Zlata Praga, mesto stoterih stolpičev in po mnenju mnogih, eno izmed najlepših mest v Evropi. Praga je glavno mesto Češke, leži ob reki Vltavi in ima 1,2 milijona prebivalcev.

Praga je razdeljena na pet velikih področij.  Na levem bregu Vltave se nahaja srednjeveško mesto jedro Hradčany (Grad in katedrala) in Mala Strana (Little Quarter), s parkom Kampa in hribom Petrin. Na desnem bregu Vltave najdemo Staro mesto (Old Town) ter novo mesto (New Town).

Ker sva se za obisk Prage odločila relativno pozno, so bile vse ugodne nočitve blizu centra mesta zasedene, zato sva si nočitev rezervirala na obrobju mesta. Nočitev sva rezervirala preko spletne strani Airbnb, ki se je izkazalo za super in poceni namestitev. Lastnica nama je predlagala, da se do Prage odpeljeva kar z vlakom, s katerim prideva do centra mesta. Na železniški postaji kupiva 24-urno karto (4,4 €), ki velja od prve uporabe, z njo pa se lahko vozimo z vsemi javnimi prevozi (metro, tramvaj, avtobus in vzpenjača). Pred železniško postajo sta postaji za tramvaj in metro, katerega tudi uporabiva za premikanje po mestu. Podzemno sva oba prvič uporabljala in morava reči, da je zadeva zelo uporabna in preprosta za uporabo.

Praški grad

Prvi dan v Pragi, sva namenila raziskovanju levega brega Vltave. Najbolj poznana znamenitost na levem bregu Vltave, je nedvomno Praški grad (Prague Castle), ki je bil nekdanji dvorec čeških kraljev, danes pa je sedež češkega predsednika. Praški grad nima oblike klasičnega gradu, ampak je pravzaprav grajski kompleks in največji starodavni grad na svetu, saj je dolg 570 metrov in širok 130 metov, s svojo velikostjo pa se je vpisal tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, kot največji starodavni grad na svetu. Grad ne predstavlja videza tipičnega gradu, saj je bil grajen v različnih arhitekturnih slogih, razprostira pa se bolj v širino kot v višino. Grad je bil po koncu 1. svetovne vojne v razpadajočem stanju, zato ga je naš arhitekt Jože Plečnik obnovil in mu dal končno zdajšnjo podobo. Del mesta okoli gradu se imenuje Hradčany, grad pa je tudi pod Unesco zaščito. Za ogled gradu boste odšteli okoli 10 €.

V sklopu grajskega kompleksa si lahko pogledamo še: katedralo Sv. Vida, ki je najpomembnejša katedrala na Češkem, saj ima notri svoj sedež praški nadškof. Z gradnjo katedrale so začeli v 14. stoletju, današnjo podobo pa je dobila šele v 19. stoletju.

Zlata ulica

Zlata ulička (Golden Lane), ki je ime dobila po zlatarjih, ki so tukaj prebivali v 17. stoletju, ulica pa je ena izmed najslikovitejših v mestu. Včasih so tukaj živeli znani pisatelji, kot so Franz Kafka in Jaroslav Seifert. Sedaj je na ogled nekaj hišk, ki so spremenjene v muzej ali pa trgovine s spominki.

Po ogledu gradu se spustiva v Malo Strano, ki predstavlja skromnejši del mesta, ki se na eni strani drži grajskega hriba, na drugi strani pa se vije rekla Vltava. Za Malo Strano pravijo, da gre za enega najbolj slikovitih delov Prage, s hišicami, palačami, cerkvami, ki se tesno stiskajo ena ob drugo.

Praški grad, Mala Strana in Petrin hrib

Lennonov zid

Na potepu po Mali Strani ne gre izpustiti z grafiti pobarvanega Lennonovega zidu (Lennon wall), ki je dober odraz komunistične zgodovine Češke. Čeprav John Lennon ni bil nikoli v Pragi, ima tam svoj zid porisan z grafiti, na katerem umetniki in drugi ustvarjajo svoje umetnine. Prvi grafiti in s tem sporočila, so se na zidu pričeli pojavljati leta 1980. Skupina študentov je 17.11.2014 celoten zid pobarvala z belo barvo in napisala ”Wall is Over” (zidu je konec). Zid ni dolgo ostal prazen, saj so ljudje že naslednji dan ustvarjati nove grafite.

Praški grad, Mala Strana in Petrin hrib

Na levem bregu Vltave, se nahaja tudi čudovit park Kampa. Kampa je ime otočka, ki je eden najbolj mirnih predelov Prage, imenovan Mala Srana, a ga od njega loči potoček Čertovka. Ko se sprehodimo skozi tlakovano ulico Na Kampě, imamo občutek kot da se tukaj čas ustavi. Čudovita ulica z glavnim trgom, klopcami, čudovitimi uličnimi svetilkami in akacijami, na obeh straneh pa ogromno restavracij in prenočišč. To je kraj, kjer se lahko umaknemo od vsega praškega vrveža in malo uživamo v miru in tišini, stran od turističnega vrveža. Otok Kampa, od Male Strane ločuje Hudičev kanal oziroma Čertovka, katera na jugu pokriva park, na severni strani pa najdemo stavbe različnih veleposlaništev.

Praški grad, Mala Strana in Petrin hrib

Petrin hrib

Vzpenjačo ni tako preprosto najti, saj ni nikjer večje vidne table. Če se do vznožja Petrin hriba pripeljete z tramvajem, izstopite na postaji Ujezd, od koder vas do vzpenjače loči le nekaj deset metrov.

Na Petrin hrib se lahko odpravimo z vzpenjačo, lahko pa zagrizemo kolena v hrib, pot pa nam bo vzela okoli 20 minut hoje, ki bo poplačana z razgledom na staromestno jedro in Karlov most. Midva za vzpon izbereva kar vzpenjačo, saj sva že ta dan prehodila ogromno, zato izbereva bolj ležerno možnost. Ob prihodu do vzpenjače, naju preseneti dolga kača ljudi, ki čakajo na vzpon. Kljub vrsti, se izkaže, da ne bova rabila dolgo čakati, zato sva kmalu na vrhu Petrin hriba.

Petrin je mestni park z urejenimi sprehajalnimi potmi, ki vodijo na vrh. Na vrhu si lahko ogledamo botanični vrt, zvezdarno, cerkev sv. Lawrence ter opevani razgledni stolp.

Praga ima tudi svoj Eifflov stolp, ki je bil postavljen leta 1891 za namene pospeševanja turizma v Pragi. Praški turistični predstavniki, so leta 1891 obiskali Pariz in med tem obiskali tudi Eifflov stolp in si nekaj podobnega zaželeli tudi v Pragi. Stolp je visok 60 metrov, na vrh katerega vodi 229 stopnic. V primeri, da se želite povzpeti na vrh na razgledno ploščad, se lahko proti doplačilu 3-4 eura, na vrh odpravite z dvigalom. Iz stolpa je čudovit razgled na grajski kompleks, stadion, mostove na Vltavi, katedralo…

Praški grad, Mala Strana in Petrin hrib

Praški grad, Mala Strana in Petrin hrib

Stroški:

  • 3 nočitve: 138 €
  • Karta za mestni prevoz: 4,4 €/ osebo (110 CZK)
  • Terdelnik z nutelo: 3,1 € (80 CZK)
  • Kosilo v azijski restavraciji: 8 € (20CZK)
  • Vstopnina na Petrin stolp: 5,90 €/osebo (150 CZK)

Praški grad, Mala Strana in Petrin hrib

Praški grad, Mala Strana in Petrin hrib