se nahaja na območju Triglavskega narodnega Parka. Dolina se prične pri umetnem jezeru Jasna in poteka ob potoku Pišnica. Za obisk koče v Krnici lahko izberete dve poti, daljšo z začetkom pri jezeru Jasna (6 km/1 h), ali krajšo, ki se začne malo pred tretjo serpetino po cesti na Vršič (2,5 km/30 min). Če imate gorsko kolo, se lahko po ne preveč zahtevni poti do koče odpravite tudi s kolesom. Koča je odprta od 1. maja do 31. oktobra, preostali del leta pa le ob vikendih in praznikih.

16 razlogov za obisk Kranjske Gore: krnica
Jezero Jasna

Pred začetkom prvih zavojev ceste na Vršič, leži jezero Jasna, ki vse bolj pridobiva na svoji prepoznavnosti. Jezero se nahaja le slaba dva kilometra iz centra Kranjske Gore, sestavljata pa ga dva umetno med seboj povezana jezera. Okolica jezera ponuja kar nekaj aktivnosti in možnosti za preživljanje prostega časa. Na urejenih pomolih se lahko posončite ob pogledu na vršace, zaplavate v jezeru (poleti 16-18 C), uživate na pijači, si izposodite SUP, se povzpnete na 6 m visok razgledni stolp, ki poleti služi tudi kot skakalnica za najbolj pogumne. Med obiskom ne spreglejte bronastega kipa zlatoroga in velikega lesenega okvirja, kjer obvezno naredite fotko z Julijskimi alpami v ozadju. Do jezera se iz Kranjske Gore odpravite peš, s kolesom ali avtom (po novem plačljiva parkirišča).
16 razlogov za obisk Kranjske Gore: Jezero jasna

Belopeška jezera

Belopeška jezera tudi Mangartska jezera (Lago di Fusine), sta dve jezeri, ki ležita v Italiji, le streljaj stran od Slovenske meje. Jezera s svojo turkizno barvo ter pogledom na Mangart, kar vabita, da jih obiščete. Nahajajo se tik za mejo v smeri iz Kranjska Gora proti Trbižu, iz Kranjske Gore pa so oddaljena le 15 minut vožnje. Do jezer se lahko odpravite z avtom, peš ali kolesom. Slednjo možnost predlagava tudi midva, saj do njih vodi urejena kolesarska pot (kolesarska pot Jureta Robiča). Iz Mojstrane (lahko začnete tudi v Kranjski Gori) do Belopeških jezer pelje slikovita kolesarska pot, ki z izjemo zadnjega vzpona (1km do prvega jezera) ni naporna. Okoli obeh jezer je speljana tudi krožna pot. Pri prvem jezeru se nahaja tudi manjši gostinski objekt, kjer se lahko okrepčatecin odžejate, izposodite pa si lahko tudi manjši čoln.
Parkirnina: 4 €/dan
Kranjska Gora – Belopeška jezera = 12 km / Mojstrana – Belopeška = 25 km


Martuljški slapovi

Martuljški slapovi so pravi biser slovenskega alpskega sveta. Pravzaprav gre za dva slapova, Spodnji Maruljški slap in Zgornji Martuljški slap. Zaradi lahkega dostopa skozi slikovito Martuljško sotesko, so slapovi izjemno priljubljena izletniška točka, ki je primerna tudi za družine. Izhodišče za ogled slapov je v Gozdu Martuljek. Potok Martuljek na svoji poti ustvari Zgornji Martuljški slap, ki se v treh stopnjah spušča čet 110 m visoko steno, malce nižje pa ponovno pade čez 50 m visoko steno, kjer ustvari spodnji Martuljški slap. Obisk spodnjega slapu je primeren za vsakogar, zgornji slap pa je v zadnjem delu malce zahtevnejši in tako primeren za bolj izkušene pohodnike.
Gozd Martuljek – Spodnji slap 40 min / zgornji slap 1.45 h


