Santorini, ikona Grčije. Eden od najbolj priljubljenih grških otokov poznan po celem svetu. Odkrijte njegova očarljiva mesteca ob pečini, z modrimi kupolami ter čudovitimi cvetovi, ki obdajajo stavbe. Vse skupaj združite s čudovitim in nepozabnim sončnim zahodom v Firi ali Oii ter odlično grško kulinariko.
 
V tem vodiču Santorini: vse kar morate vedeti, boste našli vse pomembne informacije, ki jih potrebujete za načrtovanje popolnega ter brezskrnega potovanja na Santorini. Vas zanima kje spati, kje jesti, kaj si ogledati? Berite dalje.

Santorini, ikona Grčije.

Uradno ime Santorinija je Thira. Otok se nahaja v južnem Egejskem morju in je del Kikladskih otokov. Velik je le 72km2 in na njem živi okoli 13.600 prebivalcev. Glavna panoga otoka je turizem, otok pa je znan tudi kot vulkanski otok, z odlično kulinariko in vinom. S tipično kikladsko arhitekturo, značilnimi  belimi hiškami z modrimi strehami, privablja turiste s celega sveta.

Pred več kot 1500 leti pred našim štetjem, je otok doživel eno od največjih eksplozij na Zemlji v zadnjih nekaj tisoč letih. Posledično je središče otoka potonilo, preostali del otoka pa je bil močno poškodovan. Posledično še ima danes Santorini obliko polmeseca z ogromno kaldero na zahodni strani, ki je nastala zaradi vulkanskega izbruha. Na sredini sta vidna še dva manjša otoka, ki sta ostanka starega vulkana. Eden od vulkanov (Nea Cameni) je še vedno aktiven, a trenutno ni nevarnosti za izbruh.

Santorini: vse kar morate vedeti

Eden od najbolj fotografiranih prizorov v Oii

Kako do Santorinija?

Na Santorini lahko prispete z letalom ali trajektom.

Letalo

Santorini ima svoje letališče, kjer nad plažo v Kamariju dnevno pristane tudi 25 letal. Letališče je mednarodno in tako obstaja veliko povezav znotraj Evrope (npr. Pariz, Amsterdam). Veliko letališč ima v času poletne sezone direktne povezave ali pa s prestopom v Atenah (večinoma).

Santorini ima v času poletne sezone (maj-september) odlične direktne letalske povezave iz bližnjih Benetk (Volotea) ter Dunaja (Ryanair, Wizzair). Povratne letalske karte se v glavni sezoni (julij-avgust)  dobijo že od 130 eur dalje (vključena prtljaga), v preostalih mesecih pa že tudi od 50 eur dalje.

Trajekti

Drugi način kako se lahko odpravite na Santorini, je trajekt ali hitra ladja. Otok je dobro povezan tako s celine (Atene) kot tudi z vsemi sosednjimi otoki (Mykonos, Ios, Kreta itd). Trajekti so hitri in udobni, ter z odličnimi povezavami v glavni sezoni. Cene trajektov so različne od ure potovanja, s kakšno ladjo plujete ter od samega ponudnika.

Na Santoriniju je pristanišče Athinios ali pristaniše Thira. Do pristanišča se lahko odpeljete z avtobusom ali taksijem, isto tudi v obratni smeri. Ob prihodu v pristanišče vas pričaka javni avtobus, ki vas za 2 € odpelje v Firo.

Najbojši čas za obisk

Najboljši čas za obisk Santorinija, je v toplejšem delu leta med aprilom in oktobrom. Čas je odvisen tudi od tega, kaj želite početi. Če vas ne moti gneča, Santorini obiščite v poletnih mesecih. Če pa destinacijo raje raziskujete brez pretirane gneče, a še vseeno želite kakšen dan preživeti na plaži, potovanje na Santorini raje načrtujte izven sezone, v aprilu, septembru ter oktobru.

Kako iz letališča do hotela?

Priporočljivo je, da si prevoz od letališča do hotela rezervirate že pred odhodom. Cene taksijev se od letališča do vašega hotela gibljejo med 20 € in 35 €, cena pa je odvisna v katerem kraju se nahaja vaš hotel.

