Rogla je poznana predvsem kot priljubljena zimska smučarska destinacija, ki pa je ne gre spregledati tudi v poletnih mesecih. Gre za idealno destinacijo za aktiven dnevni izlet ali podaljšan vikend. Za Roglo bi lahko rekla, da jo (skoraj) poznava kot lasten žep. Obiščeva jo večkrat letno in v različnih delih leta. Z vami deliva najinih 13 idej, kaj početi na Rogli.

Rogla

Gre za naselje v občini Zreče, ki se nahaja na Pohorju in leži na 1517 metrih nadmorske višine. Rogla vabi obiskovalce s prostranimi gozdovi, šotnim bajerjem, razglednimi stolpi, jezeri in mnogimi aktivnosti, ki jih okolica ponuja. Predvsem pa je poznana kot odlično naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center, ki je na pripravah gostil veliko znanih športnikov.

Kako do Rogle?

Če se pripeljete po avtocesti iz smeri Maribor ali Ljubljana, zapustite izvoz Slovenske Konjice (Rogla, Zreče), od tukaj pa sledite tablam za Zreče oz. Rogla.

  • Ljubljana – Rogla = 121 km / 1.30h
  • Maribot – Rogla = 57 km / 1h
  • Celje – Rogla (ne po AC) = 38 km / 50 min

Pohodniške poti

Lovrenška jezera

Lovrenška jezera so precej priljubljena pohodniška destinacija, ki privablja obiskovalce iz vse Slovenije. Nahajajo se na visokem barju, med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Gre za visoko barje, na katerem je več manjših jezerc (barjanska okna), ki so skupaj poznana kot Lovrenška jezera. Ob najvišje ležečem jezeru, je postavljen lesen razgledni stolp od koder je lep razgled na celotno barje. Do jezer vodita dve poti in sicer z začetkom pri hotelu Planja ali pri koči na Pesku. Večina pohodnikov zaradi lepšega terena izbere krožno pot, ki se začne na vrhu Rogle (pri hotelu Planja). Do jezer vodi urejena in lepo označena pot, ki poteka po travnikih in gozdu. Pot je dolga 12 kilometrov in je nezahtevna, ter tako primerna kot družinski izlet z manjšimi otroki.

13 idej kaj početi na Rogli: Lovrenška jezera

Lovrenška jezera

Slap Šumik

Globoko v Pohorskem pragozdu, si je pot ustvaril potok Lobnica, ki na svoji poti ustvari dva čudovita slapova – Mali (13 m) in Veliki Šumik, ki s svojimi 24 metri nikogar ne pusti ravnodušnega. Pot do slapu je nekoliko zahtevna in zahteva primerno obutev. Obisk je primeren za malce večje otroke in posameznike, ki so vajeni hoje po spolzkem in težjem terenu. Na nekaterih delih so za varen korak nameščeni tudi klini in jeklene vrvi. Začetek poti je nekaj (6) kilometrov od Osankarice (malce težje za najti), pot do Velikega Šumika pa traja 25 minut (do malega cca 40 min).

13 idej kaj početi na Rogli

Ribnik Jezerc

Akumulacijsko jezero Jezerc leži nekaj sto metrov vzhodno od Lovrenškega barja in okoli 3 kilometre stran od koče na Pesku. Jezero je pomembno zlasti iz botaničnega in zoološkega vidika. Izhodišče za pohod je pri spodnji postaji sedežnice Planja, pot do jezera pa vam bo vzela 45 minut lahke hoje.

Črno jezero

Črno jezero se nahaja na močvirskem območju sredi pohorskega gozda med Osankarico in Tremi Kralji. Posebnost jezera je prav črna barva, čeprav je voda kristalno čista. Na dnu jezera se namreč kopičijo organski odpadki rastlin in živali, ki ustvarjajo debelo plast mulja, ki jezeru da pravo črno barvo. Izhodišče za pot je pri koči Osankarica, od katere se po čudoviti poti, ki je speljana po leseni brvi, odpravite proti Črnemu jezeru. Po dvajsetih minutah lahke hoje boste prispeli do jezera. Pot poteka po ravnem in je tako primerna tudi za manjše otroke in starejše.

13 idej kaj početi na Rogli: Črno jezero

Kaj videti na Rogli?

Pot med krošnjami dreves

Od septembra 2019 se lahko Rogla pohvali še z eno zanimivo atrakcijo – Pot med krošnjami dreves. Gre za 1034 metrov dolgo potjo, speljano med krošnjami dreves, ki poteka do 20 metrov nad tlemi. Med potjo se lahko ustavite na adrenalinskih in poučnih postojankah, za konec pa se povzpete na 37 metrov visok razgledni stolp. Tisti bolj pogumni, se lahko iz vrha stolpa spustite po 60 metrov dolgem toboganu (doplačilo 2 €). Cena za ogled je 10 eur za odraslo osebo, za družinsko vstopnico pa boste odšteli 25 € (2 odrasla + 2 otroka do 14. leta).

