Kampiranje postaja vedno bolj in bolj priljubljena oblika počitnikovanja pri nas in tudi sama nisem nobena izjema. Iz nekoga, ki pred leti ne bi za noben denar spal v šotoru, sem se prelevila v totalno navdušenko spanja v šotoru. Še raje kot bivanje v kampih, obožujem kampiranje na divje, v naravi. V vseh letih kampiranja sva se že pri pakiranju kamp opreme tako zverzirala, da ne potrebujeva veliko časa za odhod. Z vami deliva osnoven seznam z nasveti Kaj potrebujem za kampiranja? 

Kampiranje je zakon

Čeprav se kampiranje smatra kot preprosto prenočevanje, še to ne pomeni, da bo tudi sama priprava in organizacija enostavna. Sama bi rekla, da nekako ločim kampiranje na tri načine. Prvi način, kjer potrebuješ samo osnovno kamp opremo, kot je šotor, spalna podloga ter spalna vreča in je namenjena samo prenočevanju. Drugi način, kamor spadava tudi midva, je da si kampiranje olajšaš še s kakšnim osnovnim kamp pohištvom, paviljonom in tretji, kjer si v kampu postavijo celotno rezidenco. Sama sva pristaša bolj minimalističnega kampiranja in s seboj vzameva res tisto kar potrebujeva. Čar kampiranja je ravno tudi v sami improvizaciji. Manj kot kompliciraš, bolj boš užival v kampiranju. Nama se je že tudi zgodilo, da sva na kampiranje odšla brez pribora. Cel vikend sva improvizirano kuhala, jedla pa sva s kuhalnico in plastičnim nožkom.

Kaj potrebujem za kampiranje?

Kot sem že omenila, priprava na kampiranje potrebuje organiziranost in vnaprejšnji razmislek kaj potrebujemo. Seznam stvari je lahko daljši ali krajši, vsekakor pa bomo za kampiranje potrebovali nekaj nepogrešljivih kosov opreme. Skozi leta kampiranja (lani sva v šotoru preživela kar 30 noči) sva zamenjala kar nekaj kosov kamp opreme in ugotovila kaj točno potrebujeva. Večina kamp opreme sva nakupila v Decathlonu. Imajo pestro ponudbo z ugodnimi cenami in tudi s samo kvaliteto izdelkov sva izjemno zadovoljna.

Šotor

Nepogrešljiv pripomoček na kampiranju. Na trgu najdemo ogromno šotorov, ki se v grobem razlikujejo predvsem glede na velikost, način kampiranja, ceno in samo uporabnost. V vseh letih kampiranja sva zamenjala kar nekaj šotorov. Vedno se drživa nenapisanega pravila, da šotor vedno kupiva za eno osebo več. S tem bo v šotoru malenkost več prostora tudi za odlaganje stvari. Če potrebujete šotor za več dnevno bivanje v kampu, izberite večji šotor s stojno višino. Za podaljšane vikende ali roadtripe, kjer boste šotor večkrat postavljali, izberite manjši in hitro postavljiv šotor. K osnovni opremi šotora spadajo tudi klini in manjše kladivo.

Pri nakupu šotora ne varčujete, sploh če boste veliko kampirali. To ne pomeni, da morate vzeti najdražji šotor na trgu, ampak da raziščete kaj in kje dobite največ za svoj denar. Izberite šotor z čim višjim vodnim stolpcem, saj vas hitro lahko preseneti deževje. Verjemite, da je zadnja stvar, ki jo v tistem trenutku želite, da vam šotor premoči. Nama je pri šotoru tudi zelo pomembno, da ima nekaj predprostora in dobro zračenje. Midva sva v Dechatlonu kupila hitro postavljiv šotor Quechua 2 Second XL in pohodniški šotor Quechua Trek 500, ki nama odlično služi za potovanja z letalom, na roadtripih in vikend pobegih na morje.

Podloga za spanje

Ena od najbolj pomembnejših izdelkov za kampiranje, je izbira spalne podloge. Verjetno tudi med kampiranjem želite spati udobno in se ne zjutraj zbuditi celi polomljeni. Na trgu najdemo veliko različnih podlog za spanje, kot so samonapihljive blazine, armaflex, napihljive blazine ali podloge iz pene. Preizkusila sva vse in najbolj so naju prepričale napihljive blazine in podloga iz pene, medtem ko s samonapihljivimi blazinami nimava najboljših izkušenj. Sicer sva vedno kupila blazine nižjega cenejšega ranga, tako obstaja možnost, da je bila ceni primerna tudi kvaliteta.

Ležalne podloge se razlikujejo tudi po debelini. Debelejša kot je, bolj bo udobna, a bo zavzela tudi več prostora. Samonapihljiva blazina mora biti za udobno spanje debela vsaj 5-7 centimetrov. Isto velja za ležišča iz pene. Napihljivo blazino sva za 25 eurov kupila v Dechatlonu, ležišče iz pene pa za 35 € v Jyisku. Z obema sva zelo zadovoljna (spanje in kvaliteta) in ju priporočava za nakup.

Spalna vreča

Še en nepogrešljiv pripomoček za kampiranje. Spalne vreče ločimo glede na težo, dimenzijo in na letni čas uporabe. Ločimo jih tudi glede na obliko, saj so lahko pravokotne, v obliki mumije, ki so primerne za hladnejše dni, ter dvojne spalne vreče, ki se iz posameznih spalnih vreč združijo v eno in so za dve osebi. Pred nakupom je potrebno razmisliti, če boste kampirali samo v poletnih dneh ali tudi v spomladanskem in jesenskem času. Od tega je odvisno, kakšne lastnosti mora spalna vreča imeti. Midva prisegava na spalno vrečo Forclaz 500 v obliki mumije, da se zloži na malo in da je comfortna pri 5 stopinjah. Uporabljava jo tako v poletnih mesecih, kot tudi v hladnejših nočeh. Boljše je, da vam je spalka pretopla, kot da se izkaže, da vas med kampiranjem zebe.

Kaj potrebujem za kampiranje?

Nepogrešljiv pripomoček pri kampiranju je tudi topla spalka (Dolomiti)

Za spanje potrebujete tudi vzglavnik, ki ga midva najraje vzameva kar iz domače postelje. Če ste omejeni s prostorom, si lahko namesto vzglavnika podložite brisačo ali si omislite napihljiv vzglavnik, ki stane nekaj evrov.

Kamp pohištvo

Pod kamp pohištvo uvrščamo mizice in stole, kot še en kup pohištva, ki nam lahko olajša kampiranje. Pri kupovanju pohištva začnemo pri zložljivih stolih in mizici, ki naj bodo dovolj visoki in stabilni za obedovanje. Kasneje še lahko dokupite ostalo pohištvo, kot so kuhinjske omarice, omarice za oblačila, šotor za tuširanje ali preoblačenje itd.

Midva se večinoma seliva ali na istem mestu kampirava le nekaj dni, zato s seboj vzameva le stole in mizico, ostalega pohištva nimava oz. ga ne potrebujeva. Večina stvari imava pospravljenih v večjih plastičnih škatljah (hrana, oblačila, posoda, športna oprema), ki so se izkazale za odličen ter organiziran način za shranjevanje.

Paviljon za senco

Če sonce pripeka ali vas preseneti dež, bo paviljon ali cerada več kot dobrodošla. Na trgu najdemo pestro ponudbo paviljonov in cerad različnih oblik in cenovnega razpona. Najbolj popularen, cenovno ugoden in hitro postavljiv paviljon je vsekakor Brunner Medusa. Slednja se dobi v dveh velikostih in sicer 3x3m ali večja 4x4m. Manjšo sva v akciji ujela tudi midva in zanjo odštela 105 €. Vsekakor izjemno dobrodošla zadeva pri kampiranju, brez katere midva ne greva več na pot. Če najdeva prostor v kampu, ki je v senci, je običajno ne postaviva, če na parcelo pripeka sonce pa paviljon vsekakor tudi postaviva. Pri tem paviljonu je super, ker sta zraven priloženi dve stranski stranici, ki ju ob potrebi lahko pripnemo ob pripeki sonca s strani ali le pred radovednimi pogledi sosednjih kampistov.

Kaj potrebujem za kampiranje? Brunner Medusa

Paviljon Brunner Medusa 3x3m

Kamp posoda in kuhalnik

Nujno kar potrebujete na kampiranju je gorilnik na plin ali elektriko (indukcija), posodo za kuhanje, krožnike ter jedilni pribor. Sama prisegava na gorilnik na plinske kartuše ker kuhava veliko tudi izven kampa. Kartuše dobite skoraj povsod na bencinskih črpalkah, športnih trgovinah, bolje založenih trgovinah z živili, gradbenih trgovinah kot je Merkur, Obi itd. Posodo za kuhanje imava midva najraje takšno, ki je namenjena prav za kampiranje. Gre za set posode, ki se zloži ena v drugo in tako zavzame zelo malo prostora. Midva imava štiri delni set posode Rockza 20, ki sva ga za dobrih 50 € kupila v Iglu Sportu. Nedolgo nazaj sva kupila tudi indukcijsko ploščo, ki je zelo dobrodošla kot dodatni kuhalnik v kampu, če imamo elektriko. V nekaterih kampih so na voljo tudi brezplačne letne kuhinje, kjer si lahko pripravite obrok, če nimate svojega gorilnika.

Potrebovali boste še krožnike (priporočava plastične ali iz melamina), kozarce in šalčke, pribor ter kuhalnico. Zelo priročen je tudi manjši kanister s pipico, da imate vodo vedno pri sebi in ne rabite vedno hoditi po njo. Ne pozabite tudi na detergent in gobico za posodo ter plastični škaf, v katerega boste zlagali umazano in kasneje oprano posodo.

Hrana

S seboj vzemite le najnujnejše stvari, kot je kava, sol, sladkor, poper, vegeta… Vse ostalo boste lahko kupili na poti ali v trgovini v kampu. Vse omenjene začimbe shraniva v manjše plastične posodice, ki ne zavzamejo veliko prostora. Za nujne primere je dobro imeti pri roku tudi kakšne testenine, riž, instant juho, omako in konzervo.

Na najinih kampiranjih vedno kuhava bolj preproste jedi, ki se pripravijo hitro in za pripravo ne potrebujeva veliko sestavin in posode. Na najinem jedilniku se največkrat znajdejo testenine na 101 način, različne osvežilne solate, pečeno meso ter zelenjava na žaru, krompirjev golaž, omleta, rižota itd.

Hladilna torba

V vročih poletnih dneh izjemno prija mrzla pijača. To vam omogoča prenosna hladilna torba ali manjši kamp hladilnik. Zahvaljujoč termični izolaciji ohišja je mogoče ohraniti konstantno temperaturo, celo do 20 stopinj nižjo od temperature zunaj. Midva prisegava na klasično hladilno torbo, ki jo lahko priključiva v avto ali na standardno vtičnico v kampu. Večina torb je standardne velikosti (24 -32 L), kar zadostuje za eno ali dve pokončni 1,5L plastenki/steklenici, nekaj zelenjave in kakšno odprto ali hitro pokvarljivo hrano. Hladilne torbe lahko kupite v vseh bolje založenih marketih ali tehničnih trgovinah, cene pa se gibljejo od 40 € dalje. Najino hladilno torbo sva kupila v Big Bangu (24 L) za 50 eurov in nama odlično služi.

Če ste omejeni s prostorom ali se ne odločite za nakup hladilne torbe, lahko hladilnik ali polico v hladilniku ”najamete” v večini kampov. Ponekod brezplačno ali pa le za kakšen euro ali dva na dan.

Osebna higiena

Če se odločate za kampiranje, verjetno ne spadate v skupino oseb, ki s seboj na dopust vzame polovico kopalnice. Potrebujete le nekaj osnovnih stvari, kot je zobna ščetka ter zobna pasta, krema za obraz, glavnik, glavnik, gel za tuširanje ter šampon za lase, britvico, deodorant, kremo za zaščito pred soncem itd. Vso kozmetiko je najbolj priročno zložiti v kozmetično torbico. Potrebovali boste tudi eno ali dve brisači. Priporočava športne brisače, ki se zelo hitro sušijo, obenem pa zavzamejo zelo malo prostora.

V kolikor boste bivali izven kampa se opremite še s solarnim tušem. Gre za črno 10L vrečo, ki jo napolnimo z vodo in jo pustimo na soncu, da se zagreje. Še bolj elegantna rešitev je električni tuš, ki deluje preko avtomobilske vtičnice. Tole je najina nova pridobitev in nama je res žal, da ga nisva nabavila že prej. Za dobrih 18 eurov sva ga nabavila na Aliexpresu in nama konkretno olajša tuširanje pri divjem kampiranju.

Oblačila in obutev

Kampiranje naj nebi bila modna revija. Oblačila vsekakor zavzamejo kar nekaj prostora v naši prtljagi, zato priporočava, da prtljago premišljeno spakirate. Na najinih kampiranjih vedno spakirava bolj lahka in športna oblačila, vedno pa s seboj še vzameva kakšne kavbojke, lepo majčko ali oblekico, če bi jo slučajno potrebovala. Ne glede kako premišljeno zminimalizirava oblačila, jih še vedno spakirava preveč hihi.

Kaj potrebujem za kampiranje?

Kamping fashion 😛

S seboj obvezno vzemite še kakšne dolge hlače, jopico ali vetrovko ter debelejše nogavice, če se vreme skisa ali bodo noči hladne. Če vam zmanjka oblačil, jih lahko v skrajni sili operete z vodo na roke ali jih v kampu operete v pralnem stroju zastonj ali za nekaj evrov.