Ena od cenejših možnosti prevoza je tudi preko portala hoppa, pri katerih sva si midva uredila prevoz, a jih enostavno ne priporočam. Na prevoz smo čakali izjemno dolgo, na koncu naju je kljub jasnim navodilom kje bivava, odložil na čisto drugi strani otoka. Tako sva ob enajsti uri zvečer iskala prevoz, kako priti do najinega hotela, ki je bil od naju oddaljen 20 minut vožnje. Vsaka šola nekaj stane, zato bova drugič raje s pomočjo google mapsa preverila kje se nahajava.

Če si predhodno rezervirate avto ali ATV, se lahko dogovorite, da vam ga pripeljejo kar na letališče (ob odhodu lahko naredite enako). Tako vas bo prevoz že čakal, s tem pa boste nekaj tudi privarčevali, ker ne boste posebaj potrebovali prevoza do vašega hotela.

Kako po Santoriniju?

Po Santoriniju se lahko premikate na več načinov. Gre za relativno majhen otok, ki ga od juga proti severu prevozite v pičlih 45 minutah.

Javni prevoz

Odličen in vsekakor najcenejši način prevoza po Santoriniju je javni prevoz. Z avtobusom lahko pridete kamorkoli na otoku, vendar boste morali vedno prestopiti v Firi, kjer je glavna avtobusna postaja. Enosmerne vozovnice stanejo med 1.80 € in 2.40 €, vozni red pa najdete na spletni strani. Vozovnico kupite kar na avtobusu, plačilo pa je možno samo z gotovino.

Avtobusi vozijo precej pogosto, po najinih izkušnjah ponavadi odpeljejo prej kot je zapisano na voznem redu. Če načrtujete raziskovanje Santorinija z javnim prevozom, si nočitev rezervirajte v Firi.

Najem avtomobila

Eden od dražjih, a tudi odličnih načinov premikanja po otoku, sploh če vas potuje več, je najem avtomobila. Na Santoriniju boste našli veliko ponudnikov za najem avtomobilov, cene najema pa se gibljejo od 45 € dalje. Priporočljivo je, da v času glavne sezone že pred potovanjem rezervirate najem avtomobila. Za najem vozila (ali motorja) boste potrebovali vozniško dovoljenje (če prihajate izven EU Mednarodno vozniško dovoljenje).

Najem štirikolesnika

Eden od najboljši načinov za raziskovanje Santorinija je nedvomno najem štiri kolesnika ali skuterja. Ceste so večinoma zelo dobre, a zelo ozke, zato je vožnja z štirikolesnikom zelo enostavna. Z najemom ATV motorja bo vaše raziskovanje izjemno zabavno, z njim pa se boste lahko zapeljali kamorkoli. Najamete ga lahko praktično kjerkoli, saj je ponudnikov dovolj. Za najem skuterja boste odšteli med 18-30 €/dan, medtem ko bo najem štirikolesnika malenkost dražji in sicer med 30-45 €/dan. Cena je odvisna od sezone in koliko močan štirikolesnik najamete. Za več dni kot najamete, bolj ugodno ceno lahko pričakujete. Santorini je precej hribovit otok, zato svetujeva, da najamete malo močnejši ATV (170 ccm/ 30 €/dan).

Santorini: vse kar morate vedeti, prevoz po santoriniju

Raziskovanje Santorinija je najboljše z štirikolesnikom

Najem štirikolesnika ima tudi slabo stran. Za uporabo so precej enostavni, a ne preveč varni, zato jih najemite le, če veste, da boste kos vožnji.  Veliko turistov preceni svoje izkušnje, zato hitro pride do kakšne nesreče. Pri vožnji bodite raje previdni, da ne pride do kakšnih nevšečnosti in pokvarjenih počitnic.

Kje bivati?

Če se prvič odpravljate na Santorini, se boste nedvomno spraševali, kje rezervirati nočitev. Otok ima praktično dve različi strani bivanja, zato izberite tisto, ki vam bolj odgovarja. Namestitve je najbolje rezervirati glede na vaš proračun in potrebe. Mesta s kaldero se nahajajo na zahodni strani Santorinija in je to nedvomno najbolj priljubljen del otoka pri turistih. Oia, Imerovigli, Firostefani in Fira ponujajo edinstven razgled in odlično izhodišče za raziskovanje mestec.

Za bolj umirjen dopust in poležavanje na plaži poiščite nočitve na vzhodnem delu otoka. Najbolj priljubljena mesta sta Perissa in Kamari, kjer najdete čudovite plaže.

Kammari – ima zaradi svoje osrednje lege dobro izhodišče, saj lahko v kratkem času in po dobrih avtobusnih povezavah pridete kamorkoli na otoku.

Perissa – ponuja široko paleto možnosti in aktivnosti. Njena prednost je predvsem bližina morja, ki ga od vsakega hotela dosežemo v pičlih petih minutah. V Perissi boste našli veliko barov, restavracij z grško hrano ter ponudnikov dnevnih izletov po Santoriniju.

Oia – najdražje mesto za nastanitev na Santoriniju. Tukaj boste našli čudovite kraje za bivanje v obliki butičnih jamskih hotelov z bazenom in s pogledom na kaldero. Če denar ni ovira ali se gre za kakšno posebno priložnost, si vsekakor privoščite bivanje tukaj. Nočitve takšnih luksuznih nastanitev se gibljejo od 600 eur do 2000 eur na noč. Oia se nahaja čisto na koncu otoka, zato ni idealna izbira, če želite raziskovati ves otok.

Fira – je glavna prestolnica Santorinija, ki nudi najboljše izhodišče za raziskovanje Santorinija. Vse je blizu in tukaj je veliko restavracij. V Firi boste prav tako našli veliko jamskih hotelov z neskončnimi bazeni, kot tudi cenovno ugodne hotele, le streljaj stran od glavnega dogajanja. Je idelana izbira, če želite otok raziskovati z javnim prevozom.

Nasvet: Če razmišljate o rezervaciji butičnega jamskega hotela  in sanjate o neskončnem bazenu, bodite pozorni kje in koliko je pravzaprav ta bazen velik. Sama nisva mogla verjetni svojim očem, ko sva videla kako je večina teh slavnih bazenov ‘’velikih’’ in na kakšnih mestih so postavljeni. Večina bazenov je velikih kot kakšen jakuzzi, nekateri še manjši. In vsekakor ni to tisto, kar si večina od nas predstavja. Plavanje do roba, kjer bi občudovali kaldero.

Na Santoriniju sva preživela 5 dni (+ 2 dni Ios). Štiri dni sva bivala v hotelu Andreas Studios, ki se nahaja ob glavni cesti v Perissi. Gre za  manjši urejen družinski hotel, s preprostimi studiji ter velikim bazenom. Za 4 nočitve z vključenim zajtrkom sva odštela 235 €. Hotel vsekakor priporočava, ker ima dobro razmerje med ceno in kvaliteto.

Santorini: vse kar morate vedeti

Odličen manjši hotel Andreas Studio v Perissi

Koliko časa ostati na Santoriniju?

Čim dlje, ker je Santorini enostavno čudovit. Čeprav si otok lahko v grobem pogledate v enem dnevu, vsekakor priporočam, da ostanete vsaj nekaj dni. Za prvi obisk priporočam, da ostanete vsaj tri dni. Na Santoriniju je toliko za videti in doživeti, da je škoda, da bi tukaj preživeli manj časa.

Če želite vaše raziskovanje Santorinija združiti z še malo poležavanja ob bazenu ali plaži, vsekakor ostanite šest ali sedem dni. V primeru, da imate na voljo več kot 6 dni, lahko potovanje združite še z obiskom katerega od sosednjih otokov, kot je Ios, Mykonos, Paros itd.

Midva sva na čudovitem Santoriniju preživela pet dni, vmes pa sva se za dva dni odpravila na raziskovanje Iosa. Skupno sva v Grčiji tako preživela sedem dni, kar nama je bilo idealno, da sva dodobra raziskala Santorini ter Ios. V teh sedmih dneh sva veliko raziskovala in bi nama kakšen dan več prišel še prav, da bi kakšen dan preživela bolj sproščeno in ležern na plaži ali ob bazenu.

Koliko naju je stalo tedensko potovanje v glavni sezoni na Santorini ter Ios?

