Letošnji mesec oktober nam je postregel z lepim predvsem pa toplim ter sončnim vremenom, zato je padla ideja, da bi se odpravila na obalo in sicer v Trst ter na ogled dveh gradov Miramare in Devinski grad.

Trst

V Trstu sva si ogledala samo mesto in njegov glavni mestni trg, ki mu italijani pravijo Piazzo Unita d’Italia, kar po naše pomeni združitev Italije. Trg po svoji prostornosti deluje udobno, ker je širok in odprt. Deljen je na tri strani, na četrti strani se trg zaključi z morjem. Trg upravičeno imenujemo Veliki trg, saj je res obširen, trenutno je pa šesti največji trg v Italiji. Nasproti morja se nahaja Občinska palača, na desni strani pa se nahajata dve palači Modello in Vandoli na levi. Na samem trgu stoji Mazzolenijeva fontana in Karlov stolp. Ob obali poteka ena izmed glavnih Tržaških cest.

Trst - Grad Miramare ter Devinski Grad


Grad Miramare

Naslednji je bil na vrsti grad Miramare, ki se nahaja le slabih šest kilometrov severo-zahodno od Trsta. Grad se imenuje Castello di Miramare, kar v španščini pomeni Grad ob morju. Grad je dal leta 1860 zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilian Habsburški.

Trst - Grad Miramare ter Devinski Grad

Danes je grad preurejen v muzej, v katerem imamo vpogled v zasebne prostore Maksimiljana in njegove žene. Sestavni del gradu je tudi 22ha velik park, kjer lahko vidimo redke eksotične rastline ter kipe, ki jih je Ferdinand prinesel iz svojih potovanj.

Rilkejeva pešpot

Za konec dneva sva se sprehodila po priljubljeni Rilkejevi pešpoti oz. Sentiero Rilke, kot jo imenujejo domačini, do Devinskega gradu. Pot se nahaja med Devinom in Sesljanom, kar je nekje 10 kilometrov iz Trsta. Pot poteka po pečini, med gozdovi, sama pot ponuja čudovit razgled na tržaški zaliv, dolga pa je slaba dva kilometra.

Za sprehod po Rilkejevi pešpoti avto pustimo pri sesljanski marini in krenemo na pot po robu 150 metrov visokih opečnatih skalah. Tu vstopimo v narodni deželni rezervat Devinske stene.
Trst - Grad Miramare ter Devinski Grad

Devinski grad

Devinski grad je zgrajen na kraškem grebenu, ki se strmo spušča v morje. Že od daleč lahko opazimo dva gradova, večji je novejši, zraven pa se nahajajo ruševine starega Devinskega gradu. Grad je preurejen v muzej, del gradu pa predstavlja velik park, v katerem lahko vidimo najrazličnejše sredozemske rastline, ali pa se sprehodimo skozi drevored, kjer opazimo arheološke najdbe in kipe.

Trst - Grad Miramare ter Devinski Grad