Ninh Binh je pokrajina v Vietnamu, ki je s strani turistov vedno bolj in bolj obiskana. Okolica je znana po čudovitih riževih poljih, visokih apnenčastih skalah, zaradi tega pa mu pravijo tudi Halong Bay na kopnem. Glavna znemenitost je ravno kraška pokrajina z jamami, apnenčastimi skalami, med katerimi je posejan riž. Pokrajina Ninh Binh in vasica Tam Coc si definitivno zaslužita vsaj 2 dnevni postanek in sprostitev v naravi.

Tam Coc

Tam Coc je vas, ki se nahaja 7 km od Ninh Binha in je destinacija, ki jo v Vietnamu morate obiskati. Ime Tam Coc pomeni ”tri jame”, ime pa je dobil po treh jamah Hang Ha, Hang Hoi in Hang Ba. Jame se razlikujejo po velikosti, Hang Ba pa je najdaljša jama in je dolga 100 m.

Izlet z čolnom: Tam Coc ali Trang An

Če pogledamo katera je največja znamenitost Tam Coca, je to vožnja po reki Ngo Dong. Mnenja popotnikov so deljena, da je to super doživetje, nekateri pa mislijo, da je zadeva preveč turistična.
V Tam Cocu se nahajata dve lokaciji za izlet in sicer Trang An in Tam Coc. Izlet na Trang An traja tri ure, s čolnom pa vas peljejo med bujnimi zelenimi polji riža, ki se razprostirajo med apnenčastimi skalami.

Vožnja Tam Coc se začne v središču mesta in traja eno uro in pol. Izlet ni ravno poceni, saj bo za izlet po osebi potrebno odšeti 120.000 VND in še 250.000 VND za čoln. V čolnu se lahko peljeta le dve osebi, kar skupno nanese 390.000 VND (15 €).

Provinca Ninh Binh in mestece Tam Coc

Midva zaradi slabega vremena rajši izbereva krajši izlet skozi jame Tam Coc, ki jih povezuje reka Nga Dong. Največja posebnost pri tem izletu je ta, da veslajo večinoma ženske, veslajo pa kar z nogami. Izlet je sam po sebi zelo zanimiv, moteči znajo biti edino domačini, ki te želijo na vsak način fotografirati ali pa prodati katero od stvari, ki jih prodajajo po zelo dragi ceni. Če nočeš kupiti nič, predlagajo, da kupiš za veslača, ker naj bi bil zelo žejen, veslači pa potem stvari po nižji ceni prodajo nazaj.

Na izlet s čolnom pojdite zjutraj ali proti večeru in se tako izognete gneči na vodi. Na koncu vas bodo veslači prosili še za napitnino. Na forumih sva našla podatek, da turisti pustijo okoli 50.000 VND napitnine.
Provinca Ninh Binh in mestece Tam Coc
Jame Mua Caves

Verjetno ste ob raziskovanju informacij o Tam Cocu, naleteli na čudovito pokrajino z apnenčastimi skalami, med katerimi teče reka, ob njej pa je posejan riž? Če se mudite v Tam Cocu, na svoj seznam obvezno dodajte jame Mua Caves, ki so kot zaliv Halong na kopnem. Vzpon na vrh bo zahteval kar nekaj napora, saj na vrh vodi 500 stopnic, vendar je na koncu vsak napor poplačan z izjemnim razgledom.

Provinca Ninh Binh in mestece Tam Coc

Iz centra Tam Coca je do Mua Caves okoli 7 kilometrov. Za ogled bo potrebno plačati 100.000 VND (4 €). Najboljši čas za obisk je zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, da se izognete vročini in gneči turistov.
Provinca Ninh Binh in mestece Tam Coc

Bich Dong Pagoda

Pagoda Bich Dong se nahaja le 3 kilometre severo od Tam Coca. Pagodo sestavljajo trije manjši templji, ime Bich Dong pa pomeni zelena jama. Spodnja pagoda stoji ob vznožju, od koder 100 stopnic vodi do srednje pagode. Do zgornje pagode vodi še strma pot. Če vam čas dopušča, se srpehodite na drugo stran hriba, kjer vas pričaka čudovita naravna kulisa v objemu gora.

Provinca Ninh Binh in mestece Tam Coc

Provinca Ninh Binh in mestece Tam Coc

Kako do Ninh Binha (Tam Coc)?

Ninh Binh oziroma Tam Coc postaja vse bolj priljubljen kraj, zato ne boste imeli težave s prevozi, ne glede iz katerega dela Vietnama prihajate. Do njega se lahko odpravite z vlakom ali avtobusom. Midva sva sicer prispela iz otoka Cat Ba, za pet urno vožnjo pa sva odštela 300.000 VND (11 €).

Kako po Tam Cocu?

Raziskovanje Ninh Binha ali okolice vasi Tam Coc, je najlažje kar s kolesom ali motorjem. Oboje si lahko rezervirate v večini guesthousov ali agencijah. Večina turistov se raje odloči za najem kolesa, midva pa sva raje najela skuter, saj ni bilo večje razlike v ceni. Za dnevni najem kolesa je potrebno odšeti 50.000 VND (2 €), za motor pa sva se zmenila za 90.000 VND. K najemu motorja, je potrebni prišteti še okoli 50.000 VND za gorivo. Če ste vsaj malo vešči vožnje z motorjem, priporočava, da si ga najamete. Okolica Tam Coca je čudovita, znamenitosti pa se nahajajo nekaj kilometrov izven mesta, zato je vse skupaj lažje raziskovati z motorjem.
Provinca Ninh Binh in mestece Tam Coc
Kje spati?

Mesto Ninh Binh ponuja veliko možnosti za nočitev, vendar je vprašanje ali želite biti v depresivnem mestu ali imate raje podeželje. Vas Tam Coc je od Ninh Binha oddaljena 7 kilometrov in je odlična izbira, če želite bivati na podeželju ter imeti vse znamenitosti relativno blizu. Nočitev si lahko rezervirati sproti ali pa vnaprej preko bookinga. Midva sva nočitev rezervirala par ur pred prihodom in sicer v Tuan Minh Homestay v Tam Cocu. Dobila sva izjemno čisto sobo, odličen zajtrk in izredno prijazno osebje, za 11 € na noč.

Kje dobro jesti?

Restavracij z lokalno hrano je v Tam Cocu kar nekaj. Tukaj sva vse tri dni jedla v Family Restaurant. Izjemno prijazna in ustrežjiva družina, pestra ponudba hrane, odlična postrežba, ugodne cene in vedno polna restavracija.


Nasveti:

  • ko se pripeljete pred kakšno znamenitost, vas bodo skoraj na silo ustavljali lastniki ”parkirišč”, da morate pri njih pustiti kolo ali motor. Brezplačno lahko parkirate pred vhodom ali kje na stranski ulici.
  • Ninh Binh lahko obiščete v vseh letnih časih, najlepše pa je spomladi in poleti
  • iz Tam Coca sva pot nadaljevala proti nacionalnemu Parku Phong Nha. Tja sva se odpravila z nočnim spalnim avtobusom, za ceno prevoza pa sva po osebi odštela 300.000 VND (11.30 €)