Cena tedenskega potovanja na Santorini v kombinaciji z Iosom, je lahko različna glede na čas potovanja, predvsem pa koliko ”luksuza” si bomo privoščili. Santorini je znan predvsem kot izjemno draga destinacija, vendar lahko z malo iznajdljivosti ter prilagodljivosti postane precej ugodna počitniška destinacija.

Sedem dnevno potovanje na Santorini ter Ios naju je prišlo 1400 € (700 € po osebi). Končni okvirni stroški za (dve osebi) posamezne stvari so bili takšni:

  • Povratna letalska karta Dunaj- Santorini = 310 €
  • Prevoz, vinjeta, parkirišče na letališču = 113 €
  • Sedem nočitev (zajtrk + bazen) = 421 €
  • Kosilo, večerja, pijača = 140 €
  • Najem 4-kolesnika (4 dni) = 125 €
  • Trajekt na Ios (povratna) = 35 €
  • Bencin = 25 €
  • Hitri testi = 60 €
  • Prevoz iz letališča (taxi) = 30 €
  • Avtobus = 30 €

Nad končno ceno sva bila malo presenečena, saj sva pričakovala, da bo na koncu vse skupaj dražje. Če bi malce gledala na končni izračun, bi sigurno ta bil lahko še malo manjši. Glede na to, da sva potovala v vrhuncu sezone in da sva vse stvari rezervirala le nekaj dni pred odhodom, se nama je potovanje zdelo ugodno.

Santorini: vse kar morate vedeti

Največ lahko privarčujete, če se na Santorini odpravite izven glavne sezone, v tem času so cene letalskih kart ter namestitev nižje. Tudi na račun prevoza po otoku, se da veliko privarčevati. Namesto najema avtomobila ali štirikolesnika, uporabljajte javni prevoz. Za cenovno ugoden dopust, se tudi pri hrani ni potrebno odpovedati prehranjevanju v restavracijah. Grcija slovi kot odlična kulinarična destinacija, znana predvsem po odličnih gyrosih, grški solati, itd. Namesto dragih restavracij, poiščite lokalne restavracije, kjer za dobrih 2.5-4 eure ponujajo okusne gyrose, ki jih resnično morate poskusiti.

Valuta

Grčija je članica EU in za uradno valuto uporablja evro. Večinoma boste lahko povsod plačevali s kreditno kartico ali denar dvignili na bankomatu. Vseeno je priporočljivo imeti s seboj nekaj gotovine, saj manjše ulične trgovine večinoma ne sprejemajo kartic.

Kaj početi na Santoriniju?

Poskusite lokalno hrano

Grška hrana na Santoriniju je naravnost odlična, zato jo morate obvezno poskusiti. Po vsem otoku najdete odlične restavracije, kjer ponujajo odlične gyrose, pite, grško solato, tzatziki, baklavo, na žaru popečen feta sir, souvlaki, vrhunsko morsko hrano, musako…

Santorini: vse kar morate vedeti

Tipičen in odličen grški Gyros

Pohod od Fire do Oie

Ne glede na to ali ste strasten pohodnik ali ne, med vašim obiskom Santorinija obvezno na vaš seznam stvari dodajte pohod med Firo in Oio (ali obratno). Gre za enostaven pohod, dolg 10 kilometrov, ki vam bo vzel med dve in štiri ure hoje. To je najboljši način za raziskovanje štirih mest ter občudovanja kaldere.

Med pohodom je nekaj vzpona, vendar sama pot ni zahtevna in jo lahko prehodi vsak. Obvezno imejte ustrezno obutev, kot so superge, vsekakor pa pot ni primerna za japonke ali sandale.

Santorini: vse kar morate vedeti

Pot pričnite v Firi pri hotelu Atlantis, od koder samo sledite rdečim tablam, ki označujejo pot. Priporočava, da se na pot odpravite dovolj zgodaj (midva sva štartala ob 6.30), s seboj pa nujno vzamite prigrizke in dovolj vode (na poti je ni možno kupiti). Nazaj se lahko odpravite peš ali z avtobusom.

Namig: če ste tako nori kot midva, s seboj vzemite kopalke in pohod potegnite do konca Oie do zaliva Amoudi. Po prehojenih 14 kilometrih se zelo prileže skok v morje. Preverjeno.

