Se strinjate, da so slapovi nekaj posebnega in da ima njihova okolica prav posebno energijo? Če ja, berite dalje. Če obožujete slapove tako kot midva, bo tale objava 8 najlepših slapov pri nas, kot nalašč za vas.

Slap Peričnik

Slap Peričnik se nahaja v dolini Vrat in spada v skupino najbolj fotogeničnih slapov pri nas. S svojimi 52 metri, je tudi eden najvišjih slapov pri nas. Pri slapu Peričnik pravzaprav ne gre za eden slap, ampak dva. Tik nad znanim slapom, se nahaja še manjši 15 m visok slap Mali Peričnik. Posebnost obeh slapov je, da se lahko sprehodimo za njima ter si ju ogledamo tudi iz druge perspektive, od zadaj.

Izhodišče: v Mojstrani se usmerite po makadamski poti, ki pelje v dolino Vrat. Izhodišče za ogled slapu je pri koči pri Peričniku, od koder boste prvi slap dosegli v 10 minutah, drugega pa v 15 minutah

Cena: ogled slapu je brezplačen, v času glavne sezone pobirajo parkirnino 3 €/ 2h, plačate v koči pri Peričniku

8 najlepših slapov pri nas: slap peričnik
Slap Boka

Slap Boka je poznan kot najbolj vodnat slap pri nas. S svojimi 106 metri, je viden že iz avtomobila s ceste na relaciji Bovec – Kobarid. Pogled na navpično steno, s katere z vso močjo buči slap, je prava paša za oči. V času taljenja snega ali ob močnem deževju, je slap res veličasten.

Izhodišče: na glavni cesti med Kobaridom in Bovcem. Slap lahko vidite iz ceste, se sprehodite do bližnjega razgledišča (10 min) ali se odpravite še višje do razgledišča (1 h), kjer boste imeli direktni razgled na slap. Za ta del poti potrebujete primerno pohodno obutev.

Cena: brezplačno


Slap Virje

V vročih poletnih dneh bo slap Virje v Bovcu, odličen kotiček za ogled in ohladitev. Potok Gljun kmalu po izviru ustvari 20 metrov širok in 12 metrov visok pramenast slap. Njegov turkizni tolmun, kar vabi k ledeni ohladitvi v vročih poletnih dneh, a pozor, kopanje je primerno samo za tiste najpogumnejše, saj voda poleti ne preseže 7 stopinj. Najboljši čas za obisk slapu je v  maju in juniju, saj je zaradi taljenja snega v hribih, slap bolj veličasten.

Izhodišče: slap se nahaja v neposredni bližini Bovca, obiščete ga lahko peš, z avtom ali kolesom. Če se boste do slapu odpravili z avtom ali kolesom, izberite pot mimo Kaninske vasi do vasi Plužna. Avto pustite na plačljivem parkirišču (5 eur), do slapu vas bo ločilo še 5 minut hoje. Predlagava, da se do slapu odpravite peš, izhodišče je prav tako pri spodnji postaji kabinske žičnice. Pot poteka po urejeni gozdni poti, slap pa boste doseglih po 2 km lahke hoje.

Cena: brezplačno

8 najlepših slapov pri nas: slap virje
Slap Šumik

V osrčju Pohorja je skrit slikovit slap Šumik, ki ga je malce težje najti. Potok Lobnica teče skozi čudovito sotesko, v kateri potok ustvari dva čudovita slapova Mali in bolj znani Veliki Šumik. Pot do slapu je divja, strma in polna z mahom poraščenih skal, tako da je za pot potrebna primerna obutev (pohodni čevlji). Najprej obiščite 25 metrov visoki slap Šumik, malce nižje pa še mali slap Šumik, do katerega boste potrebovali 10 minut.

Izhodišče: za dostop do slapu Šumik lahko izberete dve poti in sicer pot iz Rogle, mimo Osankarice ali pot iz Maribora ali Dravograda, mimo Selnice ob Dravi ter Ruš, do Smolnika. Parkirišče je malce težje opaziti, ker razen table, ki je skrita na začetku poti, ni drugih označb. Avto pustite na manjšem parkirišču ob cesti in se po slabši označeni poti spustite do slapu, ki ga boste dosegli v 20 mintah.

Cena: brezplačno

slap šumik
Slap Rinka

Slap Rinka se nahaja v osrčju Logarske doline in je eden najbolj znanih in obiskanih slapov v Sloveniji. Slap s svojimi 90 metri višine, pade čez navpično steno, kar ga uvršča med najvišje prosto padajoče slapove pri nas. Napajajo ga vode z območja Okrešlja, največjo veličastnost pa slap doseže spomladi in jeseni. Lonely Planet je celotno Logarsko dolino uvrstil med najlepše alpske doline v Evropi, slap Rinka pa celotni dolini doda svoj čar.

Izhodišče: slap se nahaja na koncu Logarske doline, do kamor lahko pridete z avtom, peš ali kolesom. Na koncu vas čaka še 10 minutni vzpon do slapu in Orlovega gnezda.

