Na povabilo gospe Darje in gospoda Andreja, ki sta ustanovitelja Ranča Kaja in Grom, sva se odpravila na Roglo, natančneje do koče na Pesku, kjer sva se preizkusila v skijoringu.

Ranč Kaja in Grom

Ranč Kaja in Grom pod vodstvom Darje in Andreja deluje že 28 let, zadnje 2 leti pa tudi na Rogli, kjer sta lani obnovila hlevček na Pesku, pripeljala tri Lipicance in začela svoje poslanstvo izvajati tudi tukaj v pohorski idili na Ranču na Pesku. Želela sta naš biser, ponos in posebnost Slovenije, prelepe bele Lipicance, predstaviti tudi v samem osrčju narave ter otrokom, mladim in odraslim ponuditi možnost spoznati to plemenito žival. Pri niju lahko najdemo različne programe, kot so prvi stik s konjem, predstavitev pravilne oskrbe konja, spoznavanje konja, kako pravilno pristopiti do konja in navsezadnje tudi skijoring.

Skijoring in spoznavanje konj na Rogli

Skijoring

Skijoring je šport, ki je pri nas v Sloveniji še precej nepoznan, vendar pa slednji po svetu precej hitro pridobiva na popularnosti. Skijoring je zimski šport, pri kateri eno osebo na smučeh vleče pes, konj ali motorno vozilo. Izraz skijoring izhaja iz norveščine in pomeni vožnjo na smučeh. Skijoring prakticirajo na mnogih koncih na svetu, še posebno pa v državah z dolgimi zimami in obilico snega.

Skijoring in spoznavanje konj na Rogli

Ob prihodu na ranč naju je najprej pozdravil kuža Maksim, nato pa smo se spoznali še mi.  Gospa Darja nama je razložila vse o tem, kako se konji obnašajo in kako razmišljajo. Nato smo se odpravili v hlev, kjer nama je predstavila, kako se pravilno oskrbi konja in kakšen naj bo naš prvi kontakt z njim. Ko smo se prijetno naklepetali o konjih, je gospod Andrej v tem času pripravil konja Mirka, da bova lahko poskusila skijoring. V tem času sva oblekla zimska oblačila, nadela smučke, prijela za leseno držalo in akcija se je začela. Poligon poteka v krogu, na njem pa se tisti, ki nam gre smučanje malo bolje od nog, lahko preizkusimo med vjuganjem med stožci ali pa se zapeljemo na skakalnico.

Skijoring in spoznavanje konj na Rogli

Za konec lahko rečem, da sva preživela super dopoldne v družbi Darje in Andreja. Sa res krasni osebi, za povrhu pa še res občutiš to njuno strast do konjev, ki jo tudi predajata svojim obiskovalcem. Naju sta navdušila, sploh mene, ki sem že od nekdaj ljubiteljica konj. Obisk priporočam vsem, ki si želijo več izvedeti o konjih in jih bolje spoznati, saj pri njiju dobiš res čisto nov pogled na te krasne živali.

Več informacij na: Ranč na Rogli

Skijoring in spoznavanje konj na Rogli

Skijoring in spoznavanje konj na Rogli