Pred parimi meseci sva se popolnoma navdušila nad plezanjem ferat oziroma zavarovanih planinskih poti. Komaj sva čakala na pomladne temperature, da lahko splezava še kakšno ferato. Glede na najino znanje in dosedanje izkušnje, izbirava lažje ferate, ki jih je v Sloveniji kar nekaj. Ena od takšnih ferat je ferata Lisca.

Ferata Lisca

Ena od nama najbližjih lažjih ferat, je ferata na 948 metrov visoko Lisco pri Sevnici. Lisca je izjemno priljubljena izletniška točka v Posavju, poznana predvsem po vremenskem radarju na vrhu, zadnja leta pa tudi na račun speljane ferate pridobiva na prepoznavnosti.

Ferata je bila postavljena leta 2015 ob 110. letnici ustanovitve Posavske podružnice Slovenskega planinskega društva. Zavarovana planinska pot je speljana po južnem pobočju in je sestavljena iz petih delov. Posebnost ferate je, da lahko vsakega od teh petih delov enostavno obhodimo, če ugotovimo, da nam je posamezni del prezahteven. Ferata je dobo opremljena z varovali in nameščenimi klini ter skobami, tako je napredovanje lažje in bolj varno. Sama ferata nam nudi čudovite razglede na dolino Save. Na vrhu Lisce se nahaja Tončkov dom, kjer strežejo pijačo ter odlično hrano.

Ferata LiscaFerata Lisca
Izhodišče

Ferata Lisca se nahaja v Posavju, blizu Sevnice. Do izhodišča ferate lahko pridemo iz smeri Sevnice ali mimo Šentjurja preko Planine pri Sevnici. Pripeljimo se do vinske kleti Mastnak, kjer se usmerimo proti Lisci. Od tukaj se ves čas držimo desne poti, kjer po petih kilometrih pridemo do parkirišča pri naselju Cerje.

Od parkirišča pot nadaljujemo peš po asfaltirani cesti ob gozdu, kjer po nekaj korakih opazimo velik kamen, ki nakazuje smer plezalne poti. Po približno 15 minutah hoje po gozdi potki pridemo do vznožja stene, kjer je vstop v ferato.

Ferata Lisca
Najina izkušnja s ferato

Glede na najine izkušnje v plezanju zavarovanih plezalnih poti, ne morem kaj konkretno napisati o sami težavnosti in če je slednja ocenjena realno. Med plezanjem ferate sva izjemno uživala ter jo preplezala brez večjih težav in posebnosti. Ne bom rekla, da je zahtevna, vseeno pa je ne gre podcenjevati. Že v osnovi midva nimava težav z višino in plezanjem, zato nama preplezana ferata res ni delala težav, kar pa ne pomeni, da bo komu drugemu tako enostavna.

Ferata Lisca
Ferata Lisca
Meni se je malo zataknilo le pri zadnjem, najtežjem delu, ki je ocenjen z D/E. Prebolela corona izpred parih tednov, je pri meni pustila kar nekaj posledic na moči in v tistem momentu sem malo precenila svojo trenutno fizično moč. Zadnji del mi od spodaj ni deloval težak in sem ga želela preplezati. Na sredini sem ugotovila, da še nisem dorasla takšni težavnosti. Na srečo mi glava v takšnih momentih ostane mirna in zbrana, tako sem se s precejšnjo težavo ter z zadnjimi močmi ”privlekla” na vrh in zaključila ferato. V takšnih momentih ni težava samo plezanje, ampak prestavljanje samovarovalnega kompleta. Pri tem je zelo pomembna moč v rokah, saj se z eno roko držiš oprimka ali zajle, z drugo roko pa moraš prestavljati samovarovalni komplet.
Sestopimo po eni izmed lažjih poti. Midva sva se odpravila po ” Pastirčkovi poti”, ki gre mimo vhoda v ferato.

Ferata Lisca

Ferata Lisca – zadnji del ferate, ki me je pošteno namučil


Informacije:

  • Izhodišče: parkirišče pri vodnem zajetju – naselje Cerje
  • Zahtevnost: B/C, zadnji del D/E, ki se ga lahko obhodi po levi
  • Čas plezanja: 40 minut
  • Višinska razlika: plezanje 123 m, prehodi 245 m, skupna dolžina 368 m
  • Oprema: plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada, plezalne rokavice (lahko kolesarske)
Ferata Lisca

Ferata Lisca – fertata ponuja čudovit razgled na Savsko dolino