Odločitev za včerajšnji izlet v Robanov kot, je prišla čisto iznenada. Če sva še v soboto zvečer razmišljala, da bova nedeljo več ali manj lenarila, šla k staršem na kosilu in se martinčkala na soncu, so se plani konkretno spremenili.

V nedeljo zjutraj se tako skupaj s psom odpraviva proti Logarski dolini, kjer v Solčavi opaziva tablo za Robanov kot. Malo naprej na prvem parkirišču pustiva avto (avto lahko pustite tudi malo višje, vendar je parkirnina 2 eura) in se peš, mimo turističnih kmetij, odpravimo proti Robanovemu kotu.

Spomladanski izlet v Robanov kot

Robanov kot

Robanov kot je ledeniško preoblikovana dolina s pet kilometrov dolgim in do štiristo metrov širokim dnom od krnice pod Ojstrico do izliva Bele v Savinjo. Dolinsko dno je zapolnjeno z grušči, prodi in morenami, pobočja pa se strmo dvigajo do vrhov Strelovca, Krofičke, Ojstrice, Moliške peči, Velikega vrha in Križevnika.

Pot do Robanove planine traja slabo uro, po lepi in urejeni makadamski poti. Po pol ure hoje po gozdni poti, se nam odpre čudovit pogled na Robanov travnik, ki je sicer v poletnih mesecih čudovit, tokrat pa je bil kar malce pust.

Spomladanski izlet v Robanov kot

Spomladanski izlet v Robanov kot

Ko prispemo v Robanov kot, pot nadaljujemo še višje naprej proti Korošici. Na internetu sem namreč prebrala, da se le 10 min hoje stran, nahaja slap in plezalna stena. Teh 10 minut hoje, bo itak mačji kašelj. Pot do slapu je sicer malo oteževal tudi sneg, vendar po pol ure hoje še vedno ne duha ne sluha o slapu. Če smo že hodili tako dolgo, jaz zaradi primernejše obutve nadaljujem pot in v daljavi le zaslišim slap. Na tem delu so bile same skale prekrite s snegom, zato tudi niso bile vidne markacije, se zaradi varnosti rajši odločim, da se vrnem nazaj.

Spomladanski izlet v Robanov kot

Spomladanski izlet v Robanov kot

Spomladanski izlet v Robanov kot

Čeprav bo obisk slapu moral počakati do naslednjega obiska Robanovega kota, je bil izlet super. Pot do Robanovega kota sploh ni zahtevna, saj pot ves čas poteka po makadamski poti, ki je po videnem primerna tudi za otroški voziček. Zaradi položne poti, je pot primerna tudi za manjše otroke, tako da z družinskim izletom Robanovega kota, ne morete zgrešiti.

V mesecu juliju in avgustu je odprta tudi Robanova planšarija, kjer se lahko okrepčate z domačim kislim mlekom in žganci, se posladkate z domačim ”štrudlom” ali pa se le ohladite s hladnim pivom.

Spomladanski izlet v Robanov kot