Odkar se nama je aprila pridružil Jon, se nama je življenje kar malce spremenilo. Drug tempo življenja ter prioritete, predvsem pa drugačna potovanja in izleti. Pri njegovih dveh mesecih in pol, kolikor jih šteje danes, smo bili že kar veliko naokoli. Na najino srečo, je Jon res zelo priden in nezahteven dojenček, zato sva si drznila razmišljati o našem prvem roadtripu z našim avtodomom.

Z DOJENČKOM NA POT

Kaj nama bo prinesel dojenček in kako (če sploh) bodo izgledali naši dopusti, se nama enostavno ni sanjalo. Predvsem jaz sem mislila, da se nama bo življenje ustavilo in da bo Hrvaška naš vrhunec potovanja. Saj ne, da je kaj narobe s Hrvaško, ravno nasprotno. Je res lepa destinacija, a midva se vseeno raje odpraviva malce dlje.

Ves čas sem mislila, da dojenčki samo jokajo, jih matrajo krčki, nič ne spijo, ne puščajo nič svobode… A sem se zarečenega kruha tudi tokrat dodobra najedla. Pri Jonovih treh tednih, smo se prvič odpravili na morje in ”preživeli”, čeprav vsaj meni ob novi vlogi, ni bilo povsem enostavno. Hja, hormoni so švigali na vse možne kraje in mi nič kaj olajšali dneve. Pred odhodom na morje, sem od nekoga dobila nasvet, da dojenčki jokajo doma ali pa na morju, meni bo pa morski luft in sprememba okolja, bolj koristila, kot škodila.

Hitro sva videla, da kljub dojenčku lahko še vedno živiva, kot sva bila vajena, le da je malce stvari treba prilagoditi dojenčku. Na srečo je Jon res priden in nezahteven dojenček, tako, da se brez problema odpraviva z njim na izlet ali morje. Res je, da so naši dopusti bolj umirjeni ter da za naju, za nekaj časa odpadejo hribi, plezanje, itd., vendar se tudi bolj umirjen oddih prileže.

IZBIRA DESTINACIJE

Za letošnje leto sva upala na malce daljše potepanje, a včasih ne gre vse tako, kot si morda želiš. Zadovoljiti se morava s klasičnim dvotedenskim dopustom. Na srečo nama idej za potepanje nikoli ne zmanjka, vendar je bil tokrat kar izziv najdit destinacijo, ki je primerna za dojenčka.

Dolgo sva bila odločena, da jo mahnemo proti Baltiku (Latvija, Litva, Estonija), predvsem, da se izognemu vročini. Bolj kot sva raziskovala, manj nama je bila destinacija s svojo ”ponudbo” zanimiva, predvsem pa se nama je zdela predaleč za 16 dni. Potem sva pričela razmišljati o Hrvaški in da bi vsaj trikrat menjala loakcije, a so naju minile cene apartmajev. Če nama je bilo v dvoje važno samo, da je čim ceneje, sva z dojenčkom dosti bolj izbirčna.

Mesec pred odhodom, je obveljala ideja o Balkan tripu (Makedonija, Grčija in Albanija), a sva jo malce več kot teden dni pred odhodom, opustila. Prevroče za naju, še bolj pa za Jona (ko tole pišem, se na Balkanu začenja vročinski val, vse do 37 stopinj).

Počasi nama je pričelo zmanjkovati destinacij, kjer ni prevroče in da imava kaj početi z minijem.

ZAKAJ ŠVICA?

Odgovor je preprost. Ker sva se lani v Švico enostavno zaljubila. Če sva že lani bila deležna začudenja, kaj bova v Švici sploh počela, je letos začudenje še večje. Lani sva veliko hodila po hribih in plezala, letos pa se bomo zadrževali bolj ob jezerih, si ogledali kakšno mesto ter se odpravili na kakšen krajši pohod z nosilko.

Lani sva se v Švico enostavno zaljubila (Zermatt, 2022)

Fun fact: Lani sva v Švico odšla v dvoje, po izračunih sodeč, pa smo iz nje prišli trije hihi

KDAJ?

V Švico se odpravljava v sredini julija, za 16 dni. V tem času je Švica odlična destinacij za pobeg, saj so temperature bolj znosne kot pri nas, predvsem pa še ni za pričakovati pretirane gneče.

NAČRT

Čeprav Švico nekako poznava, je bilo načrtovanje poti, kar izziv. Če sva lani izbirala samo pohode, sva bila tokrat primorana iskati kraje, ki so primerni za voziček ali krajši pohod z nosilko. Izziv je bilo najti tudi kraje, da niso dostopni samo z gondolo, ker so slednje noro drage. Za raziskovanje sicer nisva imela veliko časa, a vseeno imavo nek okviren načrt, kje bo naša pot okvirno potekala.

Pri načrtovanju sva gledala predvsem na to, da se izognemo daljši vožnji med kraji ter, da miniju celoten roadtrip ne bo prenaporen. Tako se bomo čez Avstrijo počasi premikali proti Lihtenštajnu, proti Švici, kjer se bomo zadrževali predvsem na njenem zahodnem delu. Osnovni plan imava narejen, katerega se bova približno držala, sproti pa se bova odločila kam se bomo odpravili ter kaj si bomo pogledali.

Z DOJENČKOM IN AVTODOMOM NA PRVI ROADTRIP

ZAKAJ NA POT Z AVTODOMOM?

Čeprav sva v času nosečnosti slišala kar nekaj komentarjev, v stilu, da sedaj potovanja odpadejo in da nama avtodom ne bo koristil, sva midva ravno nasprotnega mnenja. Naš Milan (ja, avtodomu je tako ime) nam nudi praktično vso udobje, kar nam nudi domače stanovanje, le da je vse spravljeno na bistveno manjši kvadraturi. Predvsem pa samo odpreva vrata in imamo neomejeno ”dnevno” sobo, ki se vsak dan spreminja. To pa je tisto, kar pri nama najbolj šteje. Večino časa bomo spali na divje, občasno pa zavili v kamp, da spraznimi wc, dotočimo vodo ter po potrebi operemo cunje.

Z DOJENČKOM IN AVTODOMOM NA PRVI ROADTRIP

V Švici je spanje na divje sicer prepovedano, a vseeno se ta najdi noro lepe kraje

Naj se naš prvi roadtrip v troje prične…
Spremljate nas lahko na instagramu na wewander_theworld ali na fb.