Enako velja tudi za obutev. S seboj vzemite le tisto, kar boste potrebovali, par zaprtih čevljev, sandale ter natikače, ki vam bodo prav prišli tudi pri tuširanju v kampu.

Popotniška lekarna

Na pot se nikoli ne odpravite brez vsaj osnovne popotniške lekarne. V najini popotniški lekarni boste našli tablete proti bolečinam (Diverin in Naklofen), tablete za črevesne težave (oglje in Linex), za blažje alergijske reakcije (Claritin), pinceto, obliže, gel za opekline, gel z aloevero, ki olajša opekline in pike žuželk, razkužilo in vlažilne robčke. S seboj imava le toliko zdravil, da zadostuje za dan ali dva, v primeru, da lekarne ni v bližini ali je le ta zaprta.

Za preganjanje dolg časa

Prva misel, kako bomo preživeli čas v kampu je, da si lahko čas krajšamo z elektroniko, kar pa ne drži. Po najinem mnenju je čar kampiranja ravno v tem, da se odklopiva od tempa najinega vsakdana. V tem času raje elektronske stvari pustite doma in za preganjanje dolg časa raje s seboj vzemite kakšno dobro knjigo, križanke, družabne igre, karte, balinčke, sup, loparje za badminton, karte, žogo, frizbi…

Kaj potrebujem za kampiranje

Supanje je odlična popestritev in preživljanje časa na kampiranju

Elektrika pri kampiranju

Za kampiranje v kampu boste potrebovali podaljšek dolg vsaj deset metrov in ponekod tudi adapter (v nekaterih kampih ga dobite na recepciji). Odveč vam ne bo tudi svetilka, hladilna torba, powerbank (v primeru, da ne boste imeli elektrike) ter polnilec za telefon ali ostale elektronske naprave.

Kadar kampirava v kampu večinoma ne potrebujeva elektrike. Elektrika se plačuje posebej ali je že všteta v ceno kampiranja, cena pa se razlikuje od kampa do kampa. Najine izkušnje z elektriko v kampih so takšne, da so cene kar zasoljene (tudi 4-5 eur na dan) in če nimava ravno potrebe po hladilni torbi, elektrike ne potrebujeva. Tukaj ne gre zato, da bi bila škrta, vendar elektrike večinoma res ne potrebujeva. Telefon polniva v avtu ali na powerbanku, ki si ga napolniva pred odhodom, kasneje pa ga napolniva na wcju ali na recepciji.

Sredstva proti komarjem

Ah ti nadležni komarji, nočna mora vsakega kampista. Kot najbolj učinkovito sredstvo za odganjanje teh nadlog, so se pri nama izkazale citronske sveče, Raid Spirale ter Autan sprej, ki ga nanesemo nase.

Ostale stvari

Ostane nam še nekaj stvari, ki jih boste potrebovali na kampiranju:

  • Vrv in ščipalke za obešanje perila
  • Viseča mreža in vrv, da jo pritrdimo na drevo
  • Oddeja
  • Zložljiv zaboj za shranjevanje
  • Nahrbtnik (za sprehod, plažo, pohod)
  • Krpe, papirnate brisačke
  • Vrečo za smeti

…in še za konec

Predno se odpravite na kampiranje s šotorom, se morate dobro pripraviti. Dobro je vedeti, če si boste prostor v kampu rezervirali ali ga boste poiskali na cilju. Vse kampe pri nas in na Hrvaškem najdete opisane na spletni strani Avtokampi. Za vsak kamp najdete opis, fotografije, cenik ter mnenja uporabnikov, ki so v kampu že bivali. To nam služi kot neko okvirno sliko o kampu in kaj od njega lahko pričakujemo.

Pred odhodom tudi toplo priporočava, da si naredite seznam vseh stvari, ki jih boste vzeli s sabo. Seznam si napišite na list papirja, nato pa na njem kljukajte stvari, ki ste jih že spakirali. Tudi če kaj pozabite, vam ne bo hudega. Čar kampiranja je poleg bivanja v naravi, tudi v sami improvizaciji. Nenavsezadnje lahko pozabljeno stvar naknadno kupite v trgovini.Kampiraje res ni idealen dopust za vsakogar, morda pa je vseeno dobra popestritev in nova izkušnja za vsakogar.

Če povzamem… Za kampiranje potrebujete šotor, spalno vrečo, oblačila, pripomočke za osebno nego, podlogo za spanje in še nekaj osnovnih kuhinjskih pripomočkov… Ostalo je le luksuz, ki ni nujno potreben.

Kaj potrebujem za kampiranje

Minimalistično kampiranje v Omanu