Opazuj sončni zahod

Sončni zahodi na Santoriniju so fantastični in jih morate obvezno doživeti. Na Santoriniju boste našli veliko čudovitih mest za občudovanje sončnega zahoda, vsekakor pa je tisti najbolj znan iz ruševin gradu v Oii. Ne glede na gnečo, je vreden gužvanja med množico ljudi. Če vam gneča ni po godu, se lahko na sončni zahod odpravite tudi v Firo, Firostefani, Imerovigli ali Akrotiri.

Santorini: vse kar morate vedeti

Čudovit sončni zahod v Oii

Simpatična vasica Pyrgos

Obisk Pyrgosa je ena od najboljših stvari na Santoriniju, če se želite izogniti množici ljudi ter videti stran otoka, ki je turizem še ni spremenil. Pyrgos je bil nekdaj prestolnica otoka, v primerjavi s Firo in Oio, je tukaj precej tiho in mirno. Izgubite se med ozkimi uličicami in se povzpnite na Pyrgos Kasteli, enega od petih ter najbolj ohranjenih beneških gradov na otoku. Pyrgos ne ponuja samo čudoviteha sprehoda skozi simpatično vasico, ampak tudi neverjeten panoramski razgled po celotnem otoku.

Kammari

Kammari je obmorsko mestece v bližini letališča Santorini. V Kamariju boste našli črno prodnato plažo, ki leži pod goro Messa Vouno. Mesto je precej drugačno od ostalih mest. Tukaj boste našli veliko možnosti za turiste, kot so trgovine in butiki, taverne, ter kar nekaj barov in klubov, kjer strežejo odlično hrano in koktejle. V Kammariju je ob plaži dolga promenada, ki je idealna za večerni obisk ali lahkoten sprehod.

Akrotiri

Prazgodovinsko naselje Akrotiri je eno največjih in najpomembnejših prazgodovinskih naselij v Egejskem morju. Najdemo ga na južni strani Santorinija, zaradi plasti vulkanskega pepela pa je naselje odlično ohranjeno (podobno kot Pompei v Italiji). Ne glede, če ste ljubitelj zgodovine ali ne, si je arheološko najdiše Akrotiri zanimivo ogledati. Znotraj kompleksa si lahko ogledate številne najdbe in artefakte ter pomembne slike in predmete.
Cena obiska = 12 €

Zaliv Ammoudi

Pod strmimi pečinami Oie najdemo čudovit zaliv Ammoudi. Santorini je znan po okusni morski hrani in Ammoudi bay je eden izmed najboljših krajev, kjer lahko v eni izmed tavern pojeste okusno kosilo ali večerjo. Če želite zasesti najboljše mesto za večerjo ob sončnem zahodu, je priporočljivo narediti rezervacijo. In verjemite, je vredno. Če vam hoja ni odveč, se lahko iz Oie v zaliv spustite po skoraj 300 stopnicah ali se v zaliv preprosto zapeljete z avtobusom ali motorjem. Kot zanimivost. …tako na stopnicah v Firi kot Oii imate označene stopnice, da veste koliko jih morate še prehoditi do vrha.

Le streljaj stran (na levi strani, mimo restavracije) najdemo tudi manjšo kamnito plažo, na kateri zna biti v poletnih mesecih precejšnja gneča. Prav tako je plaža priljubljena med adrenalinskimi odvisniki, saj je v bližini zelo znano območje za skakanje iz klifov. Bila sva presenečena koliko ljudi skače in se jim tudi sama pridružila.

Fira

Fira je glavno mesto Santorinija in je največje ter svetovljansko mesto na otoku. Dviga se visoko na klifu kaldere z razgledom na vulkan in otok z imenom Thirassia. Mesto ima odlično kombinacijo naravnih lepot in družabnega življenja, z veliko restavracijami, kavarnami in bari, muzeji, številnimu butik in trgovinicami s spominki ter živahnim nočnim življenjem.

Pod Firo se nahaja staro pristanišče (the old port) do katerega vodi 600 stopnic. Na dnu pečine pristajajo tudi velike turistične križarke. Zaradi tega so iz pristanišča do mesta zgradili gondolo (6€). Iz pristanišča se do mesta lahko odpravite tudi peš, nekateri pa se namesto za svoje noge odločijo, da se bojo do vrha odpravili na osličkovem hrbtu. Morda se sliši zabavno, a prosim ne počnite tega. Te živali niso narejene za prenašanje večje teže, saj lahko nesejo le 20% svoje teže, turisti pa imajo bistveno več. Večina živali je tako na račun takšne turistične atrakcije (in lenih turistov) pohabljenih.

