Otok Tenerife je eden od najbolj priljubljenih ter obiskanih otokov, med Kanarskimi otoki. Otok ponuja številne znamenitosti, izjemno raznoliko pokrajino, počitniške resorte ter najvišji vrh Španije. Tenerife popotniški vodič, ki ga ravnokar prebirate, ponuja vse pomembne informacije na enem mestu, ki jih potrebujete za potovanje na ta čudovit Španski otok.

Naj se vaše pootovanje prične…

Otok Tenerife

Otok Tenerife je največji od sedmih Kanarskih otokov in se nahaja zahodno od obale Maroka. Otok je vulkanske narave, z najvišjim vrhom Pico del Teide, ki je s 3718 tudi najvišji vrh Španije. Zaradi svoje raznolikosti, je eden od najbolj priljubljenih Kanarskih otokov. Ponuja ogromno različnih aktivnosti in raznoliko pokrajino, vse od belih in črnih peščenih plaž, vulkanske puščave, mogočnih klifov, pestrega nočnega življenja ter odličnega vzdušja.

Prav tako je obisk otoka idealen za družine, saj ponuja en kup zanimivih aktivnosti in tematskih parkov. Pri vsem skupaj pa je največji plus temperatura, saj le ta nikoli ne pade pod 15 stopinj. Čeprav gre za relativno majhen otok, pa se njegovo podnebje razlikuje. Južna obala otoka je bolj suha in sončna, medtem ko je sever bolj zelen in vlažen.

Nekaj osnovnih informacij:

 • največji in najbolj poseljen med Kanarskimi otoki
 • najbolj pogosto naseljen Španski otok, ki ima skoraj milijon prebivalcev
 • glavna gospodarska dejavnost na otoku je turizem, otok letno obišče 5 milijonov turistov
 • Tenerife v mestu Santa Cruz, gosti enega največjih svetovnih pustnih karnevalon na svetu (takoj za karnevalom v Rio)

Nacionalni park El Teide

Glede na število turistov, ki vsako leto pridejo na otok Tenerife, ne preseneča, da je nacionalni park Mount Teide najbolj obiskan park v Španiji. Mnogo ljudi ga obišče zaradi osupljive in nerealne pokrajine, ter številnih neverjetnih razgledov. Glavna znamenitost parka je vulkan Teide, s 3718 metri najvišja gora v Španiji in tretji najvišji vulkan na svetu.

Prav posebno doživetje je tudi vzpon na vulkan. Do nadmorske višine 3555 metrov vas pripelje gondola (39 eur/osebo), od tam pa se lahko povzpnete čisto na vrh vulkana. Za pohod potrebujete brezplačno dovolilnico, za katero zaprosite preko spleta (št. dnevnih dovolilnic je dnevno omejeno, zato si jo zagotovite pravi čas).

Za obisk nacionalnega parka obstajajo trije glavni pristopi. Odhod iz Puerto de la Cruza na severu, Los Christianosa na jugu in iz Los Gigantesa na zahodu. Priporočam, da se na pot odpravite zgodaj, da se izognete gneči.

Tenerife - popotniški vodič: nacionali park el teide, tenerife

Nacionalno park El Teide

Pohod Roques de Garcia

Nacionalni park El Teide ponuja številne pohodniške poti, ki omogočajo raziskovanje vulkanske pokrajine, čudovite razglede in edinstvene naravne znamenitosti. Ena od najbolj priljubljenih in tudi največkrat fotografiranih prizorov v parku, je pohodniška pot Roques de Garcia. Gre za lažji pohod, ki vodi skozi osupljiv del parka z znamenito skalno formacijo. Sam pohod je dolg 4 kilometre, za samo pot pa računajte okoli ure do ure in pol hoje.

Tenerife - popotniški vodič: Pohod Roques de Garcia

Enostaven pohod Roques de Garcia

Klifi Los Gigantes

Klifi Los Gigantes se nahajajo na zahodni obali Tenerifa, blizu istoimenskega kraja Los Gigantes. Klifi so znani po svoji impresivni višini, saj nekateri segajo tudi do 500 metrov nad morsko gladino. Okolica ponuja številne čudovite razglede na Atlanski ocean ter številne dejavnosti, kot so križarjenja, potapljanje ter občudovanje kitov in delfinov.

