Na poti proti Črni gori, sva se za dva dni ustavila na raftingu v Bosni. Med vsemi ponudniki raftanja na Tari, sva izbrala Rafting center Tara.

Že ob prihodu v kamp, sva bila navdušena. Takoj sva opazila simpatične lesene hiške na obrežju Tare, prijetno okolje, čudovita narava, prijeten prostor za druženje, prijazni zaposleni, tako da sva se v trenutku počutila prijetno in domače. Ko na recepciji uredimo vse formalnosti, se odpraviva do najine lesene hiške, nad katero sva resnično navdušena.

Rafting center Tara je prvi registriran rafting klub na tem območju. Ukvarjajo se z aktivnim turizmom, organizacijo raftinga, canyoninga, izletov po Tari in Drini, pohodov, jeep safarijev, vožnjo s štirikolesniki… Vsi izleti, ki jih organizirajo, temeljijo na enodnevnem ali več dnevnih aranžmajih. V ceno aranžmaja je vključena nočitev in polni penzion.

Nočitve nudijo v 90 lesenih hiškah, ki so zgrajene v planinskem slogu. Na voljo je 300 postelj, izbirate lahko med dvo ali štiriposteljno hiško, izberete pa lahko tudi hiško s privat kopalnico.

V rafting centru Tara preprosto ne boste lačni, saj se boste ob obilici tradicionalne in lokalne eko pridelane hrane vsekakor dobro najedli. Na jedilniku boste našli jagnjetino iz žara, pršut, domači kajmak, burek, sveže pečeni kruh izpod peke, vroče uštipce… Dobro je poskrbljeno tudi za vegetarijance, tako da ni strahu, da bi ostali lačni, ravno nasprotno.

Ko se razpakirava, se odpraviva na večerjo, ki je bila naravnost odlična. K sreči sva v kamp prispela v soboto, saj je v kampu takrat največ ljudi. Za odlično zabavo je poskrbel band, ki je dodobra zabaval ljudi, vse tja do ene ure zjutraj.

Zjutraj sledi odličen tradicionalni zajtrk, uštipci, kruh izpod peke, kislo mleko, domači sir in salame… Po zajtrku si s pomočjo izkušenih skiperjev izbereva opremo za rafting (čelada, rešilni jopič in neoprensko obleko). S terenskim vozilom se odpravimo v Črno goro do Breštanovice, kjer je pričetek raftinga. Razdelimo se v skupine in se namestimo v rafte. Skiper nas seznani s tehnikami veslanja, načinom sedenja, obnašanjem na vodi itd.

V tri ure in 25 km dolgem raftingu, smo preveslali najbolj atraktiven del kanjona Tara, se spustili po divjih brzicah, se kopali v reki in skakali z visoke skale. Vmes smo naredili tudi postanek, kjer smo se odžejali in naredili nekaj fotografij na edinstveni Tari. Po pavzi sledi še malo bolj miren spust do našega kampa, tik pod teraso restavracije, ki se nahaja tik nad reko. Po aktivnem raftingu, se prileže vroči tuš in tradicionalno kosilo (čorba, jagnjetina s krompirjem izpod peke, baklava…). Po kosilu sledi pakiranje in odhod iz kampa. Midva sva za nadaljevanje poti bila prepozna, zato sva se odločila, da še eno noč ostaneva v kampu in pot nadaljujeva zjutraj.

Kanjon Tare je najgloblji kanjon v Evropi, v dolžino meri 93 km, dno pa je ponekod visoko neverjetnih 1300 metrov. Kanjon Tare je vsekakor čudovit, predvsem pa svoj čar da voda, ki se ob sončnih žarkih preliva v zeleno-modrih odtenkih.

Rafting center Drina – Tara vsekakor priporočava tistim, ki si želijo raziskati največjo sotesko v Evropi in izjemno pokrajino, ki se razprostira v dveh narodnih parkih Sutjeski in Durmitorju. Naju je vsekakor navdušila narava, ambient v kampi, hrana in pa odnos, ki ga imajo zaposleni do svojih gostov. Vsekakor sva mnenja, da še nisva bila nikjer deležna takšnega gostoljubja, kot sva ga bila deležna v Bosni, tako da se vsekakor še vrneva.

Cena nočitve, raftinga in polnega penziona vas bo stala 60 €.

Več informacij: