Hue je mesto, ki ga spregledajo številni popotniki, ki potujejo po Vietnamu. Kar pa je škoda, saj je mesto sicer res majhno, vendar pa čudovito mesto, ki se ustavi ob reki Parfume. Hue je ostrednje mesto v Vietnamu, ki je bilo nekoč glavno mesto dinastije Nguyen. Glavna atrakcija mesta je ogromna citadela iz 19. stoletja in Imperial City.

Imperial City oz. prepovedano mesto

Trdnjava in palača v mestu Hue, sta bili nekoč upravna prestolnica južnega Vietnama. Cesarsko mesto je ogromen kompleks, ki je bil med letoma 1802 in 1945 glavno mesto dinastije Nguyen. Območje okoli citadele, je obdano z jarkom, ki ga napaja reka Parfome. Znotraj citadele je Imperial city oziroma prepovedano mesto. Velik kompleks je bil v 17. in 18. stoletju upravno središče južnega Vietnama. Za vstopnino boste odšteli 150.000 VND(5.80 €).

Reka Parfume

Reka Parfume teče skozi Hue in je lahko sproščujoč oddih od mestnega življenja. Reka je poimenovana po tropskih vonjih, ki jih reka prenaša iz bogatih rastlinskih virov, obdana z zgodovinskimi znamenitostmi antičnega mesta. Na izletu uživate ob pogledu na reko in obiščite druga območja Hue, ki so dostopna s čolnom. S čolnom dosežete večina znamenitosti Hue, vključno z Thien Mu Pagodo in nekaj kraljevskih grobnic. Cene izleta se gibljejo od 5 do 20 $ na osebo.

Vojaški muzej na prostem

V neposredni bližini Imperial City se nahaja vojaški muzej na prostem, kjer je na ogled več tankov, letal in helikopterjev iz Vietnamske vojne. Ob vsakem vozilu je zapisano, kje je bilo vozilo zajeto in od koga. Vstopnina je 1 $.

Imperialno mesto Hue, vojaški muzej

Dong Ba Market

Bolj kot zgodovinske stvari, naju na potovanjih zanimajo lokalne tržnice. Dong Ba Market se razprostira na kar 16.000 km2 in ponuja vse od lokalnih vietnamskih izdelkov, spominkov, lokalne hrane, oblačil, svežega sadja in zelenjave. Market se nahaja ob reki Parfume, v bližini avtobusne postaje.

Thien Mu Pagoda

Osmerokotni stolp je odlična kombinacija arhitekture in slikovite narave. Je najvišja verska stavba v Vietnamu in velja za neuradni simbol Hue.

Zapuščeni vodni park Hue

Ho Thuy Tien je majhno jezero, ki je zapuščeno območje vodnega parka. Kraj je raj za fotografe, saj lahko tukaj zaradi okolice posnamete malce nevsakdanje fotografije.

Plaže

Hue ni ravno poznan po čudovitih plažah, vseeno pa njegova okolica ponuja plažo kjer se lahko spočijete in nastavite sončnim žarkom. Okoli 8 km iz Hue, se nahaja plaža Thuan An Beach, ki je ena od priljubljenih izletov v mestu. Plaža je urejena in spada pod Beach Bar Hue. Za vstopnino je po osebi potrebno odšteti 100.000 VND, vstopnino pa lahko v celoti porabite za hrano in pijačo. Ostali del plaže Thuan An ni ravno urejen in primeren za kopanje.

Imperialno mesto Hue, plaža

Kako do Hue?

Če je vaša naslednja postojanka mesto Hue, ne boste imeli težav s prevozom, ne glede iz katerega dela Vietnama prihajate. Do mesta lahko pridete z vlakom, letalom (letališče Da Nang) ali z avtobusom, ki je najcenejša možnost prevoza. Midva sva v Hue prispela iz nacionalnega parka Phong Nha z avtobusom. Pri rezervaciji prevoza povprašajte kje vas odložijo. Nas so odložili na avtobusni postaji, ki se nahaja okoli 10 km iz mesta. Do mesta sva prišla s taksijem, ki sva si ga delila z še enim parom. Za prevoz smo odšteli 5€.

Kako po Hue?

Za raziskovanje mesta priporočava, da si najamete skuterja. Za izposojo boste na dan odšteli 80.000 VND (3 €).

Kje spati?

Ruby Bistro Hotel se nahaja v centru mesta, le 5 minut stran od reke Parfume. Sobe so čiste, imajo klimo in mini bar. Za nočitev z zajtrkom sva odštela 9.6 €.Imperialno mesto Hue, Rubys bistro

Kje dobro jesti?

Hue je kraj, kjer zagotovo ne boste lačni. Jed, ki je v Hue ne smete izpustiti je ”com hen”, riž z mladimi školjkami. Hue je poznan tudi po sladki juhi ”che”, ki jo pripravijo na kar 50 različnih načinov.
V Hue sva po naključju odkrila popolnoma odštekano restavracijo, z še bolj odštekanim lastnikom. Ob vstopu v restavracijo nimaš občutka, da si v Vietnamu, ampak v kašni ameriški obcestni restavraciji. Restavracija se imenuje Cocosnack Cococlub, v njej pa ponujajo odlično vietnamsko hrano ter še bolj odličen hamburger in to po precej normalnih cenah.