Čudovita sončna sobota, je kar klicala po izletu. V planu sva sicer imela smučanje, vendar sva se zaradi previsokih temperatur, raje odločila, da se odpraviva na morje. Odločitev, kam jo bova mahnila, je bila preprosta. V nama preljubi Trst, tokrat sprehod po slikoviti Rilkejevi pešpoti.

Rilkejeva pešpot

Rilkejeva pešpot oziroma Sentiero Rilke, kot jo imenujejo domačini, je priljubljena 2 km dolga pešpot. Pot se nahaja med Sesljanom in Devinom, speljana pa je ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom. Pot je večinoma položna, le na določenih predelih kamnita in ni ravno primerna za vozičke in kolesa.

rilkejeva pešpot parkirišče

Parkirišče, kjer je izhodišče za začekte Rilkejeve pešpoti

Izhodišče za sprehod

Slikovita Rilkejeva pešpot

Pogled na Sesljansko marino

Rilkejeva pot se nahaja okoli 10 km iz Trsta. Iz mejnega prehoda Fernetiči, se držimo avtoceste proti Benetkam in izberemo izvoz Sesljan (Sistiano). Pri vožnji skozi center mesta, sledimo tablam za Sesljansko plažo. Na vrhu sesljanske marine, ob kampu Mare Pineta, opazimo tablo za Rilkejeva pešpot. Ob kampu je manjše parkirišče, ki pa je ob lepem vremenu lahko hito zaseden, zato lahko avto pustimo čez cesto, nasproti kampa. Ob kamu je tudi začetek poti.

Grad Devin

slikovita rilkijeva pešpot, grad devin

Devinski grad

Devinski grad stoji na visoki pečini, obiskovalcem pa nudi veličasten razgled na Tržaški zaliv. Zgrajen je bil v drugi polovici 14. Stoletja, kot nadomestek propadajočega antičnega gradu, od katerega so danes vidne le ruševine. Novigrad je danes spremenjen v muzej, grad pa še danes igra pomembno vlogo v političnem, gospodarskem in kulturnem pogledu. Večji del gradu je odprt za javnost, v njem pa so na ogled grajske sobane, dragocene umetnine in zgodovinski eksponati. Večji del gradu predstavlja velik park, v katerem lahko vidim najrazličnejše sredozemske rastline.

Delovni čas

Notranjost Devinskega gradu si lahko ogledate vse leto, le pozorni morate biti na odpiralni čas, ki je prilagojen sezoni. V glavni sezoni, ki je med 1. Aprilom in 30. Septembrom lahko grad obiščete med 9.30 in 17.30 uro. V mesecu marcu, oktobru in novembru si lahko grad ogledate med 9.30 in 16.30 uro, medtem ko si lahko v zimskem času grad ogledate samo v soboto, nedeljo in ob praznikih, v času med 9.30 – 16.00 uro. Grad je ob torkih zaprt.
Vstopnina za grad znaša 8 € za odrasle, 3.5 € za otroke stare med 7 in 16 letom, otroci do sedmega leta starosti, imajo ogled gradu brezplačen.

Pot nazaj

Vrnemo se po isti poti kot smo prišli. Vmes si lahko pogledamo ostanke dveh bunkerjev ali pa še malo posedimo na klopcah in uživamo v razgledu. Ob povratku lahko izlet nadaljujete na Sesljansko plažo, si ogledate slavni Portopiccolo, si ogledate grad Miramare ali pa se le sprehodite po Trstu.

Več informacij lahko najdete na uradni strani www.castellodiduino.it