Zima nas letos precej razvaja z zimsko idilo v višje ležečih krajih. Če ste ljubitelj zime, snega in sankanja, imava za vas super idejo za izlet – Zimska idila in sankanje v dolini Tamar.

Kako do doline Tamar?

Avtocesto zapustite na izvozu za Kranjsko Goro in nadaljujte pot do Rateč, kjer se usmerite levo, proti Planici. V Planici je veliko plačljivo parkirišče, ki stane 2.5 € na dan. Do doline Tamar vas loči le še slaba urica hoje.

Dolina Tamar

Ledeniška dolina Tamar, je precej priljubljena izletniška točka v vseh letnih časih. V toplejših mesecih je pot priljubljena med pohodniki in gorskimi kolesarji, pozimi pa na svoj račun pridemo tudi ljubitelji zimske idile ter sankanja.

Zimska idila in sankanje v dolini TamarDo koče v Tamarju vodita dve poti, desna, ki je pozimi namenjena tekačem na smučeh in leva, ki je namenjena pohodnikom in sankačem. Do koče boste prispeli po 3.6 km hoje, pot pa vam ne bo vzela več kot uro hoje. Pot je lepa in enostavna, tudi za manjše otroke, ki že samostojno hodijo. Tudi, če vaši otroci ne bodo mogli prehoditi celotne poti, je pot nezahtevna, tako da jih boste brez večjega napora lahko vlekli na saneh. Ob normalnih razmerah, se v koči lahko okrepčate z odlično domačo hrano ali se pogrejete ob toplem čaju.

Zimska idila in sankanje v dolini Tamar
Pot nazaj bo dosti bolj zabavna, saj se boste večji del poti lahko preprosto sankali. Do izhodišča boste s sanmi potrebovali zabavnih 20 minut sankanja, le pot je na določenih mestih položna in bo potrebno malo hoje. Priporočava le, da v primeru zbitega in shojenega snega, s seboj vzamete tudi dereze. Pot je lahko, kljub minimalnemu vzponu na določenih mestih ledena.

Zimska idila in sankanje v dolini Tamar: dolina tamar


Novoletni izlet v Tamar

Najin obisk Tamarja sva izkoristila v prvem dnevu novega leta. Po dveh mesecih zaprtosti v občine, sva komaj čakala, da izkoristiva dan, ko se lahko prosto gibljemo po Sloveniji. Očitno je enako razmišljalo še veliko drugih ljudi, saj sva še komaj dobila parkirni prostor v Planici. Ne glede na gnečo, ki je romala skupaj z nama proti Tamarju in se vračala na saneh nazaj, se je vsa kopica ljudi kar porazgubila.

Zimska idila in sankanje v dolini Tamar: planica
Okolica Kranjske Gore ponuja še veliko možnosti za izlete, ki so v zimskem času še bolj posebni. Obiščite pobeljene Zelence, se s krpljami odpravite v dolino Krnice, obiščite jezero Jasna ali se sprehodite po praznično okrašenem centru mesta (v decembru) ali pa obiščite slap Peričnik, ki v zimskem času dobi povsem drugo podobo. Nekaj idej najdeš tudi v najini objavi 16+ razlogov za obisk Kranjske Gore. Zimska idila in sankanje v dolini Tamar, je odlična ideja za družinski izlet, ki ga lahko združite z obiskom drugih krajev.