Ob planiranju letošnjega dopusta, sem  med drugimi iskala tudi možnost plezanja ferat. Nadvse me je razveselila Španija, ki ponuja kar nekaj zanimivih ferat. Na slikoviti obali Costa Brave, sem našla edinstveno Ferato Cala del Moli, speljano tik nad morjem. 

Ferata Cala del Moli

Ferata Cala del Moli se nahaja v Španiji, v predelu Katalonija, na slikoviti obali Costa Brave. Skalnate stene iz oranžnega granita in kremena, je pravo nasprotje z modrim tonom morja, je ena najlepših ferat v Kataloniji. Je edina ferata v Evropi, ki se nahaja nad morsko gladino in je dolga 480 metrov. Na nekaterih točkah se ferata lahko dvigne tudi do 28 metrov visoko nad morje. Ferata je sestavljena iz dveh delov, prvega lažjega dela in drugega malce težjega dela, na obeh delih pa premagamo nekaj visečih mostov. Ferata je namenjena začetnikom, kot tudi tistim malce bolj izkušenim.

Ferata Cala del Moli

Začetek ferate Cala del Moli

Izhodišče

Ferata Cala del Moli se nahaja v občini Sant Feliu de Guixols. Do nje najlažje pridemo z lastnim avtomobilom. Ferata je od Barcelone oddaljena 1.5h vožnje, kar je idealen dnevni izlet na obalo Costa Brave. če prihajate iz Girone, je še bližje, saj boste do ferate potrebovali zgolj 40 minut. Avto pustite na katerem od javnih parkirišč (v marini ali kje drugje), saj parkiranje na izhodišču ferate ni dovoljeno oziroma za to potrebujete posebno dovolilico. Prav tako ni na bližnjih parkiriščih dovoljeno parkiranje avtodomov, zato sva bila primorana poiskati divje parkirišče v naselju (koordinate).

Če nimate svojega avta, obstaja tudi možnost javnega prevoza. Iz Barcelone se odpravite iz avtobusne postaje Estacio del Nord do Sant de Guixols, kar vam bo vzelo 1.5 h vožnje (avtobusi vozijo na 2h). Iz Girone vozi avtobus vsakih 30 minut, same vožnje pa je 40 minut. Ko prispete na avtobusno postajo, boste do začetka ferate imeli 30 minut hoje.


Opis ferate

Na izhodišču nas pričaka informativna tabla, ki nakazuje smer in potek ferate. Ferata je sestavljena iz dveh delov. Prvi del ferate je lažji in primeren za začetnike. Spustiva se po varovani poti po pečini navzdol, do začetka ferate. Nadaneva si opremo in pričneva s plezanjem. Ta del ferate je res enostaven, ne zahteva pretirane fizične moči in prečka dva viseča mostova. Če ugotovimo, da plezanje ni za nas, lahko po preplezanem prvem delu ferate izstopimo in se vrnemo nazaj na izhodišče. Prvi del ferate se zaključi z atraktivnim in precej majavim visečim mostom.

Ferata Cala del Moli

Nato vstopimo v drugi del ferate, ki je že na začetku bolj zanimiv in težaven. Tukaj je ferata precej bolj zračna in speljana celo do 28 metrov visoko nad morjem. Na celotni ferati ni veliko naravnih oprimkov za plezanje, v pomoč nam je jeklenica in umetni stopi, ki so navrtani čez skoraj celo ferato. Ta del ferate ni tako enostaven in zahteva kar nekaj fizične moči ter koncentracije, saj je kar nekaj visenja na rokah. Vsekakor drugi del ferate ni primeren za začetnike oziroma tiste, ki se bojijo višine in nimajo zadosti moči v rokah.

Ferata Cala del Moli
Osnovne informacije:

  • dolžina: 480 metrov
  • težavnost: B/C
  • trajanje: 1 h
  • dostop/ sestop: 5 min
  • oprema: samovarovalni komplet, plezalni pas, čelada, popkovina, rokavice
  • višinska razlika: 20 metrov
  • primernost: za začetnike, kot tudi za bolj izkušene
  • izhodišče:

Najina izkušnja

Na spletu sva zasledila, da je ferata Cala del Moli izjemno priljubljena tako med domačini, kot tudi turisti, ki so željni novih izkušenj in popestritve na svojih počitnicah. Ker je ferata primerna tudi za začetnike, veliko lokalnih agencij ponuja vodenje in spremstvo pri plezanju. Posledično je v poletnih mesecih na ferati precej gužva in se lahko čaka vse tja do debele ure. Če se želite izogniti gužvi, priporočava, da se odpravite plezat dovolj zgodaj.

Sama ferata je znana kot enostavna in primerna za začetnike, ampak se tukaj ne strinjam popolnoma. Prvi del ferate je res enostaven, drugi del ferate, pa po najinem mnenju ni primeren za začetnike, sploh, če niso ravno v dobri formi. Čeprav so povsod (manjši) stopi za noge, veliko visiš na rokih, vmes se moraš pa še prepenjati. Midva sva preplezala že kar nekaj ferat, sva tudi v kar dobri formi, pa sem se morala jaz občasno pripeti na popkovino, da sem malo spočila roke.

Ferata Cala del Moli

Ferato sva plezala v mesecu aprilu, ko je ravno čas, ko galebi v stenah valijo svoja jajčka ali varujejo svoj podmladek. Par, ki je plezal pred nama, je imel z njimi kar nekaj težav. Ferata je na določenih delih speljana tako, da si le kakšen meter ali dva od gnezda, ki ga varuje galeb in ti so zelo zaščitniški. Na lastne oči sva videla, kako se je galeb začel zaganjati v plezalca in kar ni in ni odnehal. Ni mu preostalo drugega, kot da na težjem delu ferate, čim hitreje spleza ta del. Partnerka je raje zaključila s ferato. Midva sva sicer razmišljala ali greva naprej ali odnehava, vendar sva rekla, da nadaljujeva in da bova ekstra previdna. Medtem ko je en plezal, je drugi spremljal galeba, če se bo slučajno zagnal v koga od naju. Previdnost se je obrestovala in galeba nisva vznemirila do te mere, da bi se zagnal v naju. Je pa takšnih mest na ferati kar nekaj.

V osnovi je ferata Cala del Moli res fenomenalna in vredna plezanja, če se nahajate v teh koncih. Speljana je na vrhunski lokaciji in ravno prav težka, da te ne pusti ravnodušnega. Nama je bila še posebno v užitek, ker sva večji del ferate, imela praktično samo zase.