Kolesarska pot Jureta Robiča

Ena od najlepših kolesarskih poti pri nas, je speljana med Mojstrano in Ratečami, uradno pa se imenuje Kolesarska pot Jureta Robiča. Pot je speljana po nekdanji železniški progi med Mojstrano in Kranjsko Goro, ki so jo ukinili leta 1966. Kolesarska pot je v celoti asvaltirana in poteka ločeno od cestnega prometa, kar je odlično še posebaj za družine z manjšimi otroci. Med potjo boste lahko občudovali mogočne vršace in prostrane travnike, ogledali si boste pa lahko tudi kar nekaj znamenitosti. Zapeljete se lahko do jezera Jasna, si ogledate naravni rezervat Zelenci ali pa se zapeljete do Planice ali do čudovitih Belopeških jezer. Na celotni poti so tudi urejena počivališča z mizicami ali okrepčevalnico, kjer se lahko spočijete in kaj prigriznete.
Mojstrana – Rateče = 27 km

16 razlogov za obisk Kranjske Gore: Kolesarska pot jureta robiča
Nordijski center Planica

Nordijski center Planica je moderen skakalno-tekaški center v dolini pod Poncami, ki se nahaja 2 km od Rateč. V sklopu centra se nahaja 7 skakalnic, tekaški center, planinski muzej, vetrovnik, kavarna, otroški adrenalinski park, zipline in razgledna ploščat. Poleg zunanjih tekaških prog v zimskem času, lahko tečete tudi poleti v notranjem tekaškem poligonu.

Edinstven zipline v Planici

Doživite občutek tekmovalcev svetovne smučarske skakalne elite in s pomočjo najstrmejšega ziplina na svetu, preletite planiško velikanko. Vaš polet bo dolg 566 metrovi, pri njem pa boste dosegli hitrost vse do 58 km/h v samo nekaj sekundah.

Letno sankališče

Z vetrom v laseh se spustite po 1500 metrov dolgem letnem sankališču, kjer boste v dobrih petih minutah premagali kar 293 metrov višinske razlike. Vozovnice so na voljo na spodnji postaji sedežnice Vitranc 1.

Cena: 8 eur/vožnja

Ruska kapelica

Če se peljete čez prelaz Vršič v smeri Kranjska Gora-Bovec, se ustavite pri spomeniku padlim ruskim vojakom med prvo svetovno vojno, Ruski Kapelici. Kapelica je zgrajena iz lesa, v značilnem slogu ruske pravoslavne cerkve, posvečena pa je svetem Vladimirju.


Ajdovska deklica pod Vršičem

Ena od zanimivih mojstrovin, ki jo je oblikovala narava, najdete kar ob poti na Vršič. Kamniti obraz Ajdovske deklice, je najlepše viden iz vzpetine, ki se nahaja v neposredni bližini Poštarskega doma. Zgodba o Ajdovski deklici je ljudska legenda, ki pravi, da je Ajdovska deklica, sinu lovca prerokovala, da bo ustrelil Zlatoroga. Za prerkobo so slišale druge ajdovske deklice, ki so Ajdovsko deklico preklele, zaradi napovedi smrti Zlatoroga. Ko se je deklica vrnila nazaj na Prisojnik, je Ajdovska deklica za vedno okamenela.

Rabeljsko jezero

Na vzhodu Italije, tik ob Slovenski meji leži Rabeljsko jezero (Lago di Predil). Jezero je odličen kraj, če se želite v vročih poletnih mesecih ohladiti, spostiti ali morda celo zaveslati. Midva vsekakor priporočava slednje. Na jezeru si lahko tudi izposodite sup, kajak ali pedolin. Ob jezeru je skromna gostinska ponudba, zato si hrano in pijačo raje prinesite s seboj.

Plezanje ferat

Dandanes plezanje ferat postaja precej priljubljena aktivnost. Okolica Kranjske Gore, ponuja štiri čudovite ferate, dve malo težji in dve lažji, ki sta primerni za začetnike. V Mojstrani lahko izbirate med dvema feratama, izbirate pa lahko med težjo (rdečo) in lažjo (modro) ferato. Slednja je odlična ferata, za tiste, ki se v svet feratanja podajate prvič. Drugi dve ferati najdete v Gozdu Martuljek in sicer ferato Hvadnik in Jerm’n. Ferata Hvadnik je speljana po istoimenski soteski, gre pa za lažjo ferato, ki je primerna tudi za začetnike. Ferata Jerm’n ima oceno D/E, kar pomeni, da gre za precej težjo ferato, ki je primerna za tiste, ki imajo v svetu ferat že nekaj izkušenj. Za plezanje potrebujete samovarovalno opremo (plezalni pas, samovarovalni komplet in čelado), ki si jo lahko izposodite tudi v Planinskem muzeju v Mojstrani.