Santorini: vse kar morate vedeti

Fira je tudi idealna destinacija za romantično večerjo medtem ko opazujete sončni zahod. Tukaj boste našli veliko restavracij, ki ponujajo mednarodno kot tudi tradicionalno hrano, čeprav so tukaj cene višje kot drugod na Santoriniju. Ne glede na lokacijo, lahko še za nekako razumno ceno hrane in pijače uživate na terasi restavracije. Kolikor sva se sama zanimala za večerjo (a je bilo na žalost vse zasedeno ob robu terase), bi za večerjo kot so testenine, zrezek, pijača itd odštela okoli 50-60 eur. Če razmišljate o večerji ob sončnem zahodu, si obvezno predhodno rezervirajte mesto.

Oia

Oia je slikovita vasica s 1500 prebivalci na SZ delu Santorinija. Razteza se skoraj dva kilometra vzdolž severnega roba kaldere na višini med 70 in 110 metrov nad morsko gladino. Vasico sestavljajo tipične kikladske bele hiše obrnjene proti kalderi. Domačini Oio pogosto imenujejo ‘’ApanoMeria’’, kar v prevodu pomeni ‘’mesto na vrhu sveta’’. Tukaj boste našli labirint tlakovanih in ozkih uličic po hriboviti pokrajini, posejani z razkošnimi butiki, simpatičnimi kavarnami ter lokalnimi trgovinicami s spominki.

O privlačni lepoti tega mesta, kjer se proti večeru vsi zberejo ter si ogledajo čaroben sončni zahod, je bilo povedanega že ogromno. Oia ima prav posebno svetlobno in je pravi raj za fotografe in tisti, ki si želijo narediti čudovito fotografijo. Eno od najbolj priljubljenih mest za ogled sončnega zahoda je ravno v Oii, na ruševinah bizantinskega gradu. Priporočava, da ste na ruševinah gradu vsaj eno uro prej (ne pozabite na vodo in kakšen prigrizek), da si zagotovite najboljšo mesto za ogled. Verjemite, da ne boste edini, ki si boste želeli ogledati ta slavni sončni zahod.

Med obiskom Oie ne spreglejte najbolj priljubljenih fotografij, ki preplavljajo socialna omrežja. Sigurno ste že videli slavno fotografijo s tremi modrimi kupolami v ozadju? Cerkev s pobeljenimi stenami in tremi modrimi kupolami v ospredju, daje čudovit kontrast s pečinami in morjem v ozadju in je definitivno obvezno, da jo ujamete v svoj fotoaparat. Lokacijo najdete tako, da se iz glavnega trga (pri cerkvi) odpravite levo po glavni ulici. Kmalu boste na levi strani opazili trgovinico Kasandra jewellery, kjer zavijete levo. Od tukaj vas do treh modrih kupol loči le še nekaj korakov. A vedite, da je lokacija izjmno priljubljena med turisti, zato ne bodite presenečeni, da boste v vrsti čakali za fotografijo. Nekateri v lovu za nepozabno fotko plezajo po strehah apartmajev, ampak ne počnite tega. Ne da je nevarno, tudi ljudje, ki živijo tukaj imajo radi mir.

Izlet z ladjo ali katamaranom ob obali Santorinija

Dnevni izlet z ladjo ali katamaranom je ena od boljših stvari na Santoriniju. Najbolj priljubljena tura je enodnevno križarjenje po vulkanskih otokih in vročih vrelcih Palea Kamini. Raziskali boste otok Nea Kameni in njegov še aktivni vulkan, raziskovanje pa zaključite s sprehodom do vrha kraterja. Ogledali si boste tudi termalnce vrelce Palea Kameni, kjer se lahko tudi kopate. Izlet zaključite na otoku Thirassa, ki se nahaja tik pred Santorinijem.

