Eden izmed najbolj popularnih in priljubljeni Hrvaških otokov, je Korčula. Nahaja se v srednji Dalmaciji in je šesti največji otok v Jadranskem morju. Korčula velja za enega najbolj zelenih otokov, obisk katerega je primeren tako za tiste, ki si želite mirnega dopusta, kot tiste, ki si dopust želite preživeti bolj aktivno. Sprehodite se po ulicah starega mesta Korčule, raziščite čudovite plaže in skrivne zalivčke, obiščite vinarne in poskusite lokalno vino ter si oglejte rojstni kraj Marka Pola.  Z vami deliva najin ”Vodič po Korčuli: otok morja, sonca in vina”. 

Otok Korčula

Korčula je šesti največji hrvaški otok, s svojo lepoto in očarljivostjo pa nedvomno spada v sam vrh priljubljenih hrvaških otokov. Gre za južno-dalmatinski otok, ki se nahaja v severnem Jadranu. Leži južno od Hvara, severno od Lastova in zahodno od polotoka Pelješca. Otok obdaja kristalno čisto morje in 182 km razgibane obale, na kateri najdete čudovite plaže in skrite zalivčke. Korčula vabi vse, ki obožujete naravne lepote, uživate ob kozarcu dobrega lokalnega vina, kulturnih dogodkih, imate radi športne aktivnosti, obenem pa radi brezskrbno poležavate na kateri od čudovitih plaž.

Korčula je precej poraščen otok z borovimi drevesi, zato so ga nekoč klicali kar ”Črna Korčula”. S svojo odlično lego, ponuja številne možnosti za raziskovanje. Odpravite se lahko na otok Mljet, Lastovo, ki slovi po svoji neokrnjeni naravi in Naravnem parku, polotok Pelješac, romantični Dubrovnik, Split in še mnogo več.

Zgodovina Korčule

Korčula je otok z bogato in dolgo zgodovino. Prvi dokazi o naseljenosti otoka, segajo že v prazgodovino, njihovo kulturo in zgodovino pa si lahko ogledate kamorkoli se obrnete. Na tem delu Dalmacije, so vladali Grki in vse do Osmanov, ob obali pa se je dogajalo več bitk. Slednje lahko opazite že takoj, ko prispete na Korčulo. Glavno mesto je ”zaščiteno” z mogočno trdnjavo in obzidjem, na katerem so dobro vidni topovi obrnjeni proti morju, ki so jih nekoč uporabljali za odganjanje sovražnikov.

Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: korčula

Prav tako obstajajo arheološke najdbe, ki nakazujejo, da so bili nekateri deli otoka naseljeni že v kameni dobi. Grki so se na Korčulo preselili že v 6. stoletju in se naselili na zahodnem delu Vele Luke. Otoku so nadeli ime Korkyra Melania, kar pomeni Črna Korčula. Prav tako obstajajo ostanki antične Grčije, rimske, ilirske in slovanske kulture. Tudi svetovni popotnik Marko Polo, bi naj imel svoj dom na Korčuli.

Kako do Korčule?

Otok Korčula je dobro povezan z okoliškimi pristanišči. Na izbiro imate tri redne trajektne linije, ki otok povezujejo s Pelješcem, Dubrovnikom ter Splitom. Najlažje boste potovali, če boste na Korčulo prišli s svojim avtom. Iz Dubrovnika in Splita, lahko na Korčulo prispete tudi z avtobusom ali katamaranom. Če prihajate na Hrvaško z letalom, sta najbližja letališča v Dubrovniku in Splitu.

Na Korčulo vozita dve trajektni liniji in sicer Krilo, ki je namenjeno samo peščcem in Jadrolinija, ko vozi ljudi in avtomobile. Trajekti vozijo ves dan, cene so precej ugodne, prevoz pa je udoben in točen. Vozovnice lahko rezervirate preko spleta ali jih kupite na blagajni v pristanišču.

