Dolomiti ponujajo izjemno raznolike pohode, od preprostih sprehodov po dolinah ali ob jezerih ter vse do dolgih in zahtevnejših pohodov v visokogorje. Ena od lažjih in dostopnejših točk, je pohod do koče Croda da Lago in jezera Federa.

Croda da Lago

Croda da Lago je manjša gorska veriga v osrednjih Dolomitih, vzhodno od prelaza Giau. Najvišji vrh skupine Cima d’Ambrizzola, ima nadmorsko višino 2.715 metrov ter gre za eno od najbolj izrazitih gora v Dolomitih.

Izhodišče za pohod

Izhodišče za pohod do koče Croda da Lago, je od Cortine d’Ampezzo odaljen okoli 13 kilometrov. Izhodišče boste našli na pol poti proti prelazu Giau, kjer je ob cesti nekaj prostora za avtomobile. V glavni sezoni priporočava, da pridete zgodaj zjutraj, s tem se boste izognili gneči in tudi parkirni prostor boste lažje dobili.Pohod do koče Croda da Lago in jezera FederaPohod do koče Croda da Lago in jezera Federa

Pohod do koče Croda da Lago in jezera Federa

Ko boste prispeli do parkirišča, boste ob poti opazili manjšo tablo s smerokazi. Usmerite se po poti št. 437 Rif. Croda da Lago. Sledite poti navzdol in prečite leseni mostiček. Od tukaj sledi nekaj položnega vzpona čez gozd. Pot nato zavije levo in po nekaj vzpona, prečite pobočje proti vzhodu. Med potjo, boste občasno uzrli lepe razglede proti Tofanam. Kmalu vas čaka malo strmejši vzpon čez gozd, ki vas na vrhu pripelje do označenega razcepa poti. Na tej poti se vse do končne točke, vedno držite oznake št. 437 Rifugio Croda da Lago.

Po daljšem strmejšem vzponu, je najtežji del poti za vami. Zadnji del poti postane položnejši in preči pašno ograjo. Hodite po dolini imenovani Val Negra. Obvezno se ustavite na istoimenski razgledni točki, na višini 2048 metrov. Obljubiva vam spektakularen razgled na vrhu pečine, od koder je čudovit razgled na Cortino in celotno dolino.

Po dvajsetih minutah hoje, boste prispeli do jezera Federa. Na koncu jezera je simpatična koča Croda da Lago, ki se nahaja na višini 2046 metrov. Toplo priporočava, da se do koče odpravite po desni strani jezera, ter v daljavi občudujte odsev gore Beco de Mezodi na gladini jezera. Tako se boste izognili večini turistov, ki izberejo glavno pot do koče. Če boste imeli srečo, boste v okolici jezera naleteli na simpatične osličke. Ne da se ne bojijo bližine ljudi, še za hiter selfe se nastavijo.

Pohod do koče Croda da Lago in jezera Federa

Vzpon se sliši kot relativno naporen, a res ni hud. Priporočava, da pot prehodite počasi in užitvate v vseh znamenitostih in razgledih.

Rifugio Croda da Lago

Planinska koča Croda da Lago je zgradil gorski vodnik leta 1901. Koča je zaradi številnih macesnov na tem območju, ena od najbolj fotogeničnih koč v Dolomitih in tudi ena od najnovejših zaključnih zatočišč. Od koče je zelo lep razgled na bližnjo Croda da Lago in Becco di Mezzedi, čudovit pa je tudi razgled na gorski skupini Sorapiss ter Antelao.

Koča je odprta od sredine junija ter do konca septembra. V koči se lahko tudi okrepčate z okusnimi lokalnimi jedmi ali le spijete kakšno pivo ali čaj. Kot zanimivost, se ob koči nahaja prava finska savna, namenjena sprostitvi in pomiritvi mišic.


Povratek

Vrnete se lahko nazaj po isti poti (pot št. 437) ali pa prehodite izjemno priljubljeno krožno pot (pot št. 435 Val de Formin). Midva se zaradi časovne stiske nisva odločila za krožno pot, zato o njej kaj veliko ne moreva napisati.


Ostale informacije:

  • Dolžina poti: 4 km (skupno 8 km)
  • Čas hoje: 1.40 h (skupno 3,5 h)
  • Prehojena višina razlika: 453 m
  • Zatevnost: nezahtevna označena pot
  • Oprema: pohodni čevlji, pohodne palice