Maroko… Tista destinacija, ki sva jo vedno imela v mislih in sva že bila dvakrat tik pred nakupom letalskih kart, vendar sva se vedno odločila za nama precej ljubo Azijo.

Atlantski ocean, metin čaj, tajini, visoko gorovje Atlas, začimbe, skrivnostne medine, modra vasica Chefchaouen, spanje v sahari, jahanje kamel, barantanje, risanje s kano, peščene sipine, druga kultura, mozaiki… Vse to in še več, me je prepričalo v to, da stvari vzamem v svoje roke in Klemnu za okrogli rojstni dan kupim letalski karti za Maroko.

Čeprav je bilo vse skupaj skrbno načrtovano in bi do rojstnega dneva vse moralo ostati skrito, se mi je nekega večera v trenutku nepazljivosti uspelo zagovoriti… Ups…

Po Maroku bova potovala v drugi polovici oktobra, saj bova izkoristila praznike v času jesenskih počitnic, s tem pa bova lahko na poti kakšen dan ali dva več. V Maroku se bova tako potepala 12 dni.

Letalski karti sem kupila v začetku avgusta, za posamezno karto pa sem odštela 150 €. Karte sicer niso bile najcenejše, vendar glede na željeni termin potovanja ni bilo druge izbire. Letiva iz Benetk.

Plan potovanja je v grobem že zastavljen, saj bova v času, ki ga imava na voljo maksimalno izkoristila za ogled Maroka. Da bova pa lažje raziskovala, bova namesto javnega prevoza tokrat izbrala rentacar. Avto sva rezervirala preko agencije Economybookins, ki so se v najinem primeru izkazali za najbolj ugodno izbiro. Za 12 dnevni najem sva rezervirala Hyundai i10, s klimo in neomejenimi kilometri, odštela pa sva 155 €. Ker sva prebrala, da je promet po maroških mestih obupen, sva še vzela polni kasko, ki znaša 8.26 € na dan. Tako bova za 12 dnevni najem za avto in polnim kaskom odštela 255 eurov, kar je 22 eurov na dan.

Prenočišče bova rezervirala samo prvi dan, preko Bookinga ali Airbnb-ja, za ostale dni pa imava plan, da bova nočitve iskala sproti. V primeru, da se to izkaže za misijo nemogoče, bova nočitve rezervirala sproti.

Ker letiva iz Benetk (Marco Polo), se bova na letališče odpravila kar s svojim avtomobilom, saj je kljub plačilu parkirnine, še vedno veliko ceneje kot, če bi se na letališče odpravila s kakšnim izmed ponudnikov, ki nudijo prevoze na letališče. Parkirišče sem rezervirala vnaprej preko spletne strani Parkvia, za 12 dni naju bo parkirišče stalo 52 eurov.

Najin načrt potovanja je sledec: Casablanca – Rabat – Chefchaouen – Fes – Meknes – Atlas – Merzouga – Skoura – Todre des Dades – Ourzazate – Slapovi – Marakeš – Essaouira – Casablanca.

Stvari, ki so naju pritegnile za potovanje po Maroku so:

  • tretja največja mošeja na svetu v Casablanci
  • gorovje Atlas
  • Marakeš
  • usnjarna v Fezu
  • modra vasica Chefchaouen
  • spanje v puščavi
  • drugi največji slapovi v Afriki – Ouzoud
  • poslikava s kano