Adrenalinsko sankališče Zlodejevo

Ljubitelji hitrosti boste sigurno navdušeni nad zimsko-letnim sanakališčem Zlodejevo. Po 1360m dolgi progi se lahko peljete v dvoje ali sami. Sani so narejene tako, da lahko z ročico hitrost vožnje upravljate sami, nikakor pa ne boste presegli hitrosti 40 km/h. Vožnja je popolnoma varna in primerna za otroke od 4. leta starosti. Za posamezno vožnjo je potrebno za odraslo osebo odšteti 8 € in 6 € za otroka.

Razgledni stolp

Na Rogli se lahko povzpnete tudi na 30 m visok razgledni stolp. Na manjši jasi stoji stolp, s katerega se odpira čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico. Od hotela Planja do stolpa vodi lahka pohodna pot, ki je dolga 2 km. Pohodniško pot lahko nadaljujete nazaj do hotela Planja ali naprej do koče na Pesku.

Aktivnosti

Kolesarjenje

Okolica Rogle ponuja veliko kolesarskih poti, na svoj račun pa pridete ljubitelji gorskega kolesarjenja, ki uživate v kolesarjenju po razgibanem terenu. Kolesarjenje po svežem gorskem zraku, vas bo napolnila z energijo in vam dala dodatni zagon za raziskovanje. Prevozite lahko tri označene kolesarske trase, različnih dolžin (27, 37 in 63 km).

Na svoj račun pridete tudi ljubitelji adrenalinskega kolesarjenja in svoje kolesarske sposobnosti preizkusite v Bike Parku ter prevozite katero od šestih prog. Na več kot 7 kilometrov prog, se boste srečali z izzivi, ki so primerni za različne nivoje znanja. Za celodnevno karto boste odšteli 25 €. V primeru, da nimate svojega kolesa (električnega ali downhill kolesa), vam ga skupaj z kolesarsko opremo izposodijo na Rogli.

Smučišče

Rogla velja za eno od najboljših družinskih smučišč pri nas. Tukaj na svoj račun pridejo ljubitelji smučanja po nezahtevnem terenu, kot tudi ljubitelji zahtevnejšega smučanja (Jurgovo). Smučarsko srediče leži na 1517 metrih nadmorske višine in se ponaša z 15 km smučarskih prog na skupno 100 ha površine. Poskrbljeno je tudi za pravo snežno zabavo na snegu. Najmlajši bojo uživali v otroškem snežnem parku, kjer se bodo na lažji in zabaven način spoznali s smučanjem. Na svoj račun pa boste prišli tudi ljubitelji trikov in skakalnic, za kar bo poskrbel odličen in urejen Fun Park.

13 idej kaj početi na Rogli
Tek na smučeh

Ena od priljubljenih aktivnosti na Rogli je tudi tek na smučeh. V neokrnjeni naravi, je na voljo 24 km urejenih tekaških poti, namenjenih za rekreativne, kot tudi profesionalne tekače. Tekaški center se nahaja le streljaj stran od smučarskega centra, v neposredni bližini hotela Natura.

Pohodništvo

Na Rogli in njeni okolici boste našli veliko lažjih in nezahtevnih pohodniških poti. Po označenih poteh, se lahko odpravite do Lovrenških jezer, koče na Pesku, Črnega jezera, Ribniške koče, Klopnega vrha…

Aktivnosti za najmlajše

Škratova učna pot

Z vašimi najmlajši obiščite Škratovo učno pot, kjer boste dobili veliko poučnih informacij o klimi, rastlinah in živalih, si ogledali razgledni stolp, za konec pa se okrepčali v koči na Jurgovem. Pot je dolga 4 km in primerna tudi za mlajše otroke. Ne pozabite pred odhodom kupiti lesene tablice (3 €), kamor bodo otroci lahko zbirali prislužene štampiljke.

Pohorska vasica

Pohorska vasico sestavlja 9 lično urejenih lesenih hišk in cerkvico na sredini, ki predstavlja življenje pristnih Pohorcev. V vsaki hiški otroke pričaka zabavna in miselna igra, ki bo vsekakor zaposlila vaše najmlajše. Poleg pohorske vasice, bodo otroci veseli tudi otroškega zipline-a.

…Rogla po najino

po najinem mnenju je Rogla destinacija, ki vas ne bo pustila razočarane, še posebej, če imate radi aktiven oddih. Rogla svojim obiskovalcem ponudi veliko možnosti za aktivnosti na prostem, tudi izven smučarske sezone. Midva se na Roglo vračava večkrat letno in še vedno odkrijeva kaj novega. Tukaj sva tudi naredila svoje prve smučarske zavoje, zato ima Rogla pri nama prav posebno mesto. Pozimi že nekaj let tradicionalno v marcu smučava na Rogli, poleti pa se peš ali s kolesom odpraviva do Lovrenških jezer ali obiščeva katerega od ostalih jezer.