Kranjska Gora slovi kot odlična destinacija za dnevni izlet ali vikend pobeg. S svojo osupljivo gorsko panoramo, zelenimi gozdovi in številnimi možnostmi za športne aktivnosti ter odlično hotelsko in wellness ponudbo, je Kranjska Gora odlična destinacija za vsakogar.

Kranjsko Goro pravzaprav še nisva obiskala, čeprav sva se večkrat peljala mimo. Enodnevni izlet v Kranjsko Goro, sva v mislih imela že kar nekaj časa, tokrat pa sva jo končno obiskala. Izlet sva združila z obiskom Plavškega Rovta, kjer v tem času (maju) cvetijo dišeče gorske narcise.

Kolesarska pot Jureta Robiča

Ena od najlepših kolesarskih poti pri nas, je speljana med Mojstrano in Ratečami, uradno pa se imenuje Kolesarska pot Jureta Robiča. Pot je dolga 48 km (v obe smeri), speljana pa je po nekdanji železniški progi iz Mojstrane v Kranjsko Goro, ki so jo ukini leta 1966.

Tokrat sva si izlet zastavila malce bolj aktivno in sva s seboj pripeljala kolesi, da prevoziva del omenjene poti. Avto sva pustila v Kranjski Gori in se proti Mojstrani odpravila po lepo urejeni kolesarski poti. Pot je nezahtevna, večina poti poteka po ravnini in je tako primerna tudi za družine z manjšimi otroki, pohodnike in rolerje. Ob poti so urejena počivališča, kjer se lahko spočijete ali odžejate v kateri od lokalov na poti. Za del poti, ki sva jo prevozila, je v obe smeri dolg 29 km. Za pot sva z vmesnim postankom porabila dobro uro in pol časa.

Enodnevni izlet v Kranjsko Goro

Enodnevni izlet v Kranjsko Goro

Enodnevni izlet v Kranjsko Goro
Naravni rezervat Zelenci

Le nekaj kilometrov iz Kranjske Gore (proti Ratečam), se nahaja eden od najbolj instagramabilnih kotičkov pri nas – Zelenci. Jezero Zelenci, kjer izvira Sava Dolinka, leži takoj za vasjo Podkoren. Voda iz dna privre in ustvari do dva metra globoko jezero, ki ima izrazito zeleno barvo, po kateri je jezero dobilo tudi ime. Zelenci so dom veliko ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam.

Do naravnega rezervata se lahko odpravite peš po urejeni poti iz Kranjske Gore ali Rateč. Lahko pa se enostavno zapeljete do izhodišča Zelencev (pri cestni okrepčevalnici Zelenci). Od tukaj vas do Zelencev loči le par minut hoje.

Enodnevni izlet v Kranjsko Goro: zelenci

Enodnevni izlet v Kranjsko Goro: zelenci dron
Jezero Jasna

Med obiskom Kranjskega Gore nisva želela izpustiti kratkega obiska jezera Jasna, ki zadnja leta precej pridobiva na prepoznavnosti. Jezero se nahaja le slaba 2 km iz centra Kranjske Gore proti prelazu Vršič. Sestavljata ga dva umetno med seboj povezana jezera, ki ju napajata potoka Velike in Male Pišnice. Na jezeru obiskovalce pričaka urejena plaža s pogledom na gore, lokal, pomoli ter 6 m visok razgledni (in tudi skakalni) stolp. Do jezera se lahko pripeljete z avtom ali pa se iz Kranjske gore odpravite peš po urejeni poti.

Enodnevni izlet v Kranjsko Goro: jezero jasna


Slap Peričnik

Slap Peričnik je s svojimi 52 metri eden izmed najvišjih slapov pri nas. Ko govorimo o slapu Peričnik, pravzaprav govorimo o dveh slapovih, 16 m visokem Zgornjem Peričniku in spodnjem Peričniku. Slapa se nahajata en nad drugim, posebnost obeh pa je ta, da se lahko sprehodimo za slapom in si ga ogledamo tudi iz druge perspektive.

Do slapu se (peš, z avtom ali kolesom) odpravimo iz Mojstrane v smeri doline Vrat. Po približno štirih kilometrih, prispemo do koče pri Peričniku, kjer lahko že iz ceste opazimo slap. Do slapu boste potrebovali 10 minut hoje, za pot pa priporočava primerno obutev (superge).

Enodnevni izlet v Kranjsko Goro: slap Peričnik


Kam jesti v Kranjski Gori?

Zaradi vse situacije povezane s korona virusom, je bilo veliko restavracij v času najinega obiska zaprtih. Po naključju sva v centru Kranjske Gore opazila restavracijo Kotnik, katero sva obiskala. Kljub gneči sva bila hitro postrežena, pica je bila zelo okusna in tudi cene se nama niso zdele pretirane za center Kranjske Gore.

… zaključek

Enodnevni izlet v Kranjsko Goro se je izkazal kot odlična destinacija za izlet. Ponuja ogromno možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in raziskovanje okolice. Mislim, da z obiskom Kranjske gore ne morete zgrešiti. Midva se vsekakor kmalu vrneva. Za naslednjič nama je ostalo še kar nekaj stvari, kot je prelaz Vršič, Belopeška Jezera, Planica, dolina Tamar, Martuljški slapovi, Tromeja in še kar nekaj kolesarskih in pohodniških poti.