Idilično jezero Braies v Dolomitih je eno izmed najbolj fotogeničnih jezer v Evropi. Jezero zagotovo prepoznate iz številnih fotografij, objavljenih na Instagramu ali morda kar iz priljubljene italijanske serije Gorski čuvaj. Gre za največje jezero v Dolomitih, čigar posebnost je prav njegova turkizna barva vode in 2810 metrov visoka gora Croda del Becco, katere odsev se bohodi na gladini jezera.

Jezero Braies (Lago di Braies)

Lago di Braies ali Pragser Wildsee se nahaja severneje v italijanski pokrajini južna Tirolska, skoraj na meji z Avstrijo. Območje je do leta 1919 pripadalo Avstriji, v njem pa je živelo 90% nemško govorečih prebivalcev. Danes se na območu govori tako nemško kot tudi italijansko.

Jezero je tudi največje naravno jezero v Dolomitih, ki se nahaja na 1496 metrih. Dolgo je 1,2 km in doseže globino 36 m.

Idilično jezero Braies v Dolomitih

Jezero je čudovito v vseh letnih časih, vsekakor pa ima obisk jezera v jesenskem času poseben čar. V tem času se macesni, ki obdajajo jezero, obarvajo v zlatorumene barve, s tem pa jezeru dodajo edinstveno barvo.

Idilično jezero Braies v Dolomitih

Idilično jezero Braies v Dolomitih

Sprehod okoli jezera

Okoli jezera je speljana 4 km dolga lahka pohodna pot. Krožna pot traja približno eno uro in pol hoje, čas je odvisen od vašega tempa, predvsem pa od časa, ki ga boste namenili fotografiranju in opazovanju okolice. Pot ni zahtevna, vendar se na določenih delih pot vzpenja in spušča, tudi po stopnicah. Ob poti boste našli nekaj čudovitih točk za fotografiranje in nekaj manjših plaž. V jezer je dovoljeno tudi kopanje, venar le za tiste, ki vas mrzla voda ne moti. V poletnem času voda doseže 14 stopinj, s tem pa je bolj primerna le za pogumne.

Na drugi (južni) strani jezera je tudi kar nekaj izhodišč za osvojitev katerega od vršacev, ki se dvigujejo nad jezerom. Jezero je tudi izhodišče za 150 kilometrov dolgo pot po Dolomitih imenovana Alta Via 1 ali La Classica.

Idilično jezero Braies v Dolomitih

Najem čolna

Za romantične duše je na jezeru možno najeti tudi lesen čoln, s katerega si lahko jezero ogledate tudi iz druge perspektive. Pred stotimi leti je bil čoln edino prevozno sredstvo, s katerim so ljudje lahko prišli na drugo stran obale. Pol ure vožnje s čolnom stane 19 €, za eno uro pa boste morali odšteti 28 €, na njem so lahko naenkrat 4 osebe. Čoln lahko najamete od junija do septembra, med 8.30 in 18.30 uro.

Za najem je na voljo veliko čolnov, ki pa jih v zadnjih letih zmanjka že pred enajsto uro. V tem času začno prihajati obiskovalci, kar pomeni, da boste za najem čolna morali počakati. Priporočava, da pridete dovolj zgodaj, po možnosti tik pred odprtjem čolnarne. Tako se boste izognili čakanju, jezero pa boste imeli skoraj zase.

Jezerska kapelica

Očarljivo kapelico boste opazili ob zahodni obali jezera. Zgrajena je bila leta 1904 kot zasebna kapela družine Hellensteiner, ki je v lasti hotela Pragser Wildsee. Kapelica ima nenavadno zgodovino, saj jo je nemški poveljnik SS med drugo svetovno vojno izbral kot lokacijo, kjer so zaporniki iz koncentracijskega taborišča Dachau, dočakali svobodo. Na srečo so bili ujetniki res osvobojeni, danes pa na tisti čas spominja spominska plošča.

Kako do jezera?

Jezero Braies se nahaja v severni Italiji, le nekaj kilometrov naprej od kraja Dobbiciaco.

  • Ljubljana – jezero Braies (265 km, 3.25 h). Do jezera boste najihtreje prišli, če se boste odpravili skozi predor Karavanke in pot nadaljevali mimo Beljaka in Linza do italijanske meje. Od meje vas do jezera loči slabe pol ure vožnje. Pot je sicer najhitrejša, vendar tudi dražja (predor Karavanke 7.5 €, 10 dnevna avstrijska vinjeta 9.40 €).
  • Ljubljana – Braies / brez cestnin (263 km, 4.22 h). Lahko izberete tudi pot, kjer se boste izognili plačilu cestnine in plačila tunela. Odpravite se mimo Kranjske Gore, čez prelaz Korensko sedlo, do Linza in do vaše končne destinacije, jezera Braies.

Avto pustite na plačljivem parkirišču, ki se nahaja le nekaj korakov stran. Če je zgornje parkirišče polno, se malo nižje nahaja še eno. Za parkiranje je potrebno odšteti 8 € za zgornjo in 6 € za spodnje parkirišče, parkirnina velja za 24 ur (lahko tudi prespite v avtodomu).

Najboljši čas za obisk

Obisk jezera vam bo vzel sapo, ne glede na čas obiska. Če iščete ideje za pohode, želite občudovati naravo, se sprehoditi okoli jezera, predvsem pa jezero občudovati ob lepem vremenu, je najboljši čas za obisk jezera med junijem in septembrom. V poletnih mesecih jezero obišče največ ljudi, zato je temu primerna tudi gužva. Priporočava, da jezero obiščete zjutraj.

Jezero je vredno obiska tudi v zimskem času, ko ima zasnežena pokrajina prav poseben čar. V zimskem času jezero tudi zmrzne, zato se lahko preizkusite tudi v drsanju.

Nasveti

  • Na jezeru ni dovoljeno spuščanje dronov
  • Priporočava, da si nekaj hrane in pijače prinesete s seboj. Na jezeru, razen manjšega lokala s hrano in pijačo, ni druge gostinske ponudbe