Oman je država na arabskem pol otoku in velja za eno najbogatejših arabskih držav. Velja še za nekako neodkrit biser, ki še ni preplavljen z množico turistov. Vsekakor pa Oman iz leta v leto pridobiva vse več na svoji priljubljenosti in prepoznavnosti. Oman ponuja vse od naravnih lepot, drugačne kulture, izjemno prijaznih ljudi, vse od prostranih plaž do mogočnih gora, od puščav do zelenih wadijev, luksuznih letovišč in dovoljenega divjega kampiranja. Za vas sva spisala načrt potovanja za najin 13-dnevni road-trip po Omanu. 

Nekaj informacij o samem potovanju:

 • čas potovanja: v začetku novembra (krompirjeve počitnice)
 • kako po Omanu: z najetim avtomobilom s 4×4 pogonom (Dacia Duster)
 • nočitve: 13 dni, večinoma sva divje kampirala (dovoljeno)
 • prevoženi kilometri: 2100 km
 • vreme: večinoma sončno, z nekaj padavinami v hribovitem delu
 • temperatura: podnevi do 30 stopinj, ponoči 25, v hribovitem predelu čez dan 25 stopinj, ponoči med 5-10 stopinj
 • strošek potovanja: 900 eur/osebo

1.dan: Pristanek v Muškatu

Pristanek v Omanu. Uredite si vizo in prevzemite avto na letališču. Dan namenite nakupu kamp opreme in živil, ki jih boste potrebovali tekom potovanja. Vse kar potrebujete najdete v večjih supermarketih kot sta Carefour in LuLu. Ni potrebno delati zaloge s hrano za celotno potovanje, saj so v vseh večjih mestih supermarketi ali manjše trgovine, kjer dobite vse potrebno, da si pripravite obrok.
Nočitev: na divje v bližini Muškata (Yiti Beach, koordinate N46.30807 E15.34538) ali v hotelu AL Shorouq

2. dan: Raziskovanje Muškata

Muškat je zelo razpotegnjeno mesto in brez nekega tipičnega centra mesta. V jutranjih urah obiščite čudovito mošejo Sultana Qaboosa, ki je edina mošeja v Omanu, ki je odprta za nemuslimane. Za oglede je odprta vse dni v tednu med 8 in 11 uro zjutraj, izjema je petek, ko je mošeja zaradi molitve zaprta za oglede. Ne pozabite tudi na pravila oblačenja. Pokrita morajo biti ramena, gležnji, ženske tudi glavo. Po ogledu mošeje si oglejte še Rojal Opera House (notranji ogled 3€, zunanji ogled brezplačen).
Popoldne se odpravite v najstarejši predel Muškata – Muttrah, kjer se povzpnite na trdnjavo Muttrah (Fort Muttrah), si oglejte najstarejšo arabsko tržnico Matrah Souq ter se sprehodite po obalni promenadi Corniche.
Nočitev: na divje na plaži Yiti Beach ali v hotelu AL Shorouq

3. dan: Muškat – Bimmah

Iz Muškata se odpravite do jeza Wadi Dayqah Dam, ki je največji jez v Omanu. Pot nadaljujte po offroad poti (samo 4×4) do manj znanega wadija Al Arbeieen, kjer lahko tudi zaplavate. Po ogledu sledi povratek do obale in sicer do Bimmah Sinkhole, ki je ogromna luknja v katero se je zrušil strop. V Bimmah se lahko tudi kopate. Pazite na primerna oblačila, če so v bližini domačini (majica s kratkimi rokavi).
Nočitev: na plaži v bližini Bimmah (koordinate N23.06436   E59.06258)

4. dan: Bimmah – Wadi Shab

Zjutraj se odpravite do izhodišča za pohod do Wadi Shab. Avto pustite na parkirišču in se odpravite na pot. Ne pozabite s seboj vzeti kopalk, brisače in dovolj vode. Pot začnete pri reki, preko katere vas zapeljejo s čolnom (plačilo 1 OMR). Wadi Shab je najbolj poznan wadi, v katerem se lahko kopate in osvežite. Do tolmuna vas loči 45 minut hoje, kjer je potem izhodišče za kopanje in ogled jame s slapom. Ob povratku si privoščite kosilo v mestu Fins, popoldne pa se zapeljite po soteski Wadi Tiwi.
Nočitev: na divje v bližini mesta Fins (pod resortom, koordinate N22.84835   E59.23969 )

5. dan: Fins – Sur – Ras al Jins

Po zajtrku nadaljujte proti obalnemu mestecu Sur, ki je znan predvsem po izdelovanju tradicionalnih ladij dhow. Oglejte si mesto, se sprehodite po obalni promenadi in si privoščite kosilo. V Suru imate tudi večji nakupovalni ceter LuLu, kjer lahko obnovite zalogo hrane.

Nadaljujte vožnjo do Ras Al Jinsa, ki je znan po rezervartu morskih želv. V večernih urah pridejo želve na plažo izvalit svoja jajca. Če boste imeli srečo, boste lahko to videli na lastne oči.
Nočitev: v bližini rezervta, koordinate N22.42819   E59.83439 (direktno na plaži kampiranje ni dovoljeno)

6. dan: Ras al Jins – Wadi Bani Khalid – Wahiba Sands

Zjutraj se odpravite na plažo in poglejte, če so želve prišle valit na plažo in pustile kakšne sledi. Pot nadaljujte do najbolj turističnega wadija Bani Khalid, kjer se lahko osvežite in zaplavate. Ne pozabite na ustrezna oblačila, ki so tukaj obvezna (ženske majica s kratkimi rokavi in vsaj kratke hlače do kolen – vas bodo opozorili v primeru neprimerne oprave).

