Sigurno ste že slišali za z rumeno-zlatimi obarvanimi macesni Slemenovo špico? Če še ne, je sedaj čas, da jo obiščete. Nahaja se nad Kranjsko Goro, iz prelaza Vršič pa do nje vodi nezahtevna planinska pot.

Slemenova špica

Slemenova špica ali Sleme se nahaja v Julijskih Alpah in je visoka 1911 metrov. Gre za enega od bolj priljubljenih in nezahtevnih dostopov v Julijskih Alpah. Slemenova špica je priljubljena predvsem v jesenskem času, ko se mogočni macesni odanejo v zlato-rumene barve. Z planote tik pot vrhom Slemenove špice je čudovit razgled na obarvane macesne, ter mogočni Jalovec, Mojstrovko in Ponce v ozadju.

slemenova špica

Dostop

Avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice zahod in pot nadaljujemo proti Kranjski Gori. Ko prispemo v Kranjsko Goro, se zapeljemo na Vršič, ki je najvišji cestni prelaz pri nas. Tukaj parkiramo avto.

Opis poti

Najino izhodišče je parkirišče na Vršiču, od koder se usmeriva desno, kjer kmalu opaziva označbo za Sleme (Slemenova Špica) in Mojstrovko. Sledi vzpon (cca 20 min) do prevala Vratca (1807 m). Med potjo do prevala se poti iz Vršiča pridruži tudi pot, ki vodi iz Erjavčeve koče. Na prevalu Vratca ponovno opaziva tablo in razcep. Levo Hanzova pot na Mojstovko (zavarovana planinska pot) ter Sleme desno, po kateri tudi nadaljujeva pot. Po krajšem spustu se pot položi in vijuga med skalami in ruševjem. Sledi nezahtevno prečenje pobočja, le na določenih delih je potrebno malce več previdnosti pri hoji.

slemenova špica

Kmalu naju pot pripelje do največkrat fotografiranega prizora Slemenove špice, manjših jezerc na Slemenu. Tokrat jezerc ni bilo, je bil pa prizor kljub temu prava paša za oči. Pohod zaključiva nekaj korakov višje na vrhu Slemenove špice, ki jo doseževa v nekaj minutah hoje. Z vrha špice se vidi celotna dolina Tamar ter skakalnice v Planici.

Izhodišče za pohod je tudi Erjavčeva koča, ki se nahaja dobrih sto metrov nižje pod Vršičem. S tem se izognemo plačilu parkirnine na Vršiču ter se izognemo gneči, ki prihaja iz Vršiča. S tem se nam pot podaljša za dobrih 15 minut.

Izlet ni naporen in je tako primeren tudi za družine. Čeprav pot ni zahtevna, vseeno zahteva primerno obutev. Nikakor se ne moreva načuditi, v kakšni neprimerni obutvi ljudje obiskujejo gore. Slednje niso modna revija, ampak zahtevajo primerno obutev in opremo.

slemenova špica slemenova špica

Informacije:

  • izhodišče: prelaz Vršič
  • čas hoje: 1.15 min (skupaj 3h)
  • višinska razlika: 300 m
  • primeren čas: vse dni v letu (ko ni snega)
  • oprema: pohodni čevlji
  • ostala izhodišča: dolina Tamar (2h), Erjavčeva koča (1.30h)