Cena: ogled slapu je sicer brezplačen, vendar je potrebno ob vstopu v Logarsko dolino plačati ekološko takso v višini 7 eur (avto). Plačilu se seveda lahko izognete, če se v dolino odpravite izven sezone ali če ste dovolj zgodnji, da ne pobirajo vstopnine (ura je odvisna od letnega časa). Ena od možnosti je tudi, da avto pustite pred vhodom in se do slapu odpravite peš ali s kolesom (7 km v eno smer).

slap rinka, logarska dolina
Slap Kozjak

Nedaleč od Kobarida je v kamnito dvorano ujet slap Kozjak, ki s svojimi 15 metri, velja za enega najbolj zanimivih in slikovitih slapov pri nas. Do njega vodi lepo urejena sprehajalna pot. Ogled boste zaključili na lesenem »balkonu«, iz katerega boste imeli nepozaben pogled na slap in turkizen tolmun. Lepota slapu in enostavnost dostopa, sta v poletnih mesecih glavna krivca za povečan obisk.

Izhodišče: slap Kozjak je dostopen iz ceste Kobarid – Drežnica. Do njega se lahko odpravite po dveh poteh. Pri prvi poti prečkate Napoleonov most, kjer se držite označb za slap. Kmalu po prečkanju mostu, na desni strani opazite plačljivo parkirišče, kjer pustite avto (1h, 3.5 km). Pri drugi poti lahko avto pustite pri kampu Koren. Odpravite se čez fotogenično leseno brv, do slapu vas loči le še 1 km hoje. Pot je krajša, najverjetneje se boste izognili tudi plačilu parkirnine (v času najinega obiska, ni bilo nikogar, da bi pobiral parkirnino). Zadnji del poti je malce zoprn za srečanje, saj je pot na več delih spolzka in ozka. Priporočljiva je primerna obutev.

Cena: za ogled slapu boste za odraslo osebo odšteli 4 € in 2 € za otroke. Plačilu se izognete, če slap obiščete izven glavne sezone (november – maj) ali če ga obiščete pred 8.30 uro zjutraj.

slap kozjak, bovec
Martuljški slapovi

Martuljški slapovi so pravi biser slovenskega alpskega sveta. Potok Martuljek na svoji poti ustvari zgornji Martuljški slap, ki se v treh stopnjah spušča čez 110 m visoko steno, malce nižje pa ponovno pade čez 50 m visoko steno in ustvari spodnji slap, ki pade v ozko Martuljško sotesko. Zaradi lahkega dostopa skozi slikovito Martuljško sotesko, sta slapova izjemno priljubljena izletniška točka, ki je primerna tudi za družine. Obisk spodnjega slapu je primeren za vsakogar, zgornji slap pa je na zadnjem delu malce zahtevnejši in je potrebno malce poplezati, s tem je bolj primeren za izkušene pohodnike. Čudovit izlet lahko združite z obiskom Koče pri Ingotu na poti med obema slapovoma.

Izhodišče: z Jesenic se peljemo v smeri Kranjske Gore. Naše izhodišče bo v Gozdu Martuljku (pred mostom desno), kjer avto pustimo pri kampu ali hotelu Špik. Od parkirišča se vrnete nazaj do glavne ceste, kjer zavijete na asfaltirano kolesarsko pot. Kmalu boste opazili gozdno pot in smerokaze, ki vodijo do Martuljških slapov in ostalih pohodniških poti. Za pot do spodnjega slapu boste potrebovali 40 minut lahke hoje, do zgornjega pa še dodatno uro hoje.

Cena: brezplačno8 najlepših slapov pri nas: martuljški slapovi

Slap Savica

Slap Savica v Bohinju sodi med najatraktivnejše in najbolj pogosto obiskana znamenitosti v Julijskih Alpah. 78 metrov visok slap se napaja z vodo, ki se steka iz Doline Triglavskih jezer in Pršivca, slednja do slapu priteče vodoravnem jamskem rovu. Posebnost slapu v obliki črke A, je ta, da se njegov tok razdeli na dva pramena oziroma slapova. Slap Savica se izliva v Bohinjsko jezero in spada pod kraški izvir. Tudi naš največji pesnik France Prešeren je v svoji pesmi Krst pri Savici opeval ta čudovit slap. Do slapu je speljana urejena in lepa sprehajalna pot (553 stopnic), tako da ga lahko obiščejo tako otoci, družine in starejši.

Izhodišče: slap Savica se nahaja v Bohinju, v neposredni bližini Bohinjskega jezera. Ko prispete do Bohinjskega jezera, nadaljujete vožnjo po cesti, na levi strani jezera, kjer boste že opazili table za slap. Od plačljivega parkirišča pri Koči pri Savici, vas do slapu loči še 10-15 minut hoje.

Vstopnina: odrasli 3 €, otroci 1.5 €