Po osvežitvi pot nadaljujte do kraja Bidiah, ki je izhodišče za ogled puščave. Odpravite se v notranjost puščave do Desert kampov ali si poiščite svoj prostor v prostrani puščavi. Pričakajte sončni zahod na najvišji sipini.
Nočitev: v puščavi (koordiante N22.43860  E58.67661)

Načrt potovanja: 13-dnevni road trip po Omanu

7. dan: Wahiba Sands – Ibra – Nizwa

Budilko si nastavite pred sončnim vzhodom in slednjega pričakajte na vrhu sipin. Verjemite, kljub prezgodnji budilki, vam ne bo žal. Vrnite se do svojega kampa, pripravite zajtrk in se odpravite proti Nizwi. Oglejte si trgovanje z kozami in ostalimi živalmi (petek), Nizwa Souq, Jamo Al Hotta, utrdbo Nizwa…
Nočitev: nekje na obrobju Nizwe (koordinate N22.92313   E57.48264)

Načrt potovanja: 13-dnevni road trip po Omanu

8. dan: Nizwa – Jebel Akhdar

Če se v Nizwi nahajate v petek zjutraj, si obvezno poglejte kozji market, ki je prav posebno doživetje, ki ga ne gre izpustiti. Nato se odpravite proti Jebel Akhdar, kar v arabščini pomeni zelena gora. Za vzpon boste potrebovali avto s 4×4 pogonom, drugače vas ne bodo spustili čez kontrolo. Poiščite eno izmed mnogih razglednih točk na terasasta polja in se sprehodite po starodavnih vasicah Al Ayn in Al Aqur. Pot med vasicami se imenuje”village walk”, vzela pa vam bo okoli uro in pol časa. Če vam čas dopušča, si  popoldne oglejte še wadi Bani Habib.
Nočitev: nekje na gorovju Akhdar (koordinate N22.84835   E59.23969)

Načrt potovanja: 13-dnevni road trip po Omanu

9. dan: Jebel Akhdar – Bahla Fort – Jebel Shams

Po spustu v dolini, lahko pot nadaljujete do Bahle, kjer se ustavite za ogled znamenite trdnjave. Od tukaj pot nadaljujte proti najvišjemu vrhu v Omanu Jebel Shams. Za pot ne potrebujete vozila s 4×4 pogonom, ga pa vsekakor priporočava. Oglejte si wadi Ghul, ki je znan tudi kot Grand Canyon of Oman. Nekje nad kanjonom si poiščite prostor, postavite šotor in zakurite ogenj. Drva naberite nekje v dolini ob poti, saj na gori ne boste našli veliko gorljivega.
Nočitev: nad kanjonom Jebel Shams (koordiante N23.20104   E57.20148)

10. dan: Jebel Shams – gorovje Al Hajar – Bilad Said

Po zgodnjem zajtrku se odpravite na tako imenovani ”Balcony walk”- pot, ki je speljana po robu kanjona. Vaš cilj je zapuščena vasica As Shab, ki je zgrajena pod previsom stene kanjona. Pot vam bo s povratkom vzela okoli 2 – 2.5 h. Na poti iz Jebel Shamsa, si v enem od mnogih coffee shoppov privoščite kosilo. Po kosilu se odpravite proti najlepši vasici v Omanu Billad Said, kjer vas čaka zahtevnejši off-road teren čez gorovje Al Hajar. Tukaj je obvezno 4×4 vozilo.
Nočitev: okolica Bilad Said

Načrt potovanja: 13-dnevni road trip po Omanu

11. dan: Bilad Said – Snake Canyon – Rustaq

Po zajtrku si oglejte slikovito vasico Bilad Said, nato pa pot nadaljujte do Snake Canyona. Popoldne zaključite v mestu Rustaq in si oglejte trdnjavo Rustaq Fort.
Nočitev: okolica Rustaqa

Načrt potovanja: 13-dnevni road trip po Omanu

12. dan: Rustaq – Nakhla – Muškat

V Rustaqu zjutraj obiščite lokalno tržnico, nato pa se odpravite do Nakhle, kjer si oglejte trdnjavo Nakhal Fort (preverite, če je že odprta, v času najinega obiska, so jo ravno renovirali). Po ogledu se odpravite proti Muškatu. Večer preživite v predelu Muttrah.
Nočitev: Yiti beach ali v hotelu Al Shorouq

13.dan: Povratek domov

Če imate let v večernih urah, lahko dan preživite na Yiti Beach ali pa se odpravite na snorklanje na Damaniyat island (cena poldnevnega izleta 60-65 €).

Načrt potovanja: 13-dnevni road trip po Omanu

…še nekaj dodatnih informacij in nasvetov

 • če imate na vašem potovanju na voljo več časa, se odpravite na jug države in raziščite Salalah z okolico
 • vaše potovanje lahko skombinirate tudi z obiskom otoka Masirah (2-3 dni)
 • najin 13-dnevni road trip po Omanu, zajema vse glavne znamenitosti, ki jih na potovanju ne smete spregledati, vendar brez pretiranega hitenja. Če nimate na voljo toliko časa, lahko izpusite v Muškatu kakšen dan
 • načrt potovanja zajema nekaj offroad poti, ki so prevozne samo s 4×4 prevozom. Če najamete navaden avto, boste nekatere stvari morali izpustiti (vzpon na Jebel Akhdar, vožnjo po puščavi, vožnjo čez gorovje Al Hajar itd.. Več informacij o vožnji v Omanu in najemu avtomobila najdete tukaj