Tenerife - popotniški vodič, klifi los gigantes

Mogočni klifi Los Gigantes

Masca

Masca je majhna in izjemno slikovita vasica, ki se nahaja v gorskem delu Tenerifa, ob vznožju gorovja Teno. Nekdaj piratska vasica je bila do nedavnega dostopna le peš ali z oslom. Danes do nje vodi nova, a precej ozka in ovinkasta cesta, ki bo na preizkušnjo dala tudi najboljše voznike ob srečevanju nasproti vozečih vozil. Kljub izzivom pri dostopu do vasi, je pot do Masce vredna obiska, saj vožnja ponuja osupljive razglede na okoliško pokrajino.

Tenerife - popotniški vodič, vas Masca

Masca

Masca je poznana tudi po svojih pohodniških poteh. Ena od najbolj priljubljenih poti, je pot vzdolž Masca kanjona, ki vodi do obale. Pot je dolga okoli 3 ure in je primerna za izkušene pohodnike, s primerno obutvijo (povratek s čolnom in busom).

Tenerife - popotniški vodič, cesta masca

Vijugasta in ozka cesta do Masce

El Medano

El Medano je prijetno obmorsko mestece na JV strani otoka. Zaradi svojega sproščenega vzdušja in dobrega vetra, je priljubljeno med tistimi, ki iščejo mirno okolje ter ljubitelje kajtanja in windsurfinga. Glavna znamenitost mesta je plaža El Medano, ki je priljubljena destinacija za sončenje, kopanje in ljubitelje vetra in valov.

V neposredni bližini mesta najdemo tudi znamenito goro Montana Roja, ki se nahaja ob plaži El Medano. Izjemno priljubljen nezahteven vzpon med pohodniki, ki na vrhu lahko uživajo v čudovitem razgledu na okolico, vključno z obalo.

Tenerife - popotniški vodič, Montana Roja

Gora Montana Roja pri El Medano

Plaža Las Teresitas

Plaža Las Teresitas je ena najbolj priljubljenih plaž na otoku Tenerife, ki se nahaja na severu otoka v kraju San Andres. Plaža se ponaša z značilnim zlatim peskom, ki je bil pripeljan iz Sahare ter čistim morjem. To daje plaži prav poseben, edinstven videz. Plaža je zelo priljubljena pri družinah, saj jo ščitijo valobrani, s tem pa je tudi morje zelo mirno.

Do nje lahko dostopate z avtomobilom iz Santa Cruza ali drugih bližnjih krajev. Na plaži so tuši, stranišča in bari, kjer lahko obiskovalci dobijo pijačo ali prigrizke.

Tenerife - popotniški vodič, Playa las teresitas

Playa Las Teresitas

Nacionalni park Anaga

Nacionalni park Anaga se nahaja na severnem delu otoka in je značilen po svojih strmih hribih, globokih soteskah ter impresivni obalni pokrajini. Anaga je pravi mali naravni čudež, kraj, kjer lepota Tenerifa zaživi na najbolj spektakularen možen način. To je svet stran od živahnih plaž ter letovišč, ki ponuja vpogled v bolj divjo plažo otoka.

Nacionalni park je znan po svoji porašenosti z gozdovi in starodavnih lovorjevih gozdovih. Z dovolilnico za katero zaprosite na spletu, se lahko sprehodite čez najstarejši lovorjev gozd na svetu po poti Sendero de los Sentidos (Pot Čutov). Pot je razdeljena na tri različno dolge poti, najkrajša pa je dolga 350 metrov, zato je primerna za vse pohodnike, tudi gibalno ovirane.

Ne glede na to, ali se sprehajate po zelenju, raziskujete zaselke ali le preprosto uživate v panoramskih razgledih, je nacionalni park Anaga kraj, ki zajame bistvo naravne lepote Teneriva in ni obiskovalca, ki nebi bil navdušen nad nedotaknjeno divjino.

