Čudovito Jezero Sorapis v Dolomitih je nedvomno kraj, ki ga vsaj enkrat v življenju morate obiskati in njegovo barvo vode, videti na lastne oči. Gre za preprosto čudovito jezero, pri katerem ni težko razumeti, zakaj je požel precej slave na veliko fotografijah, objavljenih na družbenih omrežjih. Pohod do jezera Sorapis poteka po dobro uhojeni poti, ki svoj vrhunec doseže ob kristalno modrem jezeru, nad katerim se dviga 3200 m visok vrh Sorapis.

Jezero Sorapis

Gre za ledeniško jezero, ki leži na 1923 metrih nadmorske višine, obkroženo z mogočnimi vršaci. Jezero Sorapis (Lago di Sorapiss) slovi predvsem po svoji turkizni barvi vode. V njegovi neposredni bližini, se nahaja koča Rifugio Alfonso Vandelli, ki je odprta med junijem in oktobrom. V koči lahko tudi prespite, le rezervacijo opravite prenočite, saj se ležišča hitro zapolnijo.

Kako do jezera?

Izhodišče za pohod do jezera, je od Cortine d’Ampezzo oddaljeno 10 km, nahaja pa se na vrhu prelaza Tre Croci. Do izhodišča lahko pridete na dva načina in sicer z avtom ali avtobusom, s katerim se lahko iz Cortine odpravite na vrh prelaza (postaja je 100 m stran od izhodišča).


Izhodišče in pohod po poti 215

Do jezera Sorapis lahko pridete po več poteh, ki se razlikujejo po izhodišču in težavnosti poti. Večina pohodnikov za svoj pohod izbere pot 215, ki ima izhodišče na vrhu prelaza Tre Croci. Pot 215 je lepo označena in dobro uhojena. Prvi del poti poteka med gostim macesnovim gozdom, kjer lahko v ozadju občudujemo gorsko verigo Cristallo, jezero Misurina in Tre Cime. V tem delu pot poteka večinoma po ravnem, z nekaj vmesni spusti in vzponi. Po dobri uri hoje se pot prične malce vzpenjati, sama pot pa postane bolj izpostavljena. Zadnji del poti zna biti malo težaven za tiste, ki imajo težave z premagovanjem višine, saj je pot speljana po robu strmega prepada. Na določenih delih so za varnost nameščene zajle in stopnice.

Čudovito jezero Sorapis v Dolomitih

Kot sva že omenila pohod ni težak in ga lahko prehodi vsak. Začetek poti se prične na 1800 metrih, konča pa pri jezeru Sorapis na 1900 m. Zaradi vzponov in spustov na poti, prehodimo okoli 200 metrov višinske razlike. Do jezera je okoli 6 kilometrov, kar vam ob zmernem tempu vzame manj kot dve uri hoje. Za pot priporočava klasične pohode čevlje (nizke ali visoke), medtem ko so palice lahko koristne, a ne nujne.

Prihod na jezero

Najprej boste uzrli kočo Rifugio Alfonso Vandelli na levi strani, do jezera Sorapis pa vas loči le še 150 m. Ko boste prvič uzrli jezero, boste preprosto ostali brez besed. Ta barva, ta naravna kulisa… Še lepše kot na fotografijah. Vso kuliso malenkost pokvari promenada ljudi, ki v lovu za super Instagram fotko počne marsikaj, da o njihovi opravi in obutvi za visokogorje, rajši ne izgubljam besed.


Čudovito jezero Sorapis v Dolomitih: jezero sorapis

Jezero je ikonično mesto za fotografiranje v Dolomitih in zaradi svoje lažje dostopnosti in popularnosti na socialnih omrežjih, zna biti v poletnih mesecih, zlasti ob vikendih, precej obljudeno. Za boljše ”doživetje” jezera priporočava, da ga obiščete izven glavne sezone. Če se želite izogniti preveliki gneči, se na pohod odpravite zgodaj zjutraj ali popoldne. S tem se boste izognili množici pohodnikov in imeli jezero (najverjetneje) samo zase.

Čudovito jezero Sorapis v Dolomitih

Čudovito jezero Sorapis v Dolomitih

Podatki:

Izhodišče: Prelaz Tre Croci
Dolžina: 6 km v eno smer
Čas hoje: 1.40 – 2 h (skupno 4 h)
Višinska razlika po poti: 200 nmv
Pot: lahka označena pot (215)