Jahorina, odlična smučarska destinacija zadnja leta vse bolj in bolj postaja priljubljena ter s svojo ponudbo privablja ljubitelje belih strmih, odlične zabave, predvsem pa odlične hrane. S temi razlogi je ponovno navdušila tudi naju, zato sva praznike preživela na smučanju na Jahorini, novo leto pa sva dočakala v Sarajevu.

Jahorina

Jahorina je izjemno priljubljeno smučišče, ki se nahaja 28 km od Sarajeva. Razprostira se na nadmorski višini 1300 – 1890 metrov, z najvišjim vrhom Ogorjelica na 1916 metrov nadmorske višine, od koder se ponuja razgled na okoliško hribovje Bjelašnica, Romanija, Treskavica in Klek. V zadnjih letih so posodobili veliko žičniških naprav, postavili novo gondolo, posodobili razsvetljavo za nočno smuko, izboljšali sistem zasneževanja, prav tako pa dopolnili gostinsko, kot tudi namestitveno ponudbo. Jahorina iz leta v leto vedno bolj privablja številne ljubitelje smučanja in deskanja na snegu, ki tukaj za svoj denar dobijo največ.Jahorina, odlična smučarska destinacija

Vučko in Olimpijska tradicija

Jahorina, zimska olimpijska legenda nekdanje Jugoslavije, je svojo največjo slavo doživela leta 1984, ko je gostila zimske olimpijske igre. Na Jahorini so se odvijale ženske tekme v slalomu, veleslalomu in smuku. Legendarne proge so obnovljene in vabijo na resno smuko. V duhu olimpijskih iger se na začetku smučarske proge Poljice nahaja pet olimpijskih krogov, ki ponazarjajo olimpijske igre v Sarajevu. Prav tako pa ne moremo mimo že vsem dobro poznane maskote olimijskih iger, simpatičnega Vučkota. Gre za volka, ki ga je mogoče opaziti v Dinarskem gorovju. Maskoto Vučkota še dandanes lahko opazite na uličnih stojnicah na Baščaršiji.

Jahorina, odlična smučarska destinacija

Smučišče

Smučišče Jahorina ponuja 48 kilometrov alpskih ter 10 km nordijskih prog, ter 120 garantiranih smučarskih dni. Proge so primerne za vse smučarske navdušence, ne glede na znanje smučanja. Medtem ko izkušeni smučarji izbirajo črne proge in uživajo v adrenalinu, je za začetnike primernih nekaj modrih prog, za najmlajše pa sta na voljo dva smučarska vrtca, opremljena s tekočim trakom, tub stezo in številnimi zabavnimi elementi, ki pripomorejo k bolj zabavnim prvim smučarskim korakom.

Jahorina, odlična smučarska destinacija

Celotno smučišče se lahko pohvali z najnovejšim sistemom zasneževanja, ki povezuje celotno smučišče. Prav tako pa smučišče ponuja odlično urejene proge, ki jih povezujejo sodobne žičnice, s skupno zmogljivostjo 28.800 smučarjev na uro.

Odlična pridobitev na Jahorini v zadnjih letih je tudi nočna smuka, ki ponuja kar 5 kilometrov razsvetljenih prog. Na nočni smuki obratujeta dve gondoli med 18-21 uro. Nama je bila nočna smuka bistveno boljša od dnevne. Čez dan je na smučišču gneča in hitro se uničijo proge, kar vsaj nama ne predstavlja užitka v smučanju. Do nočne smuke ponovno uredijo proge, ki pa ravno prav pomrznejo do začetka obratovanja. Resnično vrhunska smuka in brez gneče. Naj omenim, da sva na nočni smuki v treh urah naredila 38 km, ista številka se je ustavila tudi na dveh dnevnih smukah v 5-6 urah. Če se resnično želite nasmučati, predlagava, da kakšen dan izkoristite za nočno smuko.

Jahorina, odlična smučarska destinacija

Smučarske karte

Dolga leta je Jahorina veljala za izjemno ugodno smučarsko destinacijo, še posebno glede cene smučarskih kart. Do nedavnega so bile smučarske karte res izjemno poceni, so se pa ob modernizaciji prog, sistema za zasneževanje in novih žičniških napravah, tudi cene malenkost zvišale. Glede na ponujeno, povsem upravičeno. Jahorina kot smučišče prekaša vsa naša smučišča.

Cene smučarskih kart so odvisne od termina in so razdeljena na tri dele. V visoki sezoni so cene primerljive z našimi smučišči. Na Jahorini bo v visokem delu sezone za vozovnico potrebno odšteti 33 €, za nočno 26 €, se pa cena vozovnice občutno zniža, če vzamete večdnevno vozovnico. Na vseh vozovnicah je ime in priimek in to konstantno preverjajo na vseh žičnicah. V času najinega obiska sicer niso pregledovali osebnega dokumenta, vsekakor so pa opozorili, če se je kdo čekiral s karto, ki se ni ujemala s spolom. Cenik smučarskih vozovnic najdete tukaj.

Jahorina, odlična smučarska destinacija

Kako do Jahorine?

Do Jahorine boste z vso smučarsko opremo najlažje prišli kar z avtom. Iz naše prestolnice je do Jahorine dobrih 580 kilometrov, kar nam bo s krajšim postankom vzelo okoli 8-9 ur vožnje. Najkrajša in najhitrejša pot gre mimo Zagreba do Slavonskega Broda, od koder vožnjo nadaljujemo mimo Zenice in Sarajeva do Jahorine. Druga in malenkost daljša pot (630 km) vodi mimo Banja Luke, Jajca, Travnika do Sarajeva in od tukaj do Jahorine. Po najinem mnenju se da po tej poti bolje peljati (beri manj omejitev in manj naselij) in tudi več stvari si lahko na poti pogledate. Ustavite se lahko v Banja Luki in se sprehodite po centru mesta ter  Jajcu, kjer si oglejte tamkajšnji slap.

