V zadnjem času dobiva večkrat vprašanje kam in kdaj greva na dopust. O destinaciji sicer še ne veva, sigurno pa to ne bo Hrvaška, razen za podaljšan vikend v mesecu avgustu.
Sledi vprašanje:
”Ja kaj je pa narobe s Hrvaško?”
Midva: “Popolnoma nič, samo za isti denar, dobiva drugje bistveno več.
“A to pa ne. Kamorkoli greš dlje je vse dražje.
Midva: “Nak… Se ne strinjava.”
”ZAKAJ???”

Avgusta se nam zaradi praznika obeta podaljšan vikend in padla je ideja, da bi se za štiri dni odpravila na morje, k našim južnim sosedom. Preko bookinga in facebooka sem se lotila iskanje apartmaja, čeprav nisva imela prevelikih zahtev glede opremljenosti, oddaljenosti od morja in lokacije apartmaja sva bila nad cenami konkretno presenečena. Manjši apartma oz. studio za dve osebi, s precej klavernim izgledom ter opremo, ter samo oddaljenostjo od morja 300 ali več metrov so se cene gibale med 65-80 euri.

Po izmenjavi informacij s prijatelji in znanci sva ugotovila, da so cene na hrvaškem v zadnjem času močno poskočile v nebo. Mislim, da je Hrvaška postala precej draga počitniška destinacija, sem pa tudi mnenja, da se lahko kakšna Azijska destinaciji po ceni kosa z počitnikovanjem na Hrvaškem.

Glede na to, da sva februarja potovala po Šri Lanki, katero bi nedvomno uvrstila na seznam poceni destinacije sem naredila hiter izračun 14-dnevnega potovanja po Šri Lanki in na otok Hvar, za katerega bi se verjetno odločila, če bi želela, da dopust preživiva na Hrvaški obalu. Vse cene so okvirne in za dve osebi.

ŠRI LANKA

PLAN POTI: Ljublana – Colombo – Hikkaduwa
PREVOZ: Letalska karta: Ljubljana – Colombo 1000 eur, prevoz na letališče in nazaj 20 eur, prevoz do Hikkaduww z avtobusom in nazaj 5 eur
NOČITVE: 17€/noč x 14 dni = 240 eur
HRANA: kosilo + večerja 12€/dan x 14 = 170 eur
PIJAČA, PIVO, SLADOLED: 60 eur
OSTALO (vstopnice, spominki): 35eur

SKUPAJ STROŠKI ŠRI LANKA ZA 14 DNI: 1600 eur

HRVAŠKA

PLAN POTI: Celje – Zagreb – Hvar
PREVOZ: cestnine = 50 eur, trajket = 40 eur, bencin 90 eur
APARTMA: 65€/noč x 14 dni = 910 eur
HRANA: kuhaš si sam, osnovne sestavite (kruh, meso, sadje itd) 10€ x 14 dni = 140 eur, 4x se odpraviš na kosilo ali večerjo 4×20 eur = 80 eur
OSTALO : pivo ali kava na dan 5€ x 14 dni = 70 eur, sladoled 3€ x 14 dni = 42 eur, spominki itd. 50 eur

SKUPAJ STROŠKI HRVAŠKA ZA 14 DNI = 1472 eur

Vzela sem neke približne stroške, ki bi jih midva verjetno porabila tako na Šri Lanki kot na Hrvaški. Seveda je lahko skupna cena na obeh destinacijah manjša ali bistveno večja, glede na naše želje in zahteve. Glede na skupno ceno Šri Lanke 1600 eurov in ceno za Hvar 1500 eur za dve osebi, lahko rečem, da je Hrvaška precej draga počitniška destinacija.

Nedvomno je odvisno od vsakega posameznika kakšen dopust mu sploh odgovarja, nekateri se sploh ne vidijo, da bi se vsedli na letalo in odleteli nekam na drugi konec sveta, čeprav je morebiti cenovno zelo blizu Hrvaški. Za takšne je Hrvaška odlična izbira. Za tiste, ki bi pa šli malo pogledati in raziskati širni svet, ampak jim je občasni izgovor, da to je pa drago, lahko rečem, da z malo iznajdljivosti in fleksibilnostjo pri samem dopustu nič kaj velilo dražje kot sosednja Hrvaška.