Potovanje po Omanu je bilo do sedaj najino najdražje potovanje in če sva čisto iskrena, Oman ni ravno poceni destinacija. Največji strošek predstavlja letalska karta, najem avtomobila in nočitve v hotelu. Ena od možnosti pri kateri lahko veliko privarčujemo, je tudi divje kampiranje, ki je v Omanu dovoljeno. Torej, koliko stane 13-dnevno potovanje po Omanu?

Najini stroški

Po Omanu sva potovala 13 dni (12 nočitev), za celotni čas potovanja sva najela avto s 4×4 pogonom in večino časa divje kampirala…

  • viza = 40 OMR (20 OMR/osebo) (94 €)
  • 4x nočitev v hotelu = 56 OMR (132 €)
  • bencin = 52 OMR (122 €) (2100 km)
  • letalske karte = 730 € (365€/osebi, Ljubljana – Istanbul – Muškat)
  • zavarovanje letalskih kart = 50 €
  • trgovina = 60 OMR (140 €)
  • coffee shop = 19 OMR (45 €)
  • najem avtomobila Dacia Duster =  204OMR (477 €) (17 OMR/dan = 40 €)
  • ostalo (spominki, magnetki) = 41,40 OMR
  • vstopnine = 5 OMR (11,76 €)

      SKUPAJ = 1840 za dve osebi

* izračun je narejen po tečaju 1 OMR = 2.37 €

Na 13-dnevnem potovanju po Omanu sva tako skupaj zapravila 1840 €, kar je 920 € po osebi. Veliko sva privarčevala na račun divjega kampiranja in, da sva najela Dacio Duster, ki je bil daleč najcenejši (ampak manj zmogljiv) od vozil s 4×4 pogonom.

Stroški potovanja: Oman (13 dni)

Najem avtomobila

Končna cena potovanja je v veliki meri odvisna od tega, kakšen avto najamete. Za najem navadnega avta, boste odšteli med 10-12 OMR/dan (23-28 €), za avto s 4×4 pogonom pa od 17 OMR  do 35 OMR/dan (40 – 82 €). Če vzamemo na primer navaden avto, bi za 13 dni odšteli 130 OMR (305 €), za povprečen avto s 4×4 pogonom pa okoli 390 OMR (915 €).

Edina stvar, ki je v Omanu resnično poceni, je bencin. Liter goriva stane 0.20 OMR (0.47 €), kar na koncu potovanja predstavlja minimalen strošek. Več informacij o najemu avtomobila najdete tukaj.

Stroški potovanja: Oman (13 dni)

Nočitve

Odličen način za zmanjševanje stroškov, je divje kampiranje, ki je v Omanu dovoljeno. Šotor si lahko postavite kjerkoli, le da niste v wadijih ali preblizu naselja oziroma hiš. Če niste ravno ljubitelji kampiranja, so tukaj hoteli s svojo ponudbo. Nočitve v Omanu niso ravno poceni, se pa vsekakor najdejo tudi sobe, ki so cenovno prijazne za našo denarnico. Cene osnovnih nastanitev, se začno pri 30-35 € na noč in segajo do 60 €, cene srednjih nočitev se gibljejo med 80-100 €, za luksuzne hotele pa bo potrebno odšteti od 150 € dalje.

V Omanu sva zaradi obilne količine dežja, bila primorana zadnji dve noči preživeti v Muškatu, kjer sva si najela sobi. Rezervirala sva najcenejši nastanitvi, ki sva jih našla na Bookingu za tiste datume in morava priznati, da sva bila presenečena nad sobo (čista in lepa soba). Več informacij o divjem kampiranju najdete tukaj.

Stroški potovanja: Oman (13 dni)
Hrana

Lokalne hrane v Omanu skoraj ni. Večino hrane, ki je na voljo, je indijska. Hrano najde v ”coffee shopih”, ki jih vodijo indijci in pakistanci. Omenjene coffee shope najdete (skoraj) v vsaki vasi, hrana pa je zelo poceni. Cene hrane se začno pri 0.5 OMR (1.18 €) in vse tja do 2 OMR (4,70 €) za dražje jedi.

Večino obrokov si lahko pripravite tudi sami, na ta način pa privarčujete tudi nekaj denarja. Za pripravo osnovnega obroka, boste potrebovali posodo in plinski gorilnik, vse to pa lahko za ugodno ceno dobite v vseh večjih supermarketih (LuLu in Carefour). V vseh večjih in tudi manjših mestih, boste našli pestro ponudbo hrane in pijače. Cene izdelkov so podobne našim oziroma so malenkost dražje.

Stroški potovanja: Oman (13 dni)
Viza

Slovenski državljani za vstop v Oman potrebujemo vizo, ki je odvisna od časa našega bivanja. Za potovanje krajše od desetih dni, boste za vizo odšteli 5 OMR (11,76 OMR), za potovanje dolgo do 30 dni, boste za vizo odšteli 20 OMR (47 €). Več o vizi najdete tukaj.

Vstopnine

Večinoma stvari za ogled v Omanu je brezplačnih. Vstopnino sva plačala le za ogled trdnjave (0,5 – 1 OMR) in vožnjo s čolnom v wadi Shabu (1 OMR).


Za konec pa še…

Čeprav najino 13-dnevno potovanje po Omanu ni bilo najcenejše, bi se v Oman z največjim veseljem takoj vrnila. Oman priporočava vsem, ki radi kampirajo ali pa bi želeli poskusiti, imajo radi naravo, spoznavajo izjemno prijazne in gostoljubne ljudi, predvsem pa cenijo in imajo radi svobodo. Res je, da Oman ni ravno poceni destinacija, vendar se lahko na račun divjega kampiranja precej privarčuje.