V osrčju Dolomitov, le 16 km iz Cortine d’Ampezzo, ob sotočju dolin Ampezzo, Badia in Vordevole, se nahaja čudovito območje Cinque Torri. Ime Cinque Torri v prevodu pomeni pet stolpov, katerih pa je v resnici več. Da je samo pet stolpov, izgleda zelo od daleč oziroma ko se po cesti vzpenjamo proti prelazu Giau.

Do Cinque Torri vodi veliko poti, ki pa so si različne po težavnosti dostopa:

  • najlažja možnost je, da se kar z avtom pripeljemo do koče Rifugio Cinque Torri, ki se nahaja v neposredni bližini mogočne skalne gmote.
  • ena izmed lažjih poti je tudi da, da se iz Baita Bai de Dones (proti Paso Falzarego) s sedežnico odpravite do koče, od koder vas le nekaj minut loči do vznožja petih stolpov.
  • nekoliko daljša možnost, vendar z minimalno višinsko razliko, je pot od znamenitega prelaza Paso Giau (pot št 443).
  • zadnja možnost je, da pot začnete pri koči Rifugio Gallina, blizu prelaza Falzarega in se po poti št. 440 odpravite proti cilju. 
Dolomiti Cinque Torri

Paso Giau

Začetek poti

Najino pot začneva v Cortini, od koder se po precej ovinkasti cesti pripeljeva na vrh prelaza Giau. Parkirava avto, spakirava nahrbtnik in se mimo koče Rifugio Paso Giau odpraviva po široki makedamski poti, kjer prideva že do prvega razcepa, kjer se usmeriva desno po poti št. 443, z oznako ”Rifugio Novolau Ferrata”. Pot sprva poteka po travniku, kasneje pa preide v bolj skalnat teren.

Dolomiti Cinque Torri

Dolomiti Cinque Torri

Po precej strmem vzponu in po dobri uri hoje, prideva do točke, kjer se nama odpre čudovit pogled na Cinque Torri in kočo Rifugio Cinque Torri (2127 m), ki se nahaja v neposredni bližini. Na razcepu lahko pot nadaljujemo desno do 5 minut oddaljene koče, midva pa izbereva levo pot, ki pelje proti vznožju stolpov in že od daleč lahko opazimo številne poti, ki jih obdajajo v vseh smereh.

Dolomiti Cinque Torri

Dolomiti Cinque Torri

Dolomiti Cinque Torri

Ob povratku nazaj, sva v dilemi ali narediva krožno pot ali se nazaj odpraviva po isti poti. Malce sva zaskrbljena zaradi sumljivih oblakov, ki se precej hitro nabirajo okoli vrhov. Namesto krožne poti, raje izbereva isto pot po kateri sva prišla. K sreči sva se nazaj odpravila pravočasno, da sva se za las izognila megli, ki se je ob najinem odhodu spustila na prelaz.

Pot se nama ni zdela zahtevna, le na določenih delih je potrebno malce več previdnosti. Celotna pot je dolga okoli 12 km (izračun na podlagi športne ure), nama pa je pot vzela okoli 3 ure hoje v obe smeri.

Nekaj informacij: 

Izhodišče: Paso Giau
Cilj: Cinque Torri
Čas hoje: 1,5h
Dolžina poti: celotna pot 12 km
Zahtevnost: lahka pot