Najino potovanja začneva na severu Vietnama, v glavnem mestu Hanoi. Mesto je zanimivo predvsem zaradi ugodnih cen, zanimive arhitekture, odlične ulične hrane in starega mesta, kjer se vidi pristen način življenja domačinov.

Old Quarter

Stari del mesta, je že sam po sebi ena velika znamenitost. Dolge glavne ulice z visokimi zgradbami, stare četrti z ozkimi ulicami, kjer je polno garažnih prodajaln in kuhinj iz katerih omamno diši po okusni vietnamski hrani. Za ulice v starem delu mesta, bi lahko rekli, da so ena sama tržnica. Po pločniku moraš hoditi previdno, saj imajo domačini vse razstavljeno kar pred svojo hišo, na ulici.

Doživela sva celo to, da sva si ogledovala neko stvar in kar naenkrat se pripeljejo policaji in v megafon nekaj kričijo. Vsi prodajalci so v eni sekundi zmetali vse svoje izdelke v notranjost trgovine in tako naredili ulico spet prehodno.

Ponudba na ulici je prava paša za oči, zato ob vsej ponudbi zna trpeti tudi vaša denarnica. Možno je kupiti vse od nahrbtnikov, oblačil, čevljev, pokrival, elektronike, pripomočkov za gospodinjstvo in pa seveda ulične hrane, ki jo je v Hanoiu v izobilju.

Ulična hrana

Hanoi ima izjemno ponudbo ulične hrane. Ulična hrana je aromatična, sveža, predvsem pa lahka za želodec. Od tukaj izvira veliko vietnamskih tradicionalnih jedi, kot je Pho – juha z riževimi rezanci, zelenjavo in mesom. Najboljšo ulično hrano najdete prav na ulicah, znotraj majhnih garažnih restavracij, kjer ti na majhnih plastičnih stolih postrežejo naročeno. Odličen ananas, meso na palčki, sadni smutie, sendvič Banh Mi, razne ocvrtke in še mnogo drugega, dobite pri uličnih prodajalcih z vozički.

Obvezno morate poskusiti:

 • Pho – juha z riževimi rezanci testeninami, govedino in zelišči
 • Banh Coon – parjeni riževi zvitki, polnjeni z svinjino, gobami, čebulo in ribjo omako
 • Banh Mi – sendvič nadevan z svinjskim mesom, zelenjavo in omako

Kje spati?

Hanoi ponuja ogromna izbiro prenočišč, različnih cenovnih razredov. Čisto sobo z zajtrkom se dobi že za 8-15 €. Za 20-40 € na noč že dobite veliko in moderno opremljeno sobo in pa seveda butične hotele, za katere bo potrebno odšteti 80 € ali več. Nočitev si je najboljše rezervirati v Old Guarter oz. Stara četrt, ki ponuja veliko možnosti za raziskovanje in bližino zanimivosti. Midva sva spala v Hanoi Old Town Guesthouse, kjer sva za 14 € dobila čisto sobo, hladilnik, klimo in soliden zajtrk.

Transport po mestu

V Hanoiu je glavno prevozno sredstvo motor in ko boste iz kakšne ozke in stranske ulice prišli na glavno in precej prometno ulico, boste za hip malce obnemeli. Motor uporabljajo tako gospodje v oblekah, otroci za pot v šolo, gospodične v visokih petah, kot tudi štiričlanska družina.

Pri prečkanju ceste, se pojavi vprašanje, kako pa sedaj čez cesto? Preprosto. Takrat ko je gneča najmanjša, preprosto in samozavestno zakorakajte čez cesto. Ustavil se sicer ne bo nihče, vas bodo pa vozniki obvozili. Res je, da v mestu vlada prometni kaos, zato je glavno pravilo pri prečkanju ceste: Samo greš! Sicer je vse malo težje narediti, ko se proti tebi zapodi veliko motorjev, pa vseeno, ko zadevo parkrat preizkusiš, prečkanje postane popolnoma enostavno.

Slabega avta v mestu ne boste videli, ravno nasprotno. Videli boste najnovejše modele znamke Kia, Toyota, Hyundai itd., ki veljajo nekako za statusni simbol med bogatejšim delom prebivalstva.

Če bivate v starem delu mesta, je mesto najlažje raziskovati kar peš. Tako sva tudi midva mesto raziskovala kar peš, če pa vam hoja ni po volji, pa za raziskovanje uporabite taksi. Izberite uradne taksije, pri katerih poti ne boste preplačali.

Iz letališča v Old Quarter

Ob pristanku je prva stvar na katero pomislimo, kako bomo prišli do svoje nastanitve. Iz mednarodnega letališča Noi Bai, ki je od stare četrti oddaljeno 25 km, obstaja kar nekaj možnosti kako priti v mesto.

