Na meji z Grčijo nisva imela problemov. Zanimalo jih je kam greva in koliko dni bova na posamezni destinaciji. Bila sva na poti proti Meteori, katere sem se najbolj veselila na najinem tripu, saj je po raziskovanju in slikah delovala zelo zanimiva. Tudi v resnici je tako.

Meteora se nahaja nad edino ravninsko pokrajino – Tesalijo. Mogočne skale so bile v 11. stoletju pribežališče menihov puščavnikov, ki so se skrivali po jamah pred turškimi osvajalci. V 12. stoletju naj bi menihi začeli graditi prve samostanske komplekse. Že v 14. stoletju je bilo postavljenih že 20 samostanov, kateri so bili med drugo svetovno vojno bombardirani s strani Nemcev, ker so le ti mislili, da se v samostanih skrivajo uporniki.

Sedaj je obnovljenih šest samostanov. Ogledala sva si samostan Great Meteoro, za ogled katerega sva odštela 3 eure po osebi. V samostanu lahko vidimo stare rokopise, razkošna oblačila, vojaške uniforme, kelihi, verske podobe… Ženske si moramo pred vhodom v samostan nadeti krilo do tal, ki ga dobimo pred vhodom v samostan. V samostanu je prepovedano slikanje, saj morebitne kršitelje spremljajo skozi kamere, ki jih imajo nameščene v prostorih. Nekaj slik mi je vseeno uspelo narediti.


Po ogledu samostanov sva si poiskala prenočišče v mestu Kalampaki, ki ponuja kar nekaj kampov, sob in hotelov. Všeč nama je bil kam Vrachos, kjer sva za 16 eurov prenočila. Kamp je zelo všečen, saj ponuja čiste sanitarije, uporabo kuhinje s plinom, senčko, mir, pogled na meteoro, uporabo skupnega hladilnika, internet… predvsem pa tisto, kar sem komaj čakala – bazen, v katerem se po dolgi poti prileže namočit.

Po priporočilu slovencev, ki sva jih srečala v kampu, sva se naslednji dan odpravila proti Lefkasu. Pot naju je vodila mimo Ioannine, ki leži ob jezeru Pamvotis, na sredini jezera se nahaja otok Nisi, na katerem je samostan.

Pot na Lefkas nas vodi čez nekaj sto metrov dolg podvodni tunel, za katerega je treba odšteti 3 eure. Nato pa še čez manjši železni most na sam otok.


Lekas oz. po grško Lefkada, je otok, ki ga po prvem obisku, obiščeš ponovno. Tudi sama mislim, da se bom še na ta grški otok vrnila. Je otok z najlepšimi plažami v Sredozemlju, kot so plaža Egremi, Agios Nikitas, Porto Katsiki… Lahko izbiramo plaže z fino mivko, kot plaže z finim prodom. Midva sva obdelala severni del otoka, kjer lahko obiščemo glavno mesto Lefkas, ki je simpatično morsko mestece, kjer sva pa jedla najboljši gyros do sedaj.

Od slovencev, ki sta nama predlagala Lefkas, sva dobila takšna navodila, kot jih bom napisala sama. Ko prideš na otok čez železni most, kreni takoj desno, kjer na eni izmed plaž v vodi kraljujejo kajtarji na plaži pa stari mlini na veter. Ta severni del otoka je tudi zelo primeren za divje kampiranje.