Ni ga čez dober roadtrip. Vseeno je kam, pomembno je le da uživamo v vožnji in da na poti vidimo ter doživimo kaj novega. Eden izmed najboljših roadtripov na katerih sva bila, je bil nedvomno najino prvo potovanje in sicer roadtrip po Balkanu. Obiskala sva šest držav in sicer Srbijo, Makedonijo, Grčijo, Albanijo, Črno goro in Hrvaško. Z vami deliva najin predlog petnajst dnevnega načrta potovanja, kjer boste videli ogromno, kljub temu pa vam bo ostalo dovolj časa, da boste poleg raziskovanja, uživali še na čudovitih plažah.

 

1. dan – Slovenija – Beograd (550 km)

Iz Slovenije se proti glavnemu mestu Srbije – Beogradu odpravite v zgodnjih jutranjih urah. Tako vam bo ostalo dovolj časa, da si ogledate glavne znamenitosti mesta. Sprehodite se po nakupovalni Knez Mihajlovi ulici do lepo urejenega parka Kalamegdan. Odpravite se naprej do istoimenske trdnjave, od koder boste imeli čudovit razgled na zlitje Save v Donavo. Večer zaključite na večerji v eni izmed odličnih restavracij v boemski četrti Skadarlija. Priporočava odlično restavracijo Moj Šešir.

Nočitev: Beograd

2. dan – Beograd – Skopje (440 km)

Zjutraj se odpravite proti Skopju. Za hiter ogled mesta, boste potrebovali vsaj 2-3 ure. Oglejte si trdnjavo Kale, kamniti most čez reko Vardar, znamenito uro pri železniški postaji, ki se je ustavila ob potresu (1963) ter številne kipe, ki stojijo na vsakem koraku.

Nočitev: Skopje

 

3. dan: Skopje – Ohrid (180 km)

Do Ohridskega jezera se odpravite čez gorovje Mavrovo, saj je pot krajša in bolj slikovita. Preostanek dneva izkoristite za počitek ali pa obiščite katero od 365 cerkva, ki jih ponuja okolica Ohridskega jezera. Predlagava, da obiščete eno od najstarejših in najbolj privlačnih ohridskih cerkev, cerkev sv. Jovan Kaneo.

Nočitev: Ohrid

4. dan: Ohrid

Mesto Ohrid in okolica jezera ponuja veliko možnosti za raziskovanje. Oglejte si koliščarsko naselje na vodi, samostan sv. Naum, stari del mesta Ohrid, rimsko utrdbo, katero od 365 cerkva… Če vam ostane kaj časa, ga lahko izkoristite tudi za kopanje v jezeru.

Nočitev: Ohrid

5. dan: Ohrid – Halkidiki (350 km)

Iz Ohridskega jezera se odpravite proti grškim ”maldivom”, kot nekateri pravijo Halkidikiju. Stacionirajte se na enem izmed treh prstov.

*Na poti iz Ohrida, si lahko v Bitoli ogledate še ostanke Antične Heraclee.

Nočitev: Halkidiki

6. – 7. dan: Halkidiki

Uživajte na plaži in v odlični grški kulinariki.

Nočitev: Halkidiki

8. dan: Halkidiki – Meteora (320 km)

Odpravite se proti magični Meteori, ki je znana po mogočnih samostanih na skalah. Na ogled je šest samostanov, za ogled pa priporočava samostan Great Meteora.

Nočitev: Meteora (priporočava kamp Vrachos)

9. dan: Meteora – Parga (200 km)

Parga je izjemno simpatično obmorsko mestece in velja za eno izmed lepših mest na jonski obali. Raziščite simpatično mesto ali pa postanek izkoristite za kopanje na eni izmed treh mestnih plaž.

