Danes se iz Feza odpraviva čez srednje gorovje Atlas. Iz urejenih avtocest, ki sva jih bila vajena zadnje dni, naju čakajo regionalne ceste, za katere ne moreva ravno trditi, da so slabe in luknjaste, kot sva velikokrat prebrala ali slišala. V Maroku je potrebno ves čas voziti po predpisih, saj so po mestih povsod policaji. Na avtocesti policaji stojijo na vsakem kilometru, kot tudi na rondojih, kjer je omejitev 30 km/h. Cestne patrulje stojijo pred skoraj vsako vasjo, v sami vasi in tik za njo. V Maroku je tako priporočljivo voziti po predpisih, v nasprotnem primeru zna za par deset evrov trpeti vaša denarnica. Prav nisva se morala načuditi, koliko je policajev, zanimivo pa bi bilo vedeti kakšen odstotek prebivalcev je zaposlenih na policiji.

Slišala sva veliko tudi o tem, da smo turisti velikokrat na tapeti, da smo naredili kakšen prekršek oziroma, da se nismo vozili po predpisih. Lahko, da sva midva imela srečo, saj sva jo iz Maroka odnesla brez kazni. Policaji so naju v dvanajstih dneh ustavili dvakrat, vendar ko so videli, da sva turista, so nama samo pomahali, da naj nadaljujeva vožnjo.

Najina današnja končna točka, je majhno mesto Midelt, ki leži na 1500 metrih nadmorske višine med srednjim in visokim Atlasom. Midelt je odlično izhodišče za vzpon na najvišji vrh celotne Severne Afrike – Jebel Toubkal, ki je visok 4167 metrov.

Skoraj 200 kilometrov dolga pot do Midelta naju pelje mimo maroškega smučarskega središča Ifrane, ki je kot oaza sredi puščave. Na trenutke se nama zdi, da je Ifrane kot nekakšna Švica v Afriki, saj puščavski pesek zamenja gosta trava golf igrišča, strehe dobijo stožčasto obliko, veliko je tudi luksuznih vil z bazeni…

Pot naju vodit tudi mimo mesta, kje se nahaja strogo varovana kraljeva rezidenca, tukaj pa sva doživela verjetno največje presenečenje. To so listavci, ki so se bohotili v čudovitih jesenskih rumenih barvah.

Nočitev v Mideltu ni veliko, tista ki jih najdemo na bookingu, so pa relativno draga za tisto kar ponujajo. V Lonely Planetu sva našla poceni hotel Atlas, ki ga na bookingu nisva našla, zato sva se ob prihodu v Midelt odpravila kar do hotela. Hotel Atlas je precej mali hotel v centru mesta, ki ponuja čisto preproste sobe. Hotel je primeren za tiste, ki jih ne moti wc na »štrbunk«, skupni tuši ter preprosta sobica. Za nočitev z uporabo tuša sva odštela 140 dh.

Stroški:

  • Hotel Atlas = 140 dh (12,40 €)
  • Kosilo = 100 dh (8,85 €)
  • Voda = 12 dh (1,06 €)