Med obiskom nacionalnega parka Anaga ne spreglejte razgledne točke Mirador de Jardina, od koder se v lepem vremenu vidi vulkan Teide, Mirador Cruz de Carmen ter Mirador Pico del Inglés.

Pohod Roque de Taborno v nacionalnem parku Anaga

Nacionalno park Anaga je priljubljena destinacija za vse ljubitelje pohodništva. Obstaja več pohodniških poti, ki ponujajo čudovite poglede na poraščene hribe, morje ter okoliško pokrajino. Eden od lažjih in bolj priljubljenih pohodov je Roque de Taborno, znan kot Matterhorn otoka Tenerife. Pot je srednje zahtevna, dolga približno 3.5 km in traja slabi dve uri. Pot se vije vzdolž Roqueja in pohodnikom ponuja panoramske razglede, ki preprosto vzamejo dih. Teren je ponekod skalnat in zahteva primerno obutev, kot so pohodni čevlji.

Tenerife - popotniški vodič, roque de taborno

Roque de Taborno – Kanarski Matterhorn

Tenerife - popotniški vodič, Roque de Taborno

Plaža Benijo

Med obiskom nacionalnega parka Anaga ne izpustite slavne Playa de Benijo, ki je znana po črnem vulkanskem pesku. Pot do plaže vključuje slikovito vožnjo skozi gorovje Anaga. Ko prispete, vas bo pričakal osupljiv pogled na črni vulkanski pesek, obdan z dramatičnimi skalnimi formacijami in pečinami, ki se strmo dvigajo nad Atlantskim oceanom. Do plaže vodijo stopnice, vendar mi lahko verjamete, da je vredno.Tenerife - popotniški vodič, playa de benijo

Obiščite katerega od Piscina Natural – Naravni bazeni

Izraz ”Piscina natural” so t.i. naravni bazen, napolnjeni z morsko vodo. Pogosto so obdani s kamnitimi ali skalnatimo območji in omogočajo enostaven dostop do vode. Na otoku Tenerife najdemo kar nekaj naravnih bazenov, ki so priljubljeni med domačini, kot tudi turisti. Najbolj priljubljene naravne bazene najdemo v La Listada (Arico), Puerto Santiago (blizu klifov Lost Gigantes), El Caleton (Garachio), Mesa del Mar (Tacoronte), Bajamar in še mnogi drugi. Če boste obiskali katerega od naravnih bazenov, je pomembno, da spoštujete naravno okolje, ter upoštevate morebitne varnostne napotke.

Tenerife - popotniški vodič, naravni bazeni

Naravni bazen v mesto Garachio

Pojdite na kosilo v katero od lokalnih restavracij Guachinche

Guachinche je tradicionalna restavracija, ki je značilna predvsem za otok Tenerife. Gre za preproste in domače gostilne, kjer ponujajo lokane jedi, pripravljeno iz lokalnih sestavin, kot so mesne jedi, ribe, krompir, največkrat pa postrežejo kar lokalno vino. Obisk guachinche-ja je odličen način, da doživte lokalno kulturo in okuse Kanarskih otokov. Najdete jih predvsem v podeželskih predelih in obmožjih vinogradov.

Plaže na otoku Tenerife

Na Tenerife najdemo kar nekaj raznolikih in čudovitih plaž za različne okuse, od tistih z belim peskom do črnih vulkanskih plaž. Odvisno od vaših želja in lokacije bivanja na otoku, boste zagotovo našli plažo, ki vam bo všeč in ustrezala vašim željam.  Mi smo obiskali naslednje:

 • Playa de las Teresitas – značilna zlata barva zaradi Saharskega peska
 • Playa de la Tejita – nahaja se pri El Medanu, peščena plaža, primerna za kopanje
 • Plaža Los Cristianos in Las Vistas – obe sta primerni za družine, saj je precej mirno morje, nahajata se 300 metrov narazen)
 • Playa del Patos – daljši dostop, vulkanski pesek
 • Playa del Bollullo – zelo lepa plaža, lahek dostop, vulkanski pesek
 • Playa del Benijo – črna peščena plaža, z značilnim črnim peskom