Nočitev: Parga

10. dan: Parga – Saranda (110 km)

Saranda se nahaja le nekaj kilometrov stran od grško-albanske meje in je eno izmed najbolj znanih albanskih letovišč. V okolici mesta si lahko pogledate Blue Eye, rečni izvir, ki z malo domišlije deluje kot oko. Ljubitelji antične grške zgodovine, si lahko v mestu Butrint ogledate ostanke ruševin.

Nočitev: Saranda

11. dan: Saranda – Vlore (130 km)

Iz Sarande se odpravite proti še enemu obmorskemu mestu Vlore, ki vse bolj pridobiva na prepoznavnosti. Do Vlor se odpravite po obalni cesti, po kateri boste videli zanimiva mesteca, večji del poti pa vas bodo spremljali osupljivi razgledi na albanske plaže.

*če vam čas dopušča, naredite večji ovinek in si na poti oglejte Gjirokaster, katero staro mesto je uvrščeno na Unesco seznam kulturne dediščine.

*na prelazu Llogorasëse se nahaja znana albanska pot, do drevesa, ki spominja na orla, ki je simbol v albanski zastavi

Nočitev: Vlore

12. dan: Vlore – Berat – Tirana – Ulcinj (320 km)

Danes vas čaka kar nekaj vožnje, zato se na pot odpravite dovolj zgodaj. Iz Vlor se odpravite do 80 km oddaljenega Berata, ki je znan kot mesto tisočerih oken in hišicah zgrajenih v otmanskem stilu. Po ogledu pot nadaljujte proti albanskemu glavnemu mestu Tirani. Vstop v mesto bo zahteval kar nekaj potrpljenja, saj je v mestu popoln kaos. Glavne znamenitosti Tirane so vse zelo blizu oziroma okoli Skenderbergovega trga. Ne spreglejte Skenderbergovega kipa, opere, muzeja, urnega stolpa in univerze. Po ogledu se zapeljite proti Črni gori do Ulcinja, kjer boste prenočili.

Nočitev: Ulcinj

13. dan: Ulcinj – Skadarsko jezero – Ulcinj (170 km)

Skadarsko jezero je največje jezero na Balkanu in se nahaja na meji med Črno goro in Albanijo. Ena izmed najbolj znanih točk na jezeru, je razgledna točka Pavlova strana, ki se nahaja med Virpazarjem in Reka Črnojevića (koordinate 42.363296 in 19.056856). V obeh mestih se lahko tudi z ladjico odpravite na izlet. Povratek v Ulcinj. Zvečer se sprehodite čez staro mestno jedro Ulcinja in uživajte v živahnem utripu mesta.

Nočitev: Ulcinj

14. dan: Ulcinj – Bar – Sv. Štefan – Budva (70 km)

Raziščite staro mesto Bara, si oglejte luksuzni polotok sv. Štefan, dan pa zaključite v vedno živahni Budvi.

Nočitev: Budva

15. dan: Budva – Lovčen, Kotor – Dubrovnik (180 km)

Zjutraj se odpravite proti najbolj znani gori v Črni gori – Lovčen. V nacionalnem parku Lovčen, se povzpnite do Njegoševega mavzoleja, od koder se v jasnem vremenu vidi vse do morja. Po ogledu pot nadaljujte proti najjužnejšemu fjordu Boki Kotorski. Ob poti boste imeli čudovit razgled na večji del zaliva Kotor. Ob prihodu v mesto, si oglejte eno izmed najbolj ohranjenih srednjeveških mest na Jadranu, ki je tudi na seznamu Unescove svetovne dediščine. Po ogledu se zapeljite v dve uri oddaljen Dubrovnik.

Nočitev: Dubrovnik

16. dan: Dubrovnik – Slovenija (800 km)

Zjutraj si oglejte Dubrovnik, po ogledu pa sledi povratek proti domu.

in še za konec…

  • št. kilometrov = 3500 km
  • št. dni = 16 dni (15 nočitev)
  • spanje: v kampih
  • skupaj cena za dve osebi = 800 eur