Letošnji prvomajski prazniki, so nam lepo postregli s prostimi dnevi, ki jih lahko izkoristimo za par dnevno potepanje. Šest dni, kolikor časa sva prosta, bova izkoristila za obisk Prage in Bratislave. V Prago sva se odpravljala že dvakrat, vendar je vedno prišlo nekaj vmes. Pravijo, da v tretje gre rado, zato se jutri končno odpravljava  na zaslužen krajši oddih v Prago.

Kako na road trip?

V Prago in Bratislavo se bova odpravila kar s svojim avtomobilom, saj bova tako najbolj mobilna. Sicer sva se spogledovala tudi z možnostjo, da se v Prago odpraviva z letalom, vendar ko sva si vse skupaj preračunala, ni pot z letalom nič bolj ugodna in časovno krajša. V Prago greva mimo Graza in Linza. Pot mimo Dunaja je sicer cenejša (ne plačamo tunelov), vendar sva se odločila, da si na poti do Prage ogledava še Češki Krumlov, ki ga na poti ne smemo izpustiti. Po treh dneh Prage, se bova še za dva dni ustavila v Bratislavi. Po google mapsu bova naredila okoli 1400 km.

Namestitev

Za obisk Prage in Bratislave sva se odločila relativno pozno, zato so bile dobre, predvsem pa poceni nastanitve že zasedene. Tako Praga kot Bratislava ponujata ogromno različnih nastanitev, vse od luksuznih hotelov, do poceni hostlov. Nočitve sva si rezervirala preko Airbnb-ja, v Pragi malo izven centra mesta, v Bratislavi pa le par minut hoje stran od starega dela mesta. Malo sva bila omejena z iskanjem tudi zaradi tega, ker sva želela, da ima nastanitev  brezplačno parkirišče, ker slednja v Pragi in Bratislavi niso ravno poceni.

Valuta

Čehi imajo svojo valuto – Češko krono. Veliko sva prebrala o tem, da se denarja ne splača menjati v menjalnicah, ker imajo izjemno nizek menjalni tečaj. Denar bi sicer lahko naročila v banki, vendar bova kar sproti dvigovala na bankomatu, koliko ga bova potrebovala. Slovaška uporablja euro, zato nama denarja ne bo potrebno menjavati.

Nočitve

Nočitve v Pragi imava rezervirane na obrobju mesta, zato bova uporabljala javni prevoz, ki je zelo poceni. Kupila bova 24 urno ali celo tridnevno karto. Mestni prevoz je zelo dobro razpeljan, karta pa je enotna, tako za tramvaj, metro in vzpenjačo. V Bratislavi imava nastanitev rezervirano par minut hoje stran iz centra mesta, tako da javnega prevoza ne bova potrebovala.

Praga in Bratislava sta naju zamikali predvsem zaradi svoje pestrosti, utripa in čudovitega starega mestnega jedra.

Praga in Bratislava - načrt