  • Split – Vela Luka (pristanišče v Splitu, čas potovanja 2.15 h)
  • Pelješac – Korčula (pristanišče na Orebiču, čas potovanja 20 min)
  • Dubrovnik – Korčula (pristanišče v Dubrovniku, trajanje 2h, vozi enkrat na dan ob 16.30)

Podnebje

Korčula ima kot mediteranska destinacija blago klimo, s toplimi poletji ter milimi zimami. S soncem obsijan otok, ki premore kar 2700 ur letno, je znan tudi kot otok sonca. Zaradi poletnega maestrala, je Korčula priljubljena tudi kot windsurf destinacija. Obisk je priporočljiv od začetka junija do sredine oktobra. V tem obdobju ima morje okoli 24 stopinj, povprečna temperatura zraka pa se giblje okoli 27 stopinj.

Slikovito staro mestno jedro Korčule

Ni dvoma, da je staro mestno jedro Korčule, srce otoka. Mesto obdano z obzidjem, katero obkroža osem lepo ohranjenih stolpov, imenujejo tudi ”mini Dubrovnik”. Nanj spominja s svojo zgodovinsko arhitekturo, vklesano v kamen na majhnem polotoku, na katerem stoji mesto. Tloris mesta je premišljeno izpeljan v obliki ribje kosti. Poševen položaj ulic, mesto ščiti pred burjo, pravilen položaj ulic pa odpira pot osvežujočemu maestralu.

Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: korčula

Mesto Korčula ima strateško postavitev ulic, v obliki ribje kosti

Mesto je sestavljeno iz Starega mesta na malem ovalnem polotoku, predmestja neposredno pod starim obzidjem, ter novega dela, ki se razprostira ob obali vzhodno in zahodno od središča. V ohranjenem mestnem jedru, si lahko med drugim ogledate katedralo svetega Marka, Gospejino cerkev, mestni muzej, rojstno hišo Marka Pola, mestno obzidje ter renesančne palače. Če vas arhitektura ne premami, se enostavno sprehodite skozi mesto, si oglejte katerega od številnih kulturnih dogodkov ali preprosto le uživajte na okusni večerji ter lokalnem vinu.

Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: korčula

Oglejte si rojstno hišo Marka Pola

Korčula je med drugim najbolj priljubljeno mesto prav zaradi zgodb o rojstnem mestu Marka Pola. Čeprav ne moremo prav zagotovo vedeti, če se je slavni popotnik dejansko res rodil na Korčuli. Na živahnih ulicah mesta Korčule, obstaja hiška, ki naj bi bila rojstni kraj svetovnega popotnika in raziskovalca, ki se naj bi rodil leta 1254. Del hiše je spremenjen v muzej in odprt za javnost. Hišo najdete na ulici Depolo, za vstopnino pa bo potrebno odšteti 75 HRK (10 €).

Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: korčula marko polo

Spoznajte lokalno vino in vinarje

Pridelava vina na Korčuli, je prav specifično v Dalmaciji. Za razliko od ostalih regij, kjer pridelujejo črna vina, na Korčuli pridelujejo bela vina. Korčula je znana po pristnih belih vinskih sortah Posip in Grk, ki ga najdemo v okolici Lumbarde. Če ste ljubitelji vina, se obvezno odpravite na vinsko turo, v katero izmed 25 vinarn na otoku. Vinorodništvo na otoku predstavlja tisoč let staro tradicijo, s katero se ukvarjajo generacije domačinov, a grozdje pridelano pod korčulanskim soncem, je tudi znana delicija. Korčulansko vino na otoku ni šala in je nekaj na kar so domačini izredno ponosni.

Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: korčula vino vinarne

Otok Badija

Otok Badija je največji od skupno 19 otokov v bližini mesta Korčule. Gre za precej miren otok, kjer lahko vsak najde svoj prijeten kotiček. Otoček je poraščen z makijo in borovim gozdom, kar zagotavlja prijetno senco. Na njem najdete frančiškanski samostan zgrajen v 15. stoletju, po katerem je otok dobil ime. Če vam poležavanje na plaži ni po godu, lahko otoček raziščete po 4 kilometrski  dolgi krožni poti. V bližini pristanišča je restavracija, ki je odprta v poletnih mesecih. Do otoka lahko v 20 minutah pridete z ladjo, ki vozi iz pristanišča v mestu ali pa si najamete kajak ali sup.

Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: korčula otok badija

Vela Luka

”Velu Luku mala ne zaboravi” poje Oliver Dragojevič, v eni izmed svojih najlepših pesmi Vela Luka. Vela Luka se nahaja na zahodni strani Korčule in je največje mesto na otoku. Zaradi svojega položaja, velja kot zelo varen pristan pred slabim vremenom. Ena od najbolj znanih znamenitosti v okolici Vele Luke, je Vela Špilja, kjer so po dosedanjih izkopavanjih našli različne artefakte (nakit, keramiko, orožje). Do jame pridemo po 3 kilometre dolgi makadamski cesti, do nje pa se lahko odpravite tudi peš, preko hriba Pinski rat. Jama je odprta vse dni v tednu (razen nedelje), med 13 in 20 uro, za vstopnino je potrebno odšteti 15 kn (2 €).

Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: vela luka vela špilja

Kolesarjenje po Korčuli

Ne glede na to, ali ste kolesarski navdušenec ali le preprosto radi, na drugačen način raziskujete okolico, je Korčula kot nalašč za kolesarsko raziskovanje. Korčula ponuja precej urejenih kolesarskih poti, s čudovitimi razglednimi točkami. Na svoj račun boste prišli tako ljubitelji cestnega kolesarjenja, kot tudi tisti, ki raje kolesarite po razgibanem terenu. Če nimate svojega kolesa, si ga lahko izposodite na več mestih, lahko pa se pridružite tudi organiziranim kolesarskim turam po otoku. Ena od simpatičnih organiziranih tur, je kolesarjenje med vinogradi, s pokušino odličnega lokalnega vina v vinarnah. Če se boste sami podali na raziskovanje Korčule, predlagava, da se s kolesom odpravite proti Lumbardi, kjer vas bodo na poti spremljali čudoviti pogledi na morje in ceste, ki vozijo skozi osupljive vinograde.

S supom ali kajakom raziščite obalo Korčule

Kristalno čisto morje in razgibana obala Korčule, kar vabita da jo raziščete s supom ali kajakom. S slednjim lahko preživite zabavno popoldne ob raziskovanju obale ter si otok ogledate tudi iz druge perspektive. Kajak si lahko izposodiš pri različnih ponudnikih, za okoli 40 eur/dan.

Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: korčula supanje

Preizkusite se v windsurfingu ali kajtanju

Zaradi idealne geografske lege, je windsurfing izjemno priljubljen šport na Korčuli. Veter med polotokom Pelješac in otokom Korčula, je eden najbolj vetrovnih in priljubljenih windsurf in kajtarskih destinacij na Hrvaškem. Zjutraj piha jugo, ki je idealen za učenje, popoldne pa skozi korčulanski kanal zapiha maestral in na plan izvabi vse ljubitelje teh dveh športov. Korčulanski maestral prinaša svežino in ustvarja odlično ”igrišče” za windsurferje in kajtarje v poletnih mesecih. Če bi se radi preizkusili v omenjenih športih, je na otoku kar nekaj ponudnikov, ki organizirajo začetne tečaje (100 eur za 8 urni tečaj).

Plaže

Korčula se ponaša s kristalno čistim morjem in kar 182 km obale, kjer najdete čudovite plaže in skrite zalivčke. Na Korčuli ne bomo našli veliko plaž, kot smo jih vajeni na ostalih otokih, saj je obala strma in skalnata. Na južni strani otoka, boste našli mirne zalive z majhnimi peščenimi plažami, medtem ko je severni del bolj peščen in položen.

Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: korčula pinčena beach

Plažo Pinčena sva našla čisto po naključju

Kljub temu, boste na Korčuli našli veliko čudovitih plaž in osamljenih zalivčkov, ki kar kličejo po plavanju v kristalno čisti vodi. Nekaj plaž in zalivčkov, sva obiskala tudi midva:

  • Vela Pržina – gre za najbolj priljubljeno plažo na otoku, ki se nahaja na južni strani otoka v vasi Lumbarda. Zaradi drobnega peska in plitkega morja, je zelo priljubljena pri družinah z majhnimi otroki.
  • Pinčena – odkrila sva jo čisto po naključju, gre za manjšo peščeno in mirno plažo, ki se skriva v mirnem zalivčku na južnem delu otoka Korčula (42.908568, 16.853110)
  • Pupnatska Luka – za mnoge ena najlepših plaž na otoku, ki leži nedaleč od mesteca Pupnat, 15 km od mesta Korčule. Plaža je obdana z bujno mediteransko vegetacijo, čistim morjem in izviri sladke vode.
  • Plaža Žitna – po najinem mnenju najlepša plaža na Korčuli, ki je skrita v mirnem zalivčku. Gre za prodnato plažo, blizu mesta Zavalatica
  • Bilin Žal – še ena peščena plaža, ki se nahaja v Lumbardi. Plaža je zaradi precej plitkega vstopa v morje, izjemno priljubljena med družinami. Na plaži se v srednjeveški stavbi nahaja tudi konoba.
  • Plaža Banje – mestna plaža mesta Korčule, ki je od starega mestnega jedra oddaljena le 5 minut hoje. Na plaži je možno najeti senčnik in ležalnik, kanu, v neposredni bližini pa se nahaja tudi več gostinskih objektov.

Plaža Žitna

Kje bivati na Korčuli?

Kje bivati na Korčuli, je predvsem vprašanje, kaj želite početi ter kakšnega dopusta si želite. Najbolj iskani in priljubljeni kraji so mesto Korčula, Lumbarda ter Vela Luka. Obstajajo tudi manjši kraji, kot so Blato, Zavalatica, Žrnovska Banja, Žrnovo itd., vendar so slednji precej mirni. Priporočava, da si pred rezervacijo pogledate zemljevid krajev in se na podlagi njega, odločite, kje vam najbolj ustreza.

Priporočava, da si nastanitev poiščete v mestu Korčula ali nekje v okolici Lumbarde. Korčula je zaradi čudovitega starega mestnega jedra, svoje raznolike ponudbe ter živahnega utripa mesta, najbolj priljubljen kraj za bivanje. V mestu je na izbiro več hotelov in veliko zasebnih namestitev.

Odlična izbira je tudi Lumbarda, ki ima nekaj restavracij, barov, plaž in čudovito okolico ter vinograde. Lumbarda je odlična izbira za družine in tiste, ki si želite mirnejšega okoliša, vendar od centra dogajanja niste preveč oddaljeni.

Vela Luka po najinem mnenju ni nič posebnega, da bi želela tam preživeti dopust. Nekako bolj priporočava okolico Korčule za bivanje, saj veliko več ponuja.

Midva sva bivala v Kampu Vrbovica, ki se nahaja v zelo mirnem kraju Žrnovska Banja. Zelo rada kampirava ter obožujeva mirnejše kraje, zato je bil omenjeni kamp prava izbira za naju. Vsak večer sva se zapeljala do 4 km oddaljene Korčule, kjer sva uživala v mestnem vrvežu, občudovala staro mestno jedro ter ogromne jahte, ki so bile zasidrane na pomolu.Vodič po Korčuli, otok morja, sonca in vina: korčula kamp vrbovica