Prenočišča

Jahorina ponuja široko paleto namestitvenih kapacitet. Tukaj boste našli veliko ponudbo apartmajev, hotelov, sob in planinskih koč, različnih cenovnih okvirjev. Veliko koč in apartmajev, se nahaja tudi tik ob smučišču. Cene apartmajev se začnejo pri 40 €, za ta denar pa boste dobili čist in sodoben apartma, do same proge pa boste oddaljeni toliko, da se do tja lahko odpravite kar v smučarskih čevljih. Cene hotelskih sob so malenkost dražje in se začnejo pri 60-70 eur na noč za dve osebi.

Dobra izbira za namestitev v bližini Jahorine je tudi mesto Pale, ki se nahaja 10 kilometrov pred Jahorino. Gre za manjše mestece, ki ima tudi svoje smučišče Ravna Planina, lep in sodoben apartma pa boste lahko dobili že za 20 € (2-4 osebe).

Na Jahorini sva bila dvakrat. Prvič sva bivala v koči Rajska Vrata, ki se nahaja tik ob progi in namestitev resničo priporočava. Sobe čisto v svojem stilu, da o sami prijaznosti osebja in okusni lokalni hrani v restavraciji ne govoriva. Rajska vrata so izjemno priljubljena nastanitev, zato ne čakajte z rezervacijo, ker vsaj po bookingu sodeč, imajo že pred smučarsko sezono vse polno.

Jahorina, odlična smučarska destinacija

Med letošnjimi prazniki sva se ponovno odpravila na Jahorino. Zaradi vse večje priljubljenosti smučanja na Jahorini, sva za normalno ceno ujela le še en apartma. Bivala sva v novejši apartmajski hiši Vila Elena, ki se lahko pohvali s čistimi ter moderno opremljenimi apartmaji. Za nočitev sva odštela 52 €, v ceno pa je bil brezplačno vštet tudi najin kuža.

Plačilo parkirnine na Jahorini

Na Jahorini je ne glede na to, kje bivate in parkirate, potrebno plačati parkirnino za vaše vozilo. Cena za enourno parkiranje je 2 KM (1€), dnevno parkiranje je 15 KM (7,5€) ter cena za parkiranje med 4-7 dni 50 KM (25 €). Parkirnino pobirajo redarji, ki so bili ob najinem prihodu praktično na vsakih nekaj metrov, naslednje dni, sva obazila samo enega redarja na večjem parkirišču. Ob plačilu kot dokazilo prejmeš listek, ki ga postaviš na vidno mesto v avtu. Sva bila nad plačilom kar malce presenečena, ker ni poceni. Če že pobirajo, bi lahko vsaj uredili dovozne poti in parkirišča, ki so bila pa res urejena čisto po ”balkansko”.

Kaj početi?

Na Jahorini vam vsekakor ne bo dolg čas, saj lahko poleg smučanja, počnete še mnogo zabavnih stvari:

 • Obiščite wellnes v hotelu Termag ali hotel Lavina
 • Najamite 4 kolesnik ali najemite motorne sani in se preizkusite po vožnji za to namenjeni progi
 • Pojdite na krpljanje
 • Zipline – nova adrenalinska pridobitev, ki se nahaja na vrhu Jahorine. Zipline dolžine 250m vas ponese čez najatraktivnejši del Jahorine, ki vam omogoča nepozaben pogled na okolico in doživetje leta nad velikim jezerom.
 • Tek na smučeh – ki jo najdete na Dvorištima (odcep 1 km pred Jahorino, ki vas pripelje do tekaške steze).
 • Obiščite Sarajevo, ki ponuja veliko zanimivosti. Več o znamenitosti Sarajeva najdete tukaj.

Pogoji za vstop in PCT v Bosni

Trenutni pogoji za vstop v Bosno zahtevajo PCT potrdilo (januar 2022). Za vstop je dovolj tudi hitri test, ki je veljaven 48 ur od vzema brisa. PCT potrdilo, kot smo ga vajeni pri nas in drugod (za enkrat, ga v Bosni nimajo, kar pomeni, da lahko brez težav greste v gostilno, smučate in nakupujete. Maske so obvezne v zaprtih prostorih, a iskreno povedano, jih malokdo nosi.

Če ob povratku potrebujete hitri (10€) ali PCR (40€) test, priporočava LABOS laboratorij (Tešanjska 1, Sarajevo). Pred odhodom v Bosno obvezno preverite tukaj, kakšni so vstopni pogoji.

Še nekaj ostalih informacij:

 • Bankomat: hotel Termag
 • Lekarna in menjalnica: Hotel Vučko
 • Bowling, biljard, otroška igrala: Hotel Termag
 • Trgovina: v apartmajskem naselju najdete tri mini markete
 • Odlična hrana: Peggy in Rajska Vrata
 • možnost izposoje smučarske opreme: DA
 • mobilni internet: Kartico sva kupila za 5 € (10 G interneta) v trafiki na Baščaršiji

…zaključek

Jahorina je smučarski center, ki resnično upravičeno slovi, kot odličen smučarski center, znan po dobri zabavi, velikih koncertih največjih glasbenih zvezd. Zabava in gostoljubni domačini, odlična lokalna hrana, pestra wellness ponudba ter odlično smučišče, omogoča obiskovalcem popoln smučarski oddih in to za ugodno ceno.Jahorina, odlična smučarska destinacija