Durmitor je največji gorski masiv Črne gore in leži na severu zahodu države. Gorski vrhovi, neverjetnih oblik, širne planine, čudovita ledeniška jezera, smaragdna barva Tare, tipične gorske hiške, živina ki se pase po prostranih travnikih in razgledi, ki jemljejo dih… Vse to je nacionalni park Durmitor, ki s svojo mogočnostjo in raznolikostjo, ponuja nešteto možnosti za preživljanje aktivnih počitnic. Durmitor obsega celotni nacionalni park Durmitor, Pivsko jezero, kanjon Grabovice in Tare… Območje je od leta 1952 tudi proglašeno za nacionalni park. Durmitor je z več kot 50 vrhovi višjih od 2000 metrov, vključno z najvišjim vrhom Bobotov Kuk, pravi raj za pohodnike in ljubitelje narave.

Nacionalni park Durmitor: durmitor

Žabljak

Središče nacionalnega parka Durmitor, je najvišje ležeče mesto na Balkanu – Žabljak, ki je majhno prometno, ekonomsko in kulturno središče Durmitorja. Mesto je obkroženo s številnimi gorskimi vrhovi, kanjonom reke Tare, ledeniškimi jezeri, smučišči in predstavlja odlično izhodišče za preživljanje aktivnih dejavnosti v naravi. Med njimi prevladujejo pohodništvo, smučanje in raftanje. Žabljak je tudi največji zimski center Črne gore.

Nacionalni park Durmitor: Žabljak

Kaj početi v Durmitorju?

Smučanje

Žabljak je najbolj znano smučarsko središče v Črni gori. Smučišča se nahajajo v bližnji okolici Žabljaka. Med smučišči je vredno omeniti smučišče Ski Center Durmitor, Savin Kuk in Bjelasico, ki ima tudi 6 sedežnico.

Zip line

Doživi kanjon Tare na edinstven, predvsem pa adrenalinski način. Red Rock zipline se nahaja poleg znamenitega mostu Đurđevica, le 23 kilometrov iz Žabljaka. Za zip line boste odšteli 10 eur po osebi.

Nacionalni park Durmitor: Žabljak: red rock zipline

Most Đurđevica

Betonski most Đurđevica nad Taro, je ena od glavnih atrakcij nacionalnega parka Durmitor. Most se nahaja na križišču med Mojkovcem, Žabljakom in mestom Plevlja. Most je zgrajen iz petih lokov, dolg je 365 m, nad Taro pa se dviga kar 172 metrov visoko.

Nacionalni park Durmitor: Žabljak: most Đurđevica

Črno jezero

Črno jezero je največje in najbolj obiskano med osemnajstimi jezeri, ki ležijo v nacionalnem parku Durmitor. Do jezera je 3 kilometre, tako da se lahko iz centra Žabljaka odpravite tudi peš. Če sem pridete z avtom, bo potrebno plačati še parkirnino 2 €. Okoli jezera je lepo označena slikovita pohodniška pot, dolga 3.5 km. Za vstop v park pa boste odšteli 3 eur po osebi.

Razgledna točka Čurevac

Čurevac je lahko dostopna razgledna točka nad kanjonom Tare, ki se s svojo nadmorsko višino 1625 m strmo dviguje nad kanjonom. Iz Žabljaka se lahko kar peš odpravite na Čurevac (8 km) ali pa se tja odpravite z avtom. Da boste pot lažje našli lahko v navigacijo vpišete kordinate za izhodišče S43 10.847′ in V019 07.580′. Z Čurevca je lep razgled na kanjon Tare in gorsko vasico Tepca. Pot ni naporna (250 m višinske razlike), vseeno pa pot zahteva primerno obutev (superge).Nacionalni park Durmitor: Čurevac

Rafting

Rafting na Tari je še ena izmed stvari, ki je ne smete zamuditi. Svoj rafting izlet si lahko rezervirate kar v Žabljaku, v eni izmed mnogih agencij. Cene raftinga se gibljejo od 40 € naprej.

Nacionalni park Durmitor: Tara raftingVzpon na Bobotov Kuk

Bobotov Kuk je s svojimi 2523 metri najvišji vrh Črne gore. Nanj se lahko odpravite iz Žabljaka, pot pa vam bo vzela 10 do 12 ur hoje. Lahko se na vrh odpravite tudi po krajši poti iz Sedla, od koder boste vrh osvojili v 2-3 urah. Midva sva sicer želela osvojiti Bobotov Kuk, vendar sva na koncu presodila, da nisva ravno v najboljši kondiciji, zato sva vzpon rajši pustila za prihodnjič.

Panoramska cesta skozi Nacionalni park Durmitor

Če niste ljubitelj hribolazenja, vendar pa vseeno želite občudovati lepote Durmitorja, lahko to naredite z avtom. Nekaj km iz Žabljaka zavijte za prelaz  Sedlo (1907 m) in že po nekaj kilometrih vzpona, boste imeli čudovit razgled na vršace Durmitorja.

Nacionalni park Durmitor: Durmitor

Kje spati?

V Žabljaku najdete vse od hotelov, sob, kampov, do lesenih gorskih koč. Najin prvotni plan je bil, da bova kampirala. Vreme nama ni bil niti malo naklonjeno, zato sva si raje poiskala apartma. Nastanitev sva našla v centru mesta v apartmajih Center, ki se nahajajo v centru mesta. Apartma je bil čist, lepo opremljen, v njem pa sva našla vse kar sva potrebovala. Za nočitev sva odštela 25 eur.

Če imate željo po divjem kampiranju, sva po pomoti zašla in našla čudovit kraj, nedaleč stran od centra mesta, kjer lahko verjetno brez problema kampirate. Odlično mesto najdete na: S43 10.843′ in V019 07.552′. Gre za travnike, odmaknjene od centra mesta, kjer se brez problema najde kakšen prostor, da se skrijete pred radovednimi očmi.