Dolina Tamar je ena izmed najlepših alpskih dolin pri nas, povrhu pa je tudi lahko dostopna. Gre za slikovito ledeniško dolino na območju Julijskih Alp, do nje pa vodita dve lepi poti, ki sta zaprti za motorni promet. Je odlična točka za lažji pohod ali vožnjo z gorskim kolesom. Slednjo možnost sva izbrala tudi midva in se s kolesom odpravila v dolino Tamar.

Dolina Tamar

Ledeniška dolina Tamar je precej priljubljena izletniška točka v tem delu Slovenije. Dolina je pravzaprav nadaljevanje Planice, kjer je začetek pohodniške poti. Do nje vodita dve poti, prva je lepo urejena pot po gozdu in je precej priljubljena pri pohodnikih in planincih, druga pa poteka po širši makadamski poti, ki je primerna tudi za gorska kolesa. V Tamarju vas najprej pričaka simpatična kapela, za njo pa planinski dom Tamar, ki je odprt čez celo leto. Ob vznožju doline, se nedaleč od planinske koče nahaja izvir Save Bohinjke, ki se po nekaj metrih spremeni v slap Nadiža. Do vrha izvira je ob potoku speljana lepa potka, vendar bodite zaradi mokrih skal in spolzkega terena previdni pri vzponu.

S kolesom v dolino Tamar

Dolino Tamar lahko obiščete v vseh letnih časih. V toplejših mesecih lahko obiščete dolino peš ali s kolesom, v zimskem času pa se v dolino Tamar  odpravite peš, s seboj pa pripeljete sani in se nazaj odpeljite na njih. Pozimi je v dolino speljana tudi urejena tekaška pot.

Iz doline Tamar vodijo poti tudi do nekaj višjih vršacev, kot je Jalovec (6 h), Mangart, Mala in Velika Ponca, Slemenova Špica (2h) itd. Slednja je tudi precej priljubljena izletniška točka, kjer se vam na vrhu odprejo čudoviti razgledi na ostale okoliške vrhove.

S kolesom v dolino Tamar
Kako do doline Tamar?

Dolina Tamar se začne pri skakalnici v Planici, kjer je večje (plačljivo) parkirišče. Do 4 km oddaljene koče vodita dve poti, za hojo pa boste potrebovali dobro uro, s kolesom pa boste dolino dosegli v 40 minutah poganjanja pedal. Obe poti potekata po večini po ravnem, zato poti nista naporni in tako primerni za vse starosti in družine.

S kolesom v dolino Tamar
S kolesom v Dolino Tamar

Midva veliko raje kot peš, okolico raziskujeva s kolesom. Po brskanju po spletu, sem zasledila informacijo, da se lahko pride v dolino Tamar tudi s kolesom. Najino kolesarsko turo sva pričela v Gozdu Martuljek, v kampu Špik. V neposredni bližini kampa, poteka kolesarska pot Jureta Robiča, ki naju je popeljala mimo centra Kranjske Gore, mimo Zelencev in čudovitih travnikov, do Rateč. Tukaj sva zavila proti Planici, kjer sledi prvi manjši, a nezahteven vzpon do skakalnic. Od tukaj sva pot nadaljevala do 4 km oddaljene planinske koče v Tamarju. Pot poteka po makadamski cesti, za vožnjo pa boste potrebovali gorsko kolo. Pot se na določenih delih malce vzpenja, vendar sama pot ni zahtevna.
S kolesom v dolino Tamar

Izhodišče: Planica (ali kje drugje)

Razdalija: Planica – Tamar = 4 km

Čas: s kolesom 30-40 min, peš 1 h