Za nedeljo sva imela v planu celodnevni izlet na drugi konec Slovenije, vendar pa vremenska napoved ni bila ravno obetajoča, zato sva poiskala alternativo in se odpravila na raziskovanje Savinjske doline. Padla je odločitev, da obiščeva grad Žovnek in se sprehodiva okoli Braslovškega jezera.

Iz Celja se kar po stari cesti odpraviva do Braslovč (če se odpravljate iz Ljubljane izberete izvoz Vransko, če pa iz Maribora izberete izvoz Šentrupert), kjer skozi lepo in precej urejeno naselje slediva označbam za grad Žovnek. Cesta naju pelje mimo Žovneškega jezera, ki služi kot namakalna voda in gojišče rib, v okolici jezera pa lahko opazujemo kar 111 različnih vrst ptic.

Avto pustiva na parkirišču pod gradom in se po prijetni gozdni cesti peš odpraviva na grad. Pot ni naporna, saj jo prehodiva v desetih minutah, na vrh pa se lahko odpravimo tudi z avtom, saj je pred gradom manjše parkirišče.

Grad Žovnek

Grad Žovnek stoji na vzpetini nad Žovneškim jezerom in spada med najstarejše gradove na slovenskem, saj je stal že pred letom 1139. Grad je dobil ime po svobodnih gospodij Žovneških, poznejših Celjskih grofih. Grad je varoval posesti Žovneških okoli Braslovč in Mozirja ter nadzoroval prometno cesto , ki se je vila v neposredni bližini Vranskega po Tuhinjski dolini na Kranjsko. Grad je bil mnogo let porušen, v zadnjem času pa poteka uspešna obnova pod okriljem občine Braslovče.

Grad Žovnek in sprehod okoli Braslovškega jezera: grad žovnek

Grad Žovnek in sprehod okoli Braslovškega jezera: Žovneško jezero

Ob obisku gradu sva imela izjemno srečo, saj sva naletela na odprt stolp, ki je drugače med vikendi zaklenjen. Stolp je pri obnovi gradu najbolj napredoval, v njem pa si lahko ogledamo fotografsko razstavo Žovneškega gradu, na vrhu stolpa pa je krasna notranja oprema in ogromna okrogla miza iz lesa, ki je narejena v tedanjem slogu vitezov.

Grad Žovnek in sprehod okoli Braslovškega jezera: grad žovnek

Grad Žovnek in sprehod okoli Braslovškega jezera: grad Žovnek

Braslovško jezero

Po ogledu gradu sva se odpravila proti Braslovčam, kjer se kakšen kilometer iz trga Braslovč nahaja Braslovško jezero, ki je izjemno priljubljena točka za ljubitelje sprehodov in oddiha v naravi, saj je okoli jezera speljana gozdna učna pot, ki v dolžino meri 1,5 kilometra, ki nama vzame okoli 20 minut lahke hoje. Ob jezeru se nahaja tudi okrepčevalnica Jezero.

Grad Žovnek in sprehod okoli Braslovškega jezera: braslovško jezero

Grad Žovnek in sprehod okoli Braslovškega jezera: braslovško jezero

Izlez na grad Žovnek in sprehod okoli Braslovčkega jezera je ideja za prijeten nedeljski izlet, tako za pare, starejše kot tudi mlade družinice, saj je pot prijetna in nenaporna.