Najcenejša možnost je avtobus št. 86, ki vozi med 6 in 23 uro zvečer, vožnja v Old Quarter pa vas bo stala 30.000 VND. Avtobus ustavi na postajah v starem delu, vključno z postajo Long Bien in postajo pri jezeru Hoan Kiem.

Iz letališča se lahko v mesto odpravite tudi s taksijem, vendar bodite pozorni, da izberete zanesljive taksi službe, kot je Mai Linh ali Taxi Grup, saj veliko drugih taksijev zaračuna turistom dvojno ceno. Povprečna cena z taksimetrom do starega mesta je 350.000 -400.000 VND (14-19 €).

Zaradi najinega poznega pristanka v Hanoiu, nisva bila sigurna, če bova ujela zadnji avtobus, zato sva si ob rezervaciji prenočišča, uredila še prevoz iz letališča, za katerega sva odštela 11$.

* Na letališče se lahko odpravite prav tako z avtobusom št. 86

Kaj si pogledati v Hanoiu?

Hanoi sam po sebi ne ponuja veliko znamenitosti, vsekakor pa ima mesto dušo. Če imate za raziskovanje samo en dan časa, predlagava da si pogledate naslednje:

 • Old Quarter oziroma stari del mesta, je že sam po sebi ena velika znamenitosti. Za ulice v starem delu, bi lahko rekli da so ena sama velika tržnica.
 • Night Market poteka vsak petek, soboto in nedeljo od 19.00 ure dalje. Nočna tržnica poteka v starem deli mesta, ko se glavne ulice spremenijo v nakupovalni in kulinarični raj. Na tržnici boste našli vse od poceni majic, jaken, čevljev, sončnih očal, elektronike in seveda odlične ponudbe ulične hrane.
 • Train Street je ena izmed ”znamenitosti”, ki jo moraš videti, še bolje pa doživeti. Skozi ozko ulico, ki jo obdajajo visoke stavbe in kjer domačini živijo vsakdanje življenje, se skoznjo vsak dan pelje vlak. Ulico najdete med ulicama Kham Tien in Le Duan, kar je od Old Quarter 30 minut hoje. Vsak dan skozi ulico pripeljeta dva vlaka in sicer ob 15.30 in 19.30 uri.
 • Posedanje ob jezeru Khoan Kiem in ogled predstave vodnih lutk, ki je zelo priljubljena točka med domačini. Jezero zaljubljencev kakor mu tudi pravijo, ima na sredini tempelj, na katerem je eden izmed simbolov Hanoia.
 • Ogromen mavzolej Ho Chi Minha, ki je ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti mesta. Ho Chi Minh oziroma ”Uncle Ho” (striček Ho), kot ga kličejo domačini, je priljubljena romarsko središče vietnamcev. Ob obisku lahko obiskovalci izrazijo svoje občudovanje in hvaležnost do strička Ho, ki je državo vodil do neodvisnosti in ponovne združitve. Obisk mavzoleja je brezplačen, vendar pa se je potrebno držati strogih pravil. Med ogledom je prepovedano govorjenje, kazanje s prstom in fotografiranje. Ob vstopu v mavzolej morate vso fotografsko opremo pustiti pri varnostnikih, prav tako pa niso dovoljena kratka krila ali hlače in odprta ramena.
 • Dong Xuan Market je največja pokrita tržnica v Hanoiu, kjer trgovci na debelo prodajajo vse od gospodinjskih izdelkov, blaga, oblačil in živil.

 

Hanoi je vsekakor mesto, ki je pustilo prijeten vtis. Žal sva imela na voljo samo en dan časa za raziskovanje, tako sva si lahko ogledala in doživela le glavne znamenitosti. Vsekakor priporočava, da v mestu ostanete vsaj dva dni. Če imate možnost, bodite v mestu med vikendom, ko glavne ulice zaprejo za promet in pripravijo Night Market. Nakupovanje in ulična hrana je zagotovljena. Ko vas zagrabi lakota, ne iščite restavracij, ampak se vsedite na male plastične stolške in razvajajte svoje brbončice z odlično ulično hrano.

Stroški:

 • nočitev v Old Town Guest House NZ = 14 €
 • lokalna sim kartica = 10 €
 • narezan ananas na ulici = 25.000 VND (1 €)
 • Kosilo = 250.000 VND (10 €)
 • Juha Pho = 30.000 VND (1.15 €)
 • Smuti = 40.000 VND (1.50 €)
 • Meso na palčki = 10.000 VND (0.38 €)