Če iščete malce bolj romantični izlet, potem imam boljši predlog. Eden od najbolj osupljivih spominov na Santoriniju je nedvomno sončni zahod, ki ga doživete ob pogledu na Egejsko morje. Izberite bolj luksuzno križarjenje ob sončnem zahodu in tako na najboljši možen način zaključite dan na Santoriniju. Na izletu boste pluli ob obali Santorinija, se ustavili na treh mestih za kopanje, z masko raziskovali podvodni svet, dan pa zaključili z opazovanjem sončnega zahoda iz katamarana pod strmimi pečinami Oie. Cene takšnih izletov se gibljejo med 80 – 150 €, v ceno pa je navadno vključeno tudi kosilo in prigrizki (odvisno od ponudnika).

Plaže

Santorini ne slovi ravno kot destinacija, ki je znana po čudovitih in neokrnjenih peščenih plažah. Številne plaže na otoku so poimenovali kar glede na barvo peska. Vse plaže so lahko dostopne in kljub visoki sezoni niso prenatrpane. Najlepše plaže se nahajajo na vzhodni strani otoka, tukaj pa je zbranih nekaj najbolj popularnih plaž na Santoriniju.

Rdeča plaža (Akrotiri) – čudovita plaža, ki slovi po svoji edinstveni rdeči barvi. Najbolj znana plaža na Santoriniju, ki leži blizu starodavnega Akrotirija. Pesek je tukaj rjavno rdeče barve zaradi pečin, ki obdajajo plažo. Voda je čista in ravno prav topla.

Santorini, vse kar morate vedeti, rdeča plaža

Rdeča plaža, ena od najbolj znanih plaž na Santoriniju

Črna plaža (Perissa) – sedem kilometrov dolga plaža s črnimi kamenčki, ki se nahaja na vznožju gore Mesa Vouno. Na plaži boste našli plačljive ležalnike, bare in restavracije ter veliko vodnih aktivnosti. Črni vulkanski kamenčki so posebnost te plaže, ki pa se čez dan močno segreje in ni mogoče po njem hoditi bos.

Bela plaža (zaliv zraven Rdeče plaže) – za katero ne pričakujete bele barve. Plaža je zelo podobna večini plaž na Santoriniju, s črnimi in sivimi kamečki. Ime Bela plaža se nanaša na bele pečine, ki stojijo za plažo. Je manj prilubljena kot Rdeča plaža, zato je tukaj manj gneče.

Obiščite letni kino v Kamariju

Obisk Santorinija si lahko popestrite tudi z ogledom filma pod zvezdami v letnem kinu v Kamariju. Platno je postavljeno v bujnem vrtu, kjer predvajajo filme v angleškem jeziku (grški podnapisi). Vrata letnega kina se odprejo ob 20.30 uri, film pa se prične predvajati okoli 21.30 ure. Za ogled filma bo potrebno odšeti 8€.

Pojdi na degustaciji vina

Poleg turizma je glavna pridelava vina glavna dejavnost na Santoriniju. Vrsto grozdja Assyritiko, boste našli v številnih vinih, ki jih pridelujejo na otoku. Lokalne vinarne lahko obiščete sami ali se dogovorite za organiziran ogled. Najbolj priljubljene vinske kleti za obisk sta Santo Wines in Venesantos Winery.

Profitis Ilias

Obiščite samostan Profitis Ilias, najvišjo točko Santorinija, ki ločuje naselji Perissa ter Kamari. Iz vrha boste boste imeli 360 ° čudovit razgled daleč naokoli. Do vrha se lahko podate z avtomobilom, ATV-jem ali z lastnimi nogami. Iz Kamarija, Thire ter Perisse obstajajo pohodniške poti, ki vodijo do  samostana Profitis Illias.

Santorini, vse kar morate vedeti

Otok Santorini naju ni pustil ravnodušna in vsekakor se kmalu vrneva. Otok ima prav poseben čar, ki ga moraš enostavno doživeti. Na najino srečo, sva kljub visoki glavni sezoni, naletela na precej sproščeno vzudšje brez trume turistov. V času glavne sezone je lahko dnevno v Firi ali Oii tudi med 20.000-30.000 ljudi, ki si Santorini ogledajo med svojim križarjenjem.  Če želite Santorini doživeti v vsem svojem sijaju, in ne zgolj kot počitničko destinacijo, priporočava, da se na Santorni odpravite izven glavne sezone.