Aktivnosti primerne za otroke

Tenerife je izjemno priljubljena destinacija med družinami in to povsem upravičeno. Otok ponuja kar nekaj zanimivih parkov in tukaj je nekaj predlogov:

 • Loro Park – eden izmed bolj priljubljenih živalskih vrtov V Evropi, ki se nahaja na severu otoka, v Puerto de la Cruz. Park je znan po svoji bogati zbirki živali, botaničnih vrtovih in številnih atrakcijah za obiskovalce vseh starosti. Med najbolj priljubljenimi obiskovalci parka so nedvomno delfini, morski levi, pingvini, tigril, gorile ter papige.
 • Siam Park – vodni park v slogu Tajske, kjer najdete številne atrakcije, kot so tobogani, počasne reke, bazene itd. Tukaj se bodo zabavali tako najmlajši na otroških atrakcijah, kot tudi odrasli, željni adrenalinskih dogodivščin ali le umirjenega poležavanja ob bazenu
 • Jugnle Park – živalski vrt, ki je manj obljuden kot Loro Park, znan pa predvsem po spektakularnih predstavah
 • Zoo Monkey Park – manjši živalski vrt, kjer prevladujejo opice, videli pa boste tudi manjše živali, kot so želve, hrčki, ptice itd.

Najpogostejša vprašanja – nasveti

Najem avtomobila

Najem avtomobila na Tenerifu je po najinem mnenju, eden od najbolj preprostih najemov avtomobila. Najcenejša in najbolj popularna izbira pri večini popotnikov je agencija Cicar, tik za tem pa Reisen avto.

Avto sva rezervirala 14 dni pred odhodom in sva za las še dobila avto, je bila pa cena višja, kot če bi avto rezervirala mesec ali več prej. Dobila sva veliko informacij, da se cene dnevnega najema gibljejo okoli 18-20 eur na dan, vendar so to precej stare informacije. Za 11 dnevni najem, sva odštela 300 eur. Pri Cicar je super, ker ne rabiš nobenega limita na kartici, niti ob prevzemu in vračilu avta ne gledajo možnih poškodb. Tudi ni potrebno doplačati dodatnega zavarovanja in otroškega sedeža, ki si ga lahko izposodite brezplačno.

Tenerife - popotniški vodič, najem avtomobila

Letalske karte

Kanarski otoki so zadnja leta postali precej priljubljeni med popotniki, temu primerno so se zvišale tudi cene letalskih kart. Cena karte je odvisna predvsem vaše prilagodljivosti in časa potovanja. Mi smo potovali v drugi polovici novembra in sem našla kar ugodne karte (100 eur/oseba, brez prtljage), s tem, da sva bila prilagodljiva glede termina. Če nebi bila, bi bila cena enkrat višja. Karte sva iskala preko aplikacije Skyscanner in direktno na Ryanair-ovi spletni strani. Na Tenerife lahko ugodno letite iz bližnjih letališč, kot so Benetke, Dunaj in Milano.

Nočitve

Na Tenerife je ogromno ponudnikov apartmajev, cena pa je odvisna od lokacije, dela otoka kjer želite bivati ter opremljenosti apartmaja. Tako kot vedno, sva tudi tokrat rezervirala apartma kar preko bookinga. Obstaja tudi skupina na fb, kjer slovenci oddajajo apartmaje na Tenerifu. Kolikor sem spremljala, so precej normalne cene in lepi, urejeni apartmaji.

Čeprav je otok Tenerife relativno mali otok, ima precej različno klimo. Medtem ko je jug otoka precej turističen in topel, je severni del otoka bolj zelen in malenkost hladnejši (razlika okoli 4 stopinje).

