Kam, če imaš en teden dopusta, željo po morju ter aktivnemu dopustu? Odgovor je Črna gora. Znana je po čudovitih plažah, čistem morju ter neokrnjeni naravi, zato ni nič nenavadnega, da postaja vse bolj priljubljena počitniška destinacija. Z vami deliva najin devet dnevni načrt potovanja po Črni gori.

1. dan: Slovenija – Sarajevo – Kanjon Tare (750 km)

Proti Sarajevu se odpravite v zgodnjih jutranjih urah, saj vas čaka kar nekaj vožnje. Priporočava, da se do Sarajeva odpravite mimo Banja Luke in Jajca, saj je ta pot bolj slikovita in zanimiva. Obe mesti sta tudi zanimivi za krajši postanek in ogled. Daljši postanek naredite v Sarajevu, kjer se sprehodite po Baščarščiji in poskusite njihove odlične čevapčiče. Popoldne nadaljujte vožnjo do Foč, kjer je izhodišče za rafting izlet po Tari.
*na rafting na Tari se lahko odpravite tudi iz Žabljaka

Nočitev: v rafting centru (Rafting center Drina Tara)

2. dan: Rafting na Tari

Po zajtrku se zberite na dogovorjenem mestu, kjer boste prevzeli svoja oblačila ter opremo za rafting. Sledi vožnja do začetne točke raftinga. Sledijo 3-4 nepozabne ure na vodi. Končna točka raftinga je v izbranem rafting centru kjer spite. Po raftingu predlagava, da ostanete še eno noč in naslednji dan nadaljujete pot proti Črni gori. Rafting centri ponujajo še veliko aktivnosti, kot je vožnja s štiri kolesniki, canyoning, jeep safari… V sklopu aktivnosti je zagotovljen polni penzion. Več informacij o raftingu najdeš tukaj.

Nočitev: v rafting centru
Črna gora: rafting na Tari

3. dan: Kanjon Tare – Pivsko jezero – Nacionalni park Durmitor – Žabljak

Po zajtrku se skozi mejni prehod Ščepan Polje odpravite v Črno goro. Zapeljite se skozi kanjon Pive in naredite postanek pri enem izmed največjih jezov v Evropi. Pot nadaljujte ob jezeru Piva do odseka, ki vodi v Nacionalni park Durmitor. Sledi kar nekaj kilometrov panoramske vožnje, ki vam bo jemala dih. Popoldne prihod v najvišje ležeče mesto na Balkanu Žabljak. Več informacij o Pivskem jezeru najdeš tukaj.

Nočitev: Žabljak (apartmaji Center)
Črna gora: pivsko jezero

4. dan: Žabljak – Čurevac, Črno jezero, Zipline

Žabljak je pravi raj za vse ljubitelje aktivnega dopusta in ljubitelje gora. Če niste ravno ljubitelji večurnega pohodništva, predlagava, da se odpravite na lahko dostopno točko Čurevac, od koder boste imeli čudovit razgled na kanjon reke Tare. Popoldne se sprehodite do Črnega jezera, ki je od centra mesta oddaljen 3 km. Ljubitelji adrenalina boste tudi v Žabljaku prišli na svoj račun. Zapeljite se do 25 km oddaljenega mosta Durđevica, kjer lahko svoj pogum preiskusite na ziplinu (Zipline Red Rock). Več o Nacionalnem parku Durmitor najdeš tukaj.

Nočitev: Žabljak

 

5. dan: Žabljak – samostan Ostrog – Skadarsko jezero – Ulcinj

Čaka vas kar nekaj ur vožnje, zato se že zjutraj odpravite na pot proti samostanu Ostrog. Samostan je eden izmed najpomembnejših romarskih krajev v Črni gori, kamor prihajajo verniki s celega svta. Po ogledu nadaljujte vožnjo do verjetno najbolj znane razgledne točke v Črni gori – Pavlova strana. Sledi vožnja mimo Skadarskega jezera, kjer lahko naredite postanek in se odpravite na izlet z ladjo (izhodišče Reka Črnojeviča ali Virpazar). Nato nadaljujte vožnjo proti obali Črne gore. Nočitev si rezervirajte v katerem izmed simpatičnih mest, kot je Ulcinj, Bar, Budva…

Nočitev: Kamp Oliva, Bar

6. in 7. dan: Ulcinj – Bar

Ta dneva namenite počitku, kopanju in raziskovanju simpatičnega Ulcinja in Bara.

Črna gora: Uvala maslina

8. dan: Ulcinj – Lovčen – Kotor

Zjutraj se odpravite proti najbolj znani gori v Črni gori – Lovčen. V Nacionalnem parku Lovčen, se povzpnite do Njegošovega mavzoleja, od koder se v jasnem vremenu vidi vse do morja. Po ogledu pot nadaljujte proti najjužnejšemu fjordu Boki Kotorski. Ob poti boste imeli razgled na večji del zaliva Kotor. Ob prihodu v Kotor, si oglejte eno izmed najbolj ohranjenih srednejveških mest na Jadranu, ki je tudi na seznamu Unescove dediščine. Če vam čas dopušča, se odpeljite v 2 uri oddaljen Dubrovnik.

Nočitev: okolica Dubrovnika (kamp pod Maslinom) ali v Kotorskem zalivu
Črna gora: Lovčen

9. dan: Dubrovnik – Slovenija

Zjutraj si oglejte Dubrovnik, kasneje pa nadaljujte pot proti Sloveniji.

Ostalo:

  • št. kilometrov: 2200 km
  • strošek potovanja za dve osebi: cca 600 eur
  • št dni: 9 (8 nočitev)