Prelaz Hai Van je 21 km dolg cestni odsek, ki povezuje Da Nang z mestom Lang Co v provinci Hue. Cesta je poznana predvsem po zaslugi angleške avtomobilistične oddaje Top Gear, ki je vožnjo po prelazu opisala kot ”zapuščeni odsek popolnosti” in je tako ena najlepših panoramskih cest v Vietnamu.

Hai Van Pass

Prelaz Hai Van je 21 km dolg cestni odsek, z nakloni do 11 % stopinj na nekaterih mestih. Pot do vrha (496 m) je asfaltirana, imenuje pa se National Rute 1A in poteka med Da Nangom in Hue.

Čudovitih pogledov na Hai Van Passu ni za spregledati. Cesta se vije po strmih pobočjih hribov, obdana z bujnim zelenjem in s pogledom na morje. Prelaz imenovan tudi ”Cloud Pass ali Ocean Pass”, je posledica konstantne megle, ki se zadržuje nad gorami, čeprav je obala brez oblačka. To je posledica toplega zraka iz oceana, ki se srečuje s hribi in kondenzom.

Hai Van pass, panoramska cesta

Predor Hai Van Pass je bil dokončan leta 2005 in je najdaljši predor v JV Aziji. Pred gradnjo šest kilometrov dolgega predora, je bil prelaz Hai Van glavna povezava med Hanojem in Saigonom. Prelaz je nekdaj velja za precej nevarno cesto, sedaj pa je cesta s precej manj prometa, precej varnejša. Sedaj vožnjo čez prelaz po večini uporabljajo turistični avtobusi, kombiji in motorji. Skozi leta je prelaz postal zelo priljubljena turistična točka, tako za ljudi, ki potujejo med Hue in Da Nangom, kot tudi destinacija za dnevni izlet iz Hoi Ana in Da Nanga.

Hai Van pass

Hai Van pass

Plaža Lang Co

Prečkanje prelaza Hai Van

Eden od najbolj priljubljenih načinov za ogled prelaza Hai Van, je najem motorja. Priljubljen je predvsem zaradi svobode, ki jo motor ponuja. Ustavite se tam, kjer želite in zavijete kamorkoli se vam poželi. Pri prečkanju prelaza priporočava, da imate izkušnje z vožnjo z motorjem, sploh če bosta na motorju dve osebi. Cesta je na nekaterih delih ozka in ovinkasta, posebno previdnost pa zahtevajo tudi nasproti vozeča vozila (neprilagojena hitrost, občudovanje okolice, prehitevanje na nepreglednih mestih). Prelaz lahko prečkate tudi na vodeni turi z avtom ali motorjem. Če ne zaupate svojim vozniškim sposobnostim, lahko najamete motor ali avto z voznikom, da vas pelje čez prelaz.

Hai Van pass, začetek vzpona
Najem motorja

V krajih Hue, Da Nang in Hoi An, je veliko ponudnikov, kjer lahko za ugodno ceno najamete motor. Cena je odvisna od tega ali boste šli samo na dnevni izlet (Da Nang ali Hoi An) ali se boste odpeljali v drug kraj. Midva sva motor najela v mestu Hue in se od tam odpravila v Hoi An, prtljago pa so nama proti doplačilu pripeljali do namestitve v Hoi Anu. Za najem skuterja s prevozom prtljage, sva odštela 14 $ (12 €).

Vožnja čez prelaz Hai Van z motorjem

Kako dolgo bo trajal ogled Hai Vana, je odvisno od mesta iz katerega prihajate in kolikokrat se boste na poti ustavila. Za približen občutek o času in narejenih kilometrih nekaj podatkov:

  • Hue – Hoi An (125 km) – to pot sva izbrala midva in sva z vmesnimi postanki potrebovala 5-6 ur do Hoi Ana. Na poti sva si pogledala plažo Lang Co in Marble Mountain.
  • Da Nang – Hue (95 km in 3h vožnje z vmesnimi postanki)
  • Hoi An – Da Nang (30 km in 1h vožnje)


Marble Mountains – Marmorna gora

Na poti proti Hoi Anu, sva se ustavila malo naprej od mesta Da Nang in si ogledala Marble Mountains oziroma Marmorne gore. Gre za pet gora, iz apnenca in marmorja, ki so ime dobile po petih elementih: kovini, vodi, lesu, ognju in zemlji. Od petih gora je turistom dostopen le Mt. Thuy (voda). Na goro se lahko povzpnete peš ali z dvigalom (proti doplačilu). Oglejte si jame in tunele, ki jih krasijo čudovita budistična in hindujska svetišča. Povzpnite se tudi na najvišji vrh, kjer se vam odpre čudovit razgled na obalo, Da Nang in ostale Marmorne gore. Za vstopnino bo potrebno odšteti 40.000 VND in 15.000 VND za dvigalo.

Hai Van pass, Marmorne gore

Marmorne gore