Mi smo se selili trikrat in spali v naslednjih apartmajih, ki jih vsekakor priporočava:

 • Studio with garden, v bližini kraja Las Galletas, pritlični apartma, z vso potrebno opremo, začimbami, brisačami za plažo, vino kot dobrodošlico in res lepo teraso
 • Apartamento moderno Timanfaya – moderen in prostoren apartma v bloku, stol za otroka, igračke, brisače, parking v garažni hiši
 • My little bungalow – vrstna hiška v kraju Pal-mar, zelo blizu plaže, dve sobi, tri terase, osnovna oprema za bivanje

Primeren čas za obisk

Primeren čas za obisk Tenerife je skozi vse leto in otok bi lahko poimenovali kar otok večne pomladi. Medtem ko so poletja vroča, je zima idealen čas za obisk, če želite pobegniti nekam na toplo. Tenerife ima namreč odlično klimo, veliko sončnih dni ter malo dežja. Zima na otoku pomeni poletna oblačila in kopanje v morju na jugu. Povprečne temperature se pozimi gibljejo med 15 stopinj zjutraj in do 25 stopinj čez dan.

Koliko dni

Večina Tenerife obišče za en teden, kar je dovolj, da raziščete vse glavne znamenitosti, še vseeno pa vam ne bo potrebno hiteti. Mi smo sicer ostali 11 dni in nam je bilo idelano, da smo s počasnim tempom raziskovali otok, še vseeno pa imeli dovolj časa za sproščene sprehode in kopanje.

Cene na Tenerife (cene so za november 2023)

 • Cene hrane – v trgovini so podobne kot pri nas. Nekaj je ceneje, nekaj pa dražje. Večina sva si kuhala sama, hrano pa kupovala v Lidlu ali Hoferju.
 • Nočitve – apartma za dve osebi se dobi že od 40 – 50 eur dalje, za 4 osebe pa od 60-70 eur dalje. Cena je odvisna od lokacije, potreb itd
 • Bencin – liter bencina je 1.30 eur/l
 • Najem avtomobila – 28 eur/dan
 • Zabaviščni parki in izleti – 10 – 40 eur/osebo
 • Restavracije in bari – podobno kot pri nas ali ceneje (dve kavi z mlekom 3.5 eur, pica 6-8 eur, pivo 2.5 eur)

Je Tenerife primeren za potovanje z dojenčkom?

Absolutno. Otok je primeren tako za aktivne družine, ki si želijo raziskati otok, se kopati v morju, iti na kakšen pohod ali dva, kot tiste, ki si želijo umirjenega poležavanja na plažah in se sprehoditi po kakšni mestni promenadi.

Na Tenerife smo potovali  pri Jonovih sedmih mesecih, v obdobju, ko sva pričela ravno uvajati gosto hrano. Računala sva, da bova na otoku našla ogromno ponudbo sadja in zelenjave, pa ni bilo ravno tako. Cvetača in brokoli ni ravno pogosta na njihovem jedilniku, zato je v večini trgovin niso imeli, kjer pa je bila, je bila pa tudi cena precej visoka. V večini so imeli le nekaj vrst krompirja (navaden, sladek), korenje, že vnaprej pripravljeno solato, hokaido bučke. To seveda ni razlog za ne potovanje, le kot informacija, da če ste ravno v fazi uvajanja hrane, da ne boste presenečeti, tako kot midva. Je pa tako, manj kot kompliciraš, boljše je 🙂

Če te je tale prispevek navdušil za potovanje ali pa bil v pomoč pri načrtovanju dopusta na Tenerifu, bi bila vesela, če si vzameš minutko časa in naju podpreš. V pisanje takšne objave in podajanja informacij gre namreč kar nekaj časa in moje dobre volje. Podpreš naju lahko tako, da nama častiš kavo, rezerviraš svojo nastanitev na bookingu preko tega linka ali klikneš na katero od reklam na blogu. Klik na reklame ali rezervacija preko najinega linka na bookingu, te ne stane popolnoma nič, midva pa od tega dobila delček provizije. Nič bat, obogatela ne bova, za kakšno kavo ali dve, pa bo 🙂 Hvala