Tajska – barvita dežela, z nasmejanimi ljudmi, turkizno modrim morjem, obilico zabave in sprostite ter še mnogo več. Verjetno je zato Tajska ena izmed najbolj obiskanih destinacij na svetu in če sem povsem iskrena nisem niti presenečena, saj je ta azijska država res nekaj posebnega

Potovanje v Azijo so tista potovanja, ki jih ponavadi načrtujemo za daljše časovno obdobje. Sama sem mnenja, da se kamorkoli v Aziji za manj kot 3 tedne ne splača, vendar pa se zavedam, da je velika večina ljudi omejeno zgolj na dva tedna dopusta, zato sem napisala, dva okvirna načrta poti, ki trajata dva in tri tedne. Čeprav je mogoče dva tedna malo časa, saj nam pot tja in nazaj vzame vsaj dva dni časa, se da vseeno z dobrim načrtom videti in doživeti ogromno in še vedno vsaj nekaj dni uživati nekje pod palmo s kokosom v roki.

14 DNEVNI NAČRT POTOVANJA PO TAJSKI

1. dan: Polet iz Evrope v Bangkok

Polet iz enega izmed nam bližnjih letališč, kot so Zagreb (Qatar ali Emirati), Ljubljana (Air Serbia in Etihad) ali Benetke proti Bangkoku.

2. dan: Bangkok

Sredi noči sva pristala v Bangkoku in se odpravila v vnaprej rezervirano prenočišče na ulici Khao San Road. Ulica je verjetno poznana kot najbolj žurerska ulica na svetu, zato priporočam, da si sobo najdete v bolj mirni ulici Rambutri, ki je od Khao San Roada oddaljena dobrih 100 metrov. Zaradi par urne časovne razlike in jet lega boste zelo hvaležni za dober spanec, ki ga ne bo motila glasna glasba iz ulice.

3. dan: Bangkok in ogled Grand Palace, Sleeping Buda, in vožnja po rečnih kanalih ter ogled templja Wat Arun

Želela sva si ogledati glavne znamenitosti v Bangkoku, zato sva na ulici ustavila tuk tuk in se odpravila na raziskovanje Grand Palace-a, kjer nisva morala vstopiti, ker morajo tudi moški imeti dolge hlače in pokrita ramena. Tukaj se dogovoriva za vožnjo po rečnih kanalih ter za ogled templja Wat Arun, ki je eden izmed najbolj znanih templjev v Bangkoku. Med vračanjem sva si ogledala še verjetno najbolj poznanega budo v Bangkoku – ležeči buda.

4. dan: Bangkok in ogled Lumpini Park, Standing Buda, Golden Mounten

Ogledamo si še Lumpini park, kamor se Tajci odpravijo na sprehod ali pa poležavat na zelenico. Zanimive stvari, ki si jih lahko ogledamo so še Standing Buda, Golden Mountain, mogoče pa še celo obiščemo kakšnega izmed nakupovalnih centrov MBK ali Siam, kjer lahko najdemo ogromno svetovno znanih blagovnih znamk. Zvečer si na eni izmed ulic privoščite klasično tajsko masažo.

5. dan: Ayutthaya in nočni vlak proti Chiang Maiu

Zjutraj sva se odpravila na železniško postajo in kupila karto do Ayutthaye, ker sva si ob prihodu rentala kolesi in cel dan raziskovala starodavne mistične templje. Najbolj znani tempelj je Wat Chaiwatthanaram, ki je bil še pred štiridesetimi leti skrit v džungli, sedaj pa je eden izmed najbolj fotografiranih in obiskanih objektov. Pri obisku Ayutthaya ne gre tudi brez obiska enega izmed najbolj skrivnostnih mest – kamnite budove glave, ki je obraščena s koreninami. Po raziskovanju mesta se odpraviva na železniško postajo, kjer se bova s slavnim spalnim vlakom peljala na sever države v mesto Chiang Mai. Karti za spalni vlak sva rezervirala že od doma.

6. Chiang Mai – raziskovanje mesta, ogled živalskega vrta in ogled nočne tržnice

Zjutraj sva prispela v Chiang Mai in se podala na lov za prosto sobo. Ostanek dneva sva raziskovala Chiang Mai in se odpravila v živalski vrt, kjer nimaš sploh občutka, da si v njem, saj imajo živali ogromno prostora. Zvečer greva v eno izmed agencij rezervirati treking in si pogledati nočno tržnico. V Chiang Maiu se splača opraviti tudi kaj nakupov, saj so stvari ceneje kot drugod po državi.

7. dan: Chiang Mai – treking

Sever Tajske je poznan po hribovitem svetu, kjer lahko v okviru trekinga obiščemo tajska gorska plemena. Midva sva izbrala dvodnevni treking, ki je vključeval spanje v bambusovih kolibah, jahanje slona in rafting na bambusovih splavih. Nedvomno ena izmed najlepših izkušenj na potovanju.

8. dan: Chiang mai – treking

Popoldne sva se vrnila iz trekinga, kjer sva do večera počakala na spalni nočni vlak in se z njim peljala nazaj v Bangkok.

9. – 14. dan –  Koh Samui

Zjutraj sva s spalnim nočnim vlakom prispela v Bangkok, kjer sva izstopila nekaj postaj prej in sicer na postaji na letališču Don Muang, kjer sva počakala na svoj let. Končno morje, sonce, plaža in kokosi… Na otoku sva si najela skuter in prečesala otok po dolgem in počez, raziskala nekaj slapov in razglednih točk ter se kopala na najlepših plažah Lamai in Chaweng.

15. dan: Bangkok in polet proti Evropi

Iz otoka poletimo z Air Asio nazaj v Bangkok, kjer bomo zaradi ugodne cene pristali na domačem letališču (Don Muang), od tod se lahko tudi direktno odpravimo na mednarodno letališče Suvarnabhuri od koder imamo polet proti Evropi.

Midva sva po Tajski potovala tri tedne, zato sva še zgoraj napisani plan podaljšala.

14. – 17. dan: Koh Phangan

Koh Phangan je od vseh treh obiskanih otokov najmanj turističen in nama je bil zaradi tega izredno všeč. Najboljše je, da se kar z najetnim skuterjem odpravimo na raziskovanje otoka, kjer lahko raziskujemo čudovite plaže, se na pokriti tržnici, ki se nahaja malo stran od pristanišča Thongsala najemo predvsem različne okusne tajske hrane, se slikamo zraven palme, ki horizontalno raste proti morju… Ali pa se celo udeležimo precej opevanega in žurerskega full moon partya, ki se ob polni luni odvija na plaži Had Rin.

17. – 20. dan: Koh Tao

Koh Tao je precej majhen in precej opevani otok, ki je raj za snorklanje. Prenočišče je najbolje rezervirati kar v bližini pomola ali nekje ob plaži Sairee Beach, saj imamo tukaj čudovito plažo in vse relativno na dosegu roke. Tudi tukaj predlagam, da si sposodite skuterja in se z zemljevidom v roki odpravite na raziskovanje otoka. Midva sva tako z najetim skuterjem raziskala celotno vzhodno stran otoka in z masko raziskovala pisani podvodni svet. Agencije ponujajo tudi celodnevni snorkling izlet okoli otoka, kjer se ustavijo v zalivih, kjer si lahko ogledujemo podvodni svet. Za zaključek izleta se ustavijo še na verjetno na najbolj poznani razgledni točki na Tajski, na otoku Nang Yuan, kjer so skupaj povezani trije otočki, ki so dostopni le z ladjo. Modro morje, razgled kot iz revije in čudovit podvodni svet – rajsko.

21. dan – Vrnitev domov

Vsega lepega je enkrat konec in tako je bilo tudi z najinim tritedenskim potepanjem po Tajski. Polet ali vožnja z avtobusom proti Bangkoku in vrnitev domov

Tole je samo okvirni plan, ki se ga da še dosti prilagoditi:

  • Na severu države se lahko odpravimo na ogled Chiang Raia, ki je poznan predvsem po belem templju.
  • kakšno uro ali dve vožnje stran iz Bangkoka se nahaja Kanchanaburi, kjer si lahko ogledamo slapove Erawan, most na reki Kwai, razne templje ali pa obiščemo znamenite tigre in se z njimi fotografiramo. Seveda, odvisno od vsakega posameznika, če slednje podpira.
  • če se ne odpravimo na otoke, lahko plan prilagodimo tako, da letimo na Phuket ali Krabi. Od tam lahko obiščemo precej opevani Koh Phi Phi, kjer so snemali film The Beach z Leonardom DiCapriom na čelu. Ob najinem ponovnem obisku Tajske obiščeva ta del in se odpraviva na raziskovanje Krabija in otoka